Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 00:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 sie 2012, o 11:50 
Moderator

Ja powiem tak - każdemu się marzy takie podejście do czasopism jakie było w czasach PRL'u ;)

Radioelektronik
Młody technik

i wiele wiele innych

wtedy przede wszystkim nie było czego ???? ;) nie było reklam - bo nie były one nikomu do niczego potrzebne - po co bowiem było reklamować ocet i musztardę - czyli produkty, których było w bród w dowolnym sklepie czy kiosku ;)

dzisiaj to ja się nie dziwię, że dorzucają setki reklam - bo pewnie utrzymanie się z samej sprzedaży czasopism w tych czasach chyba by się nie udało ??? tzn tego nie wiem ... tak tylko gdybam .... a może to po prostu tylko chęć pazernego zwiększania zysku kosztem czytelników ? ;) tego też nie wiem - można się tylko domyślać dokąd się nie spróbuje

Ja ze swojego już można powiedzieć 2-letniego doświadczenia jako młodego raczkującego wydawcy książek mogę powiedzieć, że niestety ale REKLAMA dźwignią handlu. Jej prawie całkowity brak w moim przypadku powoduje drastycznie małą sprzedaż książek .... tzn widać, że sporo ludzi o nich nie wie, a nawet jak idzie do księgarni to w co 20-tej ją zobaczy, a jak zobaczy to obok stoi książka Helionu i BTC. Tyle że Helion - wydaje (z tego co się dowiedziałem) średnio 30% swojego przychodu (to kosmiczne pieniądze) na reklamę swoich książek. Dlatego jak ktoś w księgarni zobaczy dwie książki nawet w podobnej cenie - to wybierze tą z Helionu bo woli zaufać tej znanej już nazwie niż jakiemuś nieznanemu pikusiowi typu Atnel ;) Zresztą iluż już czytelników mi o tym powiedziało osobiście. A tylko niektórzy - ponownie wrócili do księgarni jednak aby sprawdzić jeszcze jednak tą drugą książkę nieznanego wydawnictwa ....

dlaczego o tym piszę ? nie po to żeby tu płakać w rękaw - tylko dlatego że strasznie ciężko się przebić panowie przez tą BETONOWĄ czapkę reklamy monopolistów i uważam, że dokładnie tak samo mogłoby być z takim czasopismem :( ... Nie chcę tu krakać - bo jestem życiowym optymistą raczej - a sama idea takiego czasopisma (i nie chodzi o to że mojego czy SunRiverowego), w którym np udałoby się stworzyć takie klimaty jak kiedyś w czasopismach (radzieckie czasopisma i czeskie z tamtego okresu też były fajne) .... to byłoby super !!!!

Ja powiem, że już choćby takie porady jakie zdarzają się właśnie tu na tym forum, takie "od człowieka dla człowieka" ale praktyka a czasem nawet amatora ;) .... byłby cenne w gdyby mogły się ukazać w takim czasopiśmie ....

nawet porady o samym lutowaniu, słynny dla mnie grot minifala .... jak widać po naszym forum, ile osób nie wiedziało o nim i ile jeszcze nie wie ;) Jakieś właśnie poradniki o przetwornicach ale proste bez czasem zbędnego balastu wiedzy teoretycznej, która czasem w innych czasopismach jest tak ciężko przekazywana, że zaciemnia obraz i początkujący od razu rzuca taki artykuł na bok albo całą gazetkę w kąt. Szkoda, że nie ma Pana Ryszarda - ileż on mógłby porad też udzielić....

ale jak widać i tu na forum mamy już sporo (jak dla mnie) super ciekawych ludzi, którzy dzielą się fajną swoją wiedzą praktyczną. I nie mówię tu tylko o naszym Mistrzu SunRiverze przecież. Bo np taki kolega:

rezasurmar - to już widać że kopalnia wiedzy ;)

rumcajs

janbernat

i jeszcze kilku, których wybaczcie że nicków już nie podam bo nie pamiętam.....

Każdy ma swoje cenne doświadczenia i czasem wcale niekoniecznie w programowaniu procków, a za to jak przydatne dla nas elektroników amatorów i początkujących ;)

eeeeeh aż mi się zebrało na gadanie - bo naprawdę fajna byłaby idea takiego pisma ....

Sun - no trza się kiedyś spotkać i obgadać - ale niekoniecznie zaraz przy bezalkoholowym ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 sie 2012, o 11:52 

Pewnie w tym roku Mirek nie da rady pociągnąć kolejnego projektu wydawniczego, puki mu się nie wyklaruje sytuacja z wydaniem drugiej książki, ale przyszły rok, będziemy naciskać ;). Miesięcznik, Miesięcznik, Miesięcznik.

Mirku, nie przesadzaj z tą kopalnia, po prostu kilkanaście lat pracy w serwisie, od RTV, małe AGD (głównie mikrofale), po linie ważące, xray, metaldetector itp. swoje zrobiło ;).

Na początek, można by zrobić tylko w prenumeracie, tj. płacimy np. z góry za 2-3 egzemplarze na początek. Wiem, że to marzenie ściętej głowy, ale myślę, że się rozwinie.

PS. Jak w Incepcji, idea jest już zaszczepiona, teraz czekać, aż wykiełkuje.

PostNapisane: 14 sie 2012, o 15:22 
Nowy

Witajcie co prawda to mój pierwszy post ale na forum jako czytelnik nie od dzisiaj.

Aby unaocznić jakie są koszty produkcji takiego pisma to wam to przedstawię

Założenia: Format A4, 36 stron. Nakład 5000
Koszty:
  • Koszt grafika i składu - 2000 PLN, niezależnie od ilości egz.
  • Koszt autorów - 3600 PLN,
  • Koszt druku - 8500 PLN,
  • Korekta i redakcja tekstu - 800 PLN
SUMA: - 14900 PLN

Przychody:
  • Reklama okładka II - 2000 PLN, niezależnie od ilości egz.
  • Reklama okładka III - 1500 PLN,
  • Reklama okładka IV - 2500 PLN,
  • Reklamy wewnątrz - 1000 PLN,
SUMA: + 7000 PLN

Koszty - przychody = - 7900 PLN

Oczywiście to jest szacunkowy koszt choć oparty o faktyczne dane. Czyli na dzień dobry wydający ma 7900 PLN w plecy no ale dobrze.

Szacunkowo policzył bym sprzedaż na poziomie 10%.

5000 egz * 10% = 500

7900 PLN / 500 = 15.80 PLN

czyli cena 1 egz. przy zwrocie inwestycji. Należy doliczyć do tego jeszcze koszty dystrybucji, reklamy własnej prowadzenia działalności oraz to że każdy egz. trzeba wysłać w określonej ilości do konkretnych bibliotek. Nie mówiąc już o zabawie w umowy z przeniesieniem praw autorskich itp..

Alternatywą może być budżetowa wersja elektroniczna choć uważam, że lepszym rozwiązaniem był by portal zawierający te same informacje co pismo tyle że z dostępem abonamentowym na pełen dostęp lub drobne opłaty za konkretny artykuł. Jest to proste w prowadzeniu, nie wymaga tak wielkich nakładów finansowych.

Ostatnio edytowano 14 sie 2012, o 16:20 przez CyberSoft, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 14 sie 2012, o 15:28 
Moderator

CyberSoft --> bardzo pouczający artykuł tu przedstawiłeś - niestety :( ..... słowo "niestety" dlatego że to jednak bolesna prawda ... i jak widać sprawdza się troszkę z moimi wcześniejszymi obawami....

Dodam tylko, że nie wszystkie koszty, które przedstawiłeś są tak niskie w przypadku, gdy się zaczyna to robić od zera. Tzn nie chodzi mi o sam druk itp .... ale o te koszty np redakcyjne, składu i w ogóle organizacyjne. Tu leżą największe problemy przy zaczynaniu z czymś takim od zera ....

PostNapisane: 14 sie 2012, o 15:36 
Użytkownik

echhh... ja sobie doskonale zdaję sprawę z wielu właśnie problemów jakie takie przedsięwzięcie za sobą niesie
łącznie z kosztami i wiem ze łatwe to by nie było , nawet na tym etapie ....
tak panowie jest nas zbyt mało ...

PostNapisane: 14 sie 2012, o 16:10 
Nowy

Mirku te ceny oparte są na realnej wycenie. Myślę że to co napisałem jest realne - skoro mi się udało za takie kwoty to zrobić. Ale jak powiedziałem jest to według mnie nadal nieopłacalne. Zbyt duże ryzyko.

PostNapisane: 14 sie 2012, o 16:21 
Moderator

CyberSoft napisał(a):
Mirku te ceny oparte są na realnej wycenie. Myślę że to co napisałem jest realne - skoro mi się udało za takie kwoty to zrobić. Ale jak powiedziałem jest to według mnie nadal nieopłacalne. Zbyt duże ryzyko.

Ale ja wcale nie twierdzę, że podane przez Ciebie seny są nierealne ;) co najwyżej może byłeś bardziej obrotny niż ja w tych sprawach, że niektóre rzeczy udało ci się załatwić taniej. Przyznasz chyba, że tu nie ma jakichś obligatoryjnych z góry narzuconych cen - w dzisiejszych czasach.

Dokładnie ryzyko finansowe może być ogromne jeśli chodzi o start, a zdecydowanie mniejsze gdy większa już firma czy wydawnictwo chce po prostu poszerzyć działalność.

PostNapisane: 14 sie 2012, o 16:23 
Użytkownik

Pierwszy post dopiero dzisiaj z tego tematu przeczytałem i też się szczerze przyznaję, że uwierzyłem! :(

Czasopisma dla budowlańców - są, dla automatyków - są, dla elektroników - są, ale dla programistów uP - nie ma!

Pomysł naprawdę przedni i mógłby mieć ogromne wzięcie, tylko zgadzam się z ostatnią wypowiedzią SunRiver'a - 2 osoby to za mało dla takiego przedsięwzięcia. No chyba, że ....
...chyba, że wygrał ktoś z was w totka i kasy jak lodu... :)

Kurdę, ale naprawdę może kiedyś w Polsce powstanie taki miesięcznik, byłoby super...
Takie MdW to byłoby coś..

PostNapisane: 14 sie 2012, o 17:58 
Użytkownik

Ja tak jak już pisałem proponuję najpierw zrobić ebooka(Koszty o wiele niższe) i sprzedawać za syumboliczną kwotę, a jak już będzie dużo nabywców i rozkręcony miesięcznik, to potem wydawać go również w wersji papierowej.

PostNapisane: 14 sie 2012, o 19:10 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
CyberSoft napisał(a):

Ale ja wcale nie twierdzę, że podane przez Ciebie seny są nierealne ;) co najwyżej może byłeś bardziej obrotny niż ja w tych sprawach, że niektóre rzeczy udało ci się załatwić taniej. Przyznasz chyba, że tu nie ma jakichś obligatoryjnych z góry narzuconych cen - w dzisiejszych czasach.

Dokładnie ryzyko finansowe może być ogromne jeśli chodzi o start, a zdecydowanie mniejsze gdy większa już firma czy wydawnictwo chce po prostu poszerzyć działalność.

Zgadza się. Nie ma na to reguły. :)

PostNapisane: 14 sie 2012, o 19:14 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

rezasurmar napisał(a):
Jestem za :). Można by zrobić kącik konstruktora, porady itp. Wyszedł by z tego całkiem przyzwoity miesięcznik.

A potem trafiłby na moją listę dzieł zapomnianych Obrazek

Historyczne i/lub czasopisma

PostNapisane: 14 sie 2012, o 19:35 
Użytkownik

Ta przetwornica to na L597x ;) ?

PostNapisane: 14 sie 2012, o 19:42 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):

A potem trafiłby na moją listę dzieł zapomnianych Obrazek

Historyczne i/lub czasopisma

Niezły zbiór kolego Jaglarz, pierwszy przeczytany 'wstępniak' a jaki prawdziwy :)

http://www.jaglarz.com/ja/czasopisma/informik.php?id=2

sorry za małe OT

PostNapisane: 14 sie 2012, o 19:44 
Użytkownik

No widzę na stronie kolegi jaglarza też jest czasopismo bajtek i z tego co pamiętam to Mirek na elekt... :) mówił że napisał parę artykułów do tego czasopisma - to było coś związane z asemblerem o ile pamieć mnie nie zawodzi...

BTW. fajnie by było jakby takie czasopismo się pojawiło bo teraz to głównie się te inne czasopisma skupiają na większej ilości bitów.... ale prawda jest taka że to było by trudne aby się wybić na rynku z takim czasopismem o 8-bitowcach :(

Pozdrawiam!

PostNapisane: 14 sie 2012, o 19:47 
Użytkownik

Dałbym za to każde pieniądze! Co wyjdzie spod ręki Mirka kupuję w ciemno. ;)
Sun, udany żart. Miejmy tylko nadzieję, że Mirek i reszta załogi pójdzie za ciosem i z żartu urośnie coś namacalnego, coś WIELKIEGO.

PostNapisane: 14 sie 2012, o 19:49 

MichalXY napisał(a):
No widzę na stronie kolegi jaglarza też jest czasopismo bajtek i z tego co pamiętam to Mirek na elekt... :) mówił że napisał parę artykułów do tego czasopisma - to było coś związane z asemblerem o ile pamieć mnie nie zawodzi...

BTW. fajnie by było jakby takie czasopismo się pojawiło bo teraz to głównie się te inne czasopisma skupiają na większej ilości bitów.... ale prawda jest taka że to było by trudne aby się wybić na rynku z takim czasopismem o 8-bitowcach :(

Pozdrawiam!

Nasz ( :lol: ) Mirek pisywał do Bajtka?? :o ło matko.

Są dwa wyjścia: albo liczba sprzedanych egzemplarzy musiałby wynosić co najmniej kilka tysięcy albo musiałby się znaleźć bogaty sponsor.

Inaczej ta zabawa się nie opłaci. Zobaczcie ile czasopism technicznych upadło w Polsce. Z różnych przyczyn.

PostNapisane: 14 sie 2012, o 19:51 
Użytkownik

no ja tak do końca nie wiem czy to taki dobry żart , szpas może , ale nie do końca ...??

PostNapisane: 14 sie 2012, o 19:53 
Użytkownik

Chyba bajtek(moja pamięć ostatnimi czasy mocno szwankuje :( ) ale może na ten temat niech się Mirek wypowie bo sam jest ciekaw o czym dokładnie był ten materiał ;)

PostNapisane: 14 sie 2012, o 19:53 
Użytkownik

Mirek i Sun - połączcie siły, weźcie chłopaków z forum i niech powstanie najlepszy miesięcznik dla elektroników-amatorów w Polsce!

PostNapisane: 14 sie 2012, o 19:55 

MichalXY napisał(a):
Chyba bajtek(moja pamięć ostatnimi czasy mocno szwankuje :( ) ale może na ten temat niech się Mirek wypowie bo sam jest ciekaw o czym dokładnie był ten materiał ;)

Jesteś nie w temacie - Bajtka już dawno nie ma. :lol:

PostNapisane: 14 sie 2012, o 19:59 
Użytkownik

jaglarz ja wiem że bajtka już nie ma, ale może Mirek coś pamięta o czym pisał ;)

PostNapisane: 14 sie 2012, o 20:01 

MichalXY napisał(a):
jaglarz ja wiem że bajtka już nie ma, ale może Mirek coś pamięta o czym pisał ;)

Aaaa, zrozumiałem że Bajtek ostatnio szwankuje stąd moje zdziwienie. :lol:

Stos mi się w mózgu przepełnił, to dlatego :mrgreen:

PostNapisane: 14 sie 2012, o 20:06 
Moderator

Ale jakby ktoś , gdzieś , kiedyś , całkiem przypadkiem trafił na jeden z artykulików mojego autorstwa w bajtku - a było ich 3 a jeśli nie to na pewno ze dwa ;) to bardzo proszę o jakiś skan ;) sam kiedyś miałem jeden egzemplarz tego bajtka, ale w trakcie różnych przeprowadzek gdzieś się zapodział....

ja pisałem jako totalny amator oczywiście, projekciki programistyczne w asemblerze do działu ZX SPectrum w Bajtku ;) .... tzn jeden może był w Basicu. Ale najlepiej pamiętam ten w asemblerze, bo długo miałem ten egzemplarz w domciu ;) hyhyhy wtedy jako dzieciak prawie to się cieszyłem że wzięli mój programik do Bajtka. A nawiasem mówiąc to właśnie była taka jakby procedura cała pozwalająca na tworzenie graficznych MENU obsługiwanych takim kursorkiem jakby myszki (oczywiście wtedy myszek nie było i się to klawisami kursora przesuwało) .... nie mniej jednak takie animowane rozwijane listy MENU można było sobie robić dzięki temu .... eeeeh to były czasy (jednak wtedy też już zaczynała się moja pasja programowania, a na pierwszy ogień szedł właśnie procek Z80 .... a zaraz po nim bawiłem się też asemblerem w 8051 skąd wydłubanym) ;)

PostNapisane: 14 sie 2012, o 20:12 

I pewnie zajmował mniej niż 1KB, gdzie teraz to ikony potrafią "zeżreć" na dzień dobry więcej pamięci ;).

Z tym czasopismem to dobry pomysł, ale nie tyle miesięcznik co np. kwartalnik, albo coś w stylu EP+.

PostNapisane: 14 sie 2012, o 20:16 
Użytkownik

heh... ja swoje wypociny w C&A tez pamiętam :)
dobre czasy to były

PostNapisane: 14 sie 2012, o 20:18 
Użytkownik

Ja tam najlepiej pamiętam listingi w HEX do C64 i ich przepisywanie.... kilka... kilkanaście stron czasami.
Później był już 'edytor' który obliczał sumę kontrolną, bo sprawdzenie dlaczego nie działa było strasznie czasochłonne :).

ehh..... łezka się w oku kręci....

PostNapisane: 14 sie 2012, o 20:47 
Moderator

taaaaak ;) to było dobre te HEX'y - istny hardcore ;) .... a weź dzisiaj wklep ręcznie HEX'a programu ważącego 9 MB ;) hyhyhy

PostNapisane: 14 sie 2012, o 20:49 
Użytkownik

OCR rulez :)

PostNapisane: 14 sie 2012, o 21:42 
Użytkownik

...

Ostatnio edytowano 13 lis 2013, o 20:01 przez zenowi, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 14 sie 2012, o 21:47 
Moderator

zenowi napisał(a):
Ale się towarzystwo rozpamiętuje. Jak emeryci na zlocie szkolnym :) Przecież to ja tu jestem najstarszy i to ja miałem ZX-81 (na który wydałem kilkumiesięczne zarobki) i to ja mógłbym mieć największe skłonności do wspominania. Ale mam wystarczającą perspektywę na to, że mogę śmiało powiedzieć: żeby szlag trafił tamte czasy. Po Bajtkach ślad nie pozostał. Były drukowane na takim papierze, że grzyb je zeżarł w piwnicy. Tyle to było warte. :(

Nie byłbym taki pewien czy jesteś tu najstarszy panie kolego ;) ja znam tu na forum dwóch seniorów - poza tobą - o ile się do nich zaliczasz ;)

Może dla ciebie to tyle warte co grzyb w piwnicy - ale pozwól że dla mnie będzie to o wiele bardziej warte, nic na to nie poradzę ani ty nie poradzisz ;) Jak na razie tylko ty jedyny stwierdziłeś że to było nic nie warte. A zobacz ilu ludzi przyjemnie wspomina te czasy. I pewnie nikt nie ma na myśli np ówczesnego ustroju hyhyhyhy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1