Witam
Podczas tworzenia pewnego kodu zaczęła mnie irytować jego obszerność w związku z czym postanowiłem go troszkę uprościć.
Napotkałem się przy tym jak dla mnie, na ciekawą zagwozdkę. Mam kila różnych klas, z których każda ma metodę
o nazwie
Move ( PoinF p ); i wiele innych metod o tej samej nazwie.
Na początku, kod do przemieszczania obiektów wyglądał tak:
UWAGA! "ify" są pod komentarzem ponieważ wcześniej ich nie było.
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Duży, tłusty i rozlazły, jak się wydawało niepotrzebnego kodu. Pomyślałem sobie, że skoro każda z tych klas ma nazwe
Move ( PoinF p ); to pyknę ją i resztę wspólnych metod do interfejsu. Całość o identycznym działaniu zawarłem w takim kodzie:
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
I tu niespodzianka. Program zaczął klatkować podczas przemieszczania obiektów. Moje pytanie brzmi, dlaczego?
Tak wygląda metoda GetAllGridObiects ( ); - Też źle napisana wiem. Zmienię to, mimo wszystko nie jest tak obszerna, żeby w takim stopniu
zwalniać procek. Jaka jest różnica czasu wykonywania kodu? Za pomocą klasy Stopwatch zmierzyłem, że wykonywanie się długiego, obrzydliwego
i przerażającego kodu wynosi mniej niż 1 ms. Zaś czas wykonywania krótkiego foreach trwa nawet 10ms!?!?!?! Czy metoda FindAll jest tak prockożerna?
język csharp
Pozdrawiam, Maciek.