troszkę się jeszcze gubicie panowie z tymi callbackami i zdarzeniami...
ale to już niestety odeślę do drugiej książki tak będzie łatwiej a tu jeszcze raz przypomnę schemat jaki staram się przekazać.
1. zdarzenie EVENT() - to funkcja która obsługuje każdy przelot w pętli głównej while() i to wewnątrz niej dzieją się takie rzeczy jak sprawdzanie flag, ich zerowanie i nie wiadomo co tam jeszcze. Mnie jako programistę nie interesuje warstwa sprzętowa - a flaga już ściśle wiąże się ze sprzętem
2. to właśnie zdarzenie EVENT() - ma za zadanie wywołać funkcję zwrotną użytkownika, gdy zajdzie taka potrzeba i JEŻELI ..... jeżeli wcześniej użytkownik w ogóle zarejestruje taką swoją funkcję zwrotną w zdarzeniu. Bo jeśli nie zarejestruje to mnie jako programistę nadal nie obchodzi sprzęt i nie może się zdarzyć że przypadkiem przez to że nie zarejestrowałem swojej funkcji - to coś się "sypnie" w zdarzeniu". Innymi słowy mówiąc, zdarzenie można zapuścić i będzie robiło puste/jałowe przebiegi do czasu aż ja programista nie zarejestruję swojej funkcji callbackowej. Co więcej. Mogę ją także w locie bez obaw wyrejestrować i zarejestrować inną - np w innej części programu albo na innej pozycji pracy MENU itp itd
3. powyższe wymaga zatem napisania funkcji rejestrującej naszego callbacka - tak aby sobie ułatwić życie a nie później znowu musieć się wgryzać w kod źródłowy zdarzenia i dowiadywać się pod jaki wskaźnik mam się podłączyć
reasumując - zdarzenie EVENT() robi mi taką kapsułę otaczającą i ukrywającą przede mną to co dzieje się ze sprzętem - a jednocześnie potrafi dla mnie pracować bo w określonym momencie wywoła DOWOLNĄ moją funkcję zwrotną jaką ja w nim zarejestruję....
No jeśli to nie jest do końca jasne - to mam nadzieję, że od pierwszych ćwiczeń w drugiej książce zacznie coś stawać się jasne i przejrzyste - byleby nie opuszczać rozdziałów np z powodu, że "aaaa tam podczerwień mnie nie interesuje, od razu pójdę dalej" .... bo też stopniowo to tłumaczę tzn pokazuję na przykładach i akcja powoli się rozwija

żeby prawie już w pełni nastąpiła kulminacja w ostatnim rozdziale tego thrillera

www.youtube.com/mirekk36 ]