Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 kwi 2026, o 02:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 sty 2016, o 18:02 
Nowy

Dzień dobry, wczoraj zakupiłem sobie nowiutka ATmege wgrałem kilka pierwszy programów i wszystko było okej (pracowałem na wew. rezonatorze kwarcowym 1 MHz). Dziś postanowiłem zmienić ustawienia na zewnętrzny kwarc 8 MHz. Wgrałem ustawienia i program działa tak jak powinien. Ale przy próbach zaprogramowania, programator nie widzi procesora. Próbowałem już programować i bez i z rezonatorem. Próbowałem również tego "triku" z noty katalogowej z połączeniem XTAL1 do zasilania przez rezystor i do masy za pomocą kondensatora (zalecają 22 ale ja mam jedynie 33 lub 10). Macie może jakieś pomysły? Czy to może być wina filtrowania za pomocą złych wartości kondensatorów? Dodam, że raz jeden jedyny jakoś się udało odpalić programowanie, nie pamiętam czy z kwarcem czy bez... Czy tym sposobem mogłem zablokować procek? Korzystam z Atmel Studio a programator to stk500. Z góry dziękuję za rady!

Edit: Znowu udało się raz zaprogramować. Ustawiłem ponownie na wysoka częstotliwość rezonator zewnętrzny. Potem znowu nic.. Czyżby wina braku filtracji?

Edit2: Problem rozwiązany, można usunąć temat :P

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 sty 2016, o 19:49 
Nowy

Skoro udało się problem rozwiązać, to napisz dla potomnych jak go rozwiązałeś.

PostNapisane: 17 sty 2016, o 20:33 
Nowy

Programator AVTPROG1 kompatybilny z stk500 nie obsługuje odczytu wartości napięcia zasilającego układ mikroprocesora. W atmel Studio wyskakuje komunikat mówiący, że możliwe jest złe podłączenie lub brak zasilania gdyż wykryto 0 V. Wystarczy to potwierdzić i układ jednak zareaguje ^^. Mała błahostka a może wprowadzić w zakłopotanie.

Strefa czasowa: UTC + 1