Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 sty 2025, o 14:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 sty 2016, o 18:41 
Użytkownik

Witam
Od pewnego czasu mam mały problem z programatorem STK500v2, mianowicie po przestawieniu fusebit'ow w wyższego taktowania na 1Mhz tracę komunikację z programowanym uC ( nieszczęsne "-1" ). Gdy podłączę do USBasp - układ jakby nigdy nic oznajmia, że ma zegar wew 1MHz.
Na co mi dwa programatory z których jeden jest "prawie dobry"? - otóż ten STK... jest wbudowany w "pudełko uruchomieniowe"( bo to już nie płytka :) ) i z racji tego że nie posiada zworki od prędkości po zabudowaniu jest/był wygodny w użyciu. Służył mi przeszło dwa lata ( chyba nie był tak zaprogramowany; chociaż...) i nie było z nim kłopotów. Z zegarami 8Mhz i wyższymi nie ma problemu, tylko aby podwyższyć taktowanie muszę brać USBasp.
Objawy zwiastujące że coś się zaczyna dziać: bez wpiętego programatora do uC, LED sygnalizujący programowanie zaczął świecić, a właściwie żarzyć jak 30% PWM. Po wypięciu z portu USB komputera i ponownym podłączeniu żarzenie ustąpiło, a smr.., kłopot został. Piszę to z zapytaniem bo ja nie spotkałem się z takim jajkiem częściowo nieświeżym: spotkał się ktoś z takim przypadkiem? może się trochę popsuć? jest szansa, że po wgraniu nowego wsadu "znormalnieje"? ( bo jak jeszcze troszkę żyje to nie chciałbym dokonać eutanazji ;) ).
System: Win7, środowisko ECLIPSE MARS - jeśli się samo nie poprzestawiało to ja nic nie dłubałem.

Pozdr.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 21:05 
Użytkownik

A nie obsługuje on softwarowego sterowania prędkością SPI? Testowałeś jak dodasz parametr w avrdude -B (np. -B8)?

--
Pozdrawiam,
Robert

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 19 sty 2016, o 21:27 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

rskup napisał(a):
Testowałeś jak dodasz parametr w avrdude -B (np. -B8)?

W Eclipse W ustawieniach dla AVRDUDE w zakłądce Programmer wpolu JTAG ICE bitclock wpisz 8 i w podglądzie komendy dla AVRDUDE powinna się pojawić wspomniana opcja.

PostNapisane: 19 sty 2016, o 21:57 
Użytkownik

Witam
rskup napisał(a):
Testowałeś jak dodasz parametr w avrdude -B (np. -B8)

Tak, jak odkryłem że USBasp ożywia w moim mniemaniu martwe uC to metodą "na chybił/trafił" próbowałem niemalże wszystkiego. Widać coś mu się pokiełbasiło.
Wcześniej przeglądałem różne fora, ale nie spotkałem takiego przypadku jak mój ( może warto zachować go jako unikat :) ). Z wiadomych przyczyn nie zadawałem tam tak kompromitujących pytań - moje dzieci mnie szanują, to co będą obce szydzić ;) .

Pozdr.

PostNapisane: 19 sty 2016, o 23:01 
Użytkownik

Pogrzebałem w internecie i teoretycznie twój programator obsługuje softwarowe zmiany zegara SCK:
Cytuj:
5.7.10 PARAM_SCK_DURATION
When using the ISP programming interface, the ISP clock frequency must not exceed
what the target device supports. (The maximum ISP clock frequency depends on the
device system clock, internal clock division etc.)
The STK500 and AVRISP supports ISP frequencies from 4 kHz up to 1.8 MHz.

Więc powinien reagować na komendę -B.
Czy na pewno ten parametr pojawia się w komendzie? Czy możesz przetestować z większą wartością niż 8 np. 32?
Czy avrdude podaje, że został zmniejszony zegar dla SCK (jak możesz to załącz zrzuty z konsoli)?

Jak możesz to zrób test dodając prócz komendy -B8 także komendę -i8. Teoretycznie jest to spowalnianie dla innego typu programatorów, ale może akurat zadziała.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 20 sty 2016, o 08:19 
Użytkownik

Witam
Wspominając fakt, że nie jestem biegły w usuwaniu usterek typu "do tej pory działało a teraz..." nie sprawdzałem co będzie powyżej B8. Wychodzi na to, że dla B32 zachowuje się poprawnie. Testowo zwalniałem i przyspieszałem taktowania dla ATtiny13, ATt2313, ATm8 i zaskakuje. Z tego co widzę to dla STK... nie widzę taktowania :). Dla formalności dołączam screen'y z pracy "wcześniej".
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Może jest coś czego brakuje ( ale wyszło ;) ).
Tak dla formalności: nie widzę w ECILPE w ustawieniach "globalnych" programatora okienka o którym wspominał kol.Krauser - rozumiem, że to się ustawia dla poszczególnych projektów ( w projekcie jest ).

Pozdrawiam i dziekuję.

Dodam tylko, że to molestowanie dokonywałem mkAVRkalk. i tam ustawiałem te B-ileś_tam;
wgrywając "wolnozegarowy" program z ECLIPS'a też tam muszę uwzględnić to B...?

edit:
Zdaję sobie sprawę że brzmi to absurdalnie, ale po kilkakrotnych zmianach prędkości zegarów uC z "-B 32" mój nieszczęsny STK... znowu działa normalnie. Nie trzeba mu "zafajkować" -B - zmienia zegary jak dawniej. Cuda :shock:
Jeszcze raz dziękuję ....do następnego razu ;)

Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1