Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lut 2025, o 23:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sty 2016, o 20:32 
Nowy

Robię prosty projekt który polega na odgrywaniu wcześniej zdefiniowanej melodii przez buzzer lub poprzez wzmacniacz na głośniku. Pierwsze pytanie jest czy dobrze zrobiłem piny zasilania i uziemienie przy mikro-kontrolerze amtega328p (na schemacie jest 168, ale ma takie same piny). Szukałem jak to zrobić i według tego podłączyłem reset do 5V przez rezystor 10k oraz odpowiednio piny zasilania VCC i VCC/analog, a także piny GND i GND/analog do minusa. Pytanie moje czy ten kondensator 100nF jest potrzebny/ważny/dobrze ?

Obrazek

Obrazek

Oraz pytanie czy mogę tak poprowadź ścieżkę przy amtega jeśli nie używam tego piny (planuje odgiąć/wyłamać nóżkę), a dalej to przerwanie połączyć jakimś przylutowanym drutem nad istniejącą ścieżką

Obrazek

Jeśli chodzi o przyciski nie mogłem znaleźć niczego lepszego w bibliotekach więc użyłem takich jakie były, chodziło mi tylko o monolityczny przycisk, żeby ścieżki poprowadzić

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 sty 2016, o 21:03 
Użytkownik

Nie wiem czy ci chodzi o zwykły microswitch, ale on znajduje się w bibliotece domyślnej switch-omron. Możesz poprowadzić ścieżkę zasilania przez nieużywany pin. Przydałoby się gniazdo kanda aby można było programować atmegę nie wyjmując jej z układu. Dałbym niektóre ścieżki większe. Staraj się także aby ścieżki były pod kątem 45 stopni a nie jakimś przypadkowy bądź prostym. Potrzebny jest kondensator 100nf przy pinach zasilających atmegę a, nie gdzieś daleko na płytce(akurat tu z dwóch stron po jednym na stronę).Płytkę bym zmniejszył gdyż teraz jest bardzo duża, a można zrobić ją dużo mniejszą I ostatnia rzecz warto wylać na całą płytkę masę. Jak nie rozumiesz o co chodzi z wylaniem masy to najlepiej obejrzyj poradnik mirka o eagle.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 3 sty 2016, o 23:33 
Użytkownik

Witam
Z tą amputacją kończyny to dość makabryczne podejście do tematu :)
Może wystarczy pod nieszczęsną zamontować zworkę?
Obrazek
Tylko jak zauważył kol.Bartek123 postaraj się to zmniejszyć.

Pozdr.

PostNapisane: 4 sty 2016, o 01:22 
Nowy

Myślę, że ukrycie tego złączenia pod atmegą będzie ładniej wyglądało na pewno, tak zrobię. A nie będę dla jednego połączenia płytki dwustronnej robił. Co do wielkości w zależało mi na przejrzystości układu dlatego na wielkości nie szczędziłem, choć fakt zmniejszę odległość między elementami, zawsze mniej materiału zejdzie. A co do kondensatora 100nF jak tak zrobię to wystarczy?

Obrazek

PostNapisane: 4 sty 2016, o 08:55 
Użytkownik

Witam
Linglingz napisał(a):
A nie będę dla jednego połączenia płytki dwustronnej robił
:shock:
Przecież możesz dać kawałek drutu z rezystora ;)
Co do pojemności - zaleca się dać ich więcej:
Obrazek

Pozdr.

PostNapisane: 4 sty 2016, o 12:28 
Użytkownik

Tak na przyszłość to złym narzędziem rysujesz ścieżki na schemacie w Eaglu i nie robią ci się automatycznie węzły.
Ten schemat tego wzmacniacza coś dziwny mi się wydaje
Skąd go dorwałeś?
Ten C3 ma być taki duży?

PostNapisane: 4 sty 2016, o 12:50 
Użytkownik

Witam
xamrex napisał(a):
Ten schemat tego wzmacniacza coś dziwny mi się wydaje
...
Ten C3 ma być taki duży?

Fakt, ciekawe rozwiązanie.
Jeśli rzeczywiście zadziała to od C3 zależy jak nisko będzie chodził i taka wartość wydaje się OK.

Pozdr.

PostNapisane: 4 sty 2016, o 13:23 
Nowy

Wzmacniacz zrobiłem na podstawie tego rysunku. Sprawdziłem działanie na płytce stykowej i wszytko ładnie działało więc uznałem, że użyje tego rozwiązania.

Obrazek

A co do kondensatorów przy atmega zrobiłem tak. (Jeszcze styki dla tego połączenia pod mikro-kontrolerze muszę dodać)

Obrazek

PostNapisane: 4 sty 2016, o 14:47 
Użytkownik

Linglingz napisał(a):
(Jeszcze styki dla tego połączenia pod mikro-kontrolerze muszę dodać)

Nie musisz dodawać żadncyh styków
Po prostu jak wytrawisz płytkę to w tych miejscach zaznaczonych na biało:
Obrazek
wiercisz otwór.
Następnie bierzesz jakiś przewodzik cienki (może być końcówka z resystora) i wkładasz tam ten przewodzik i lutujesz.
Koniec ;)

Btw. czemu masz takie dziwne rozwiązanie przy przyciskach?
Przecież nie brakuje Ci pinów w uC
mogłeś każdy przycisk podłączyć do osobnego pinu uC, a nie bawić się w pomiar napięcia w celu dostania informacji który przycisk jest wciśnięty.

PostNapisane: 4 sty 2016, o 15:04 
Użytkownik

Witam
Linglingz napisał(a):
Jeszcze styki dla tego połączenia pod mikro-kontrolerze muszę dodać

Pooglądaj poradniki nt.EAGLE.
Te "styki" robisz w ten sposób:
-zaczynasz rysować ścieżkę, tam gdzie chcesz ją skończyć klikasz LPM a następnie rolką( powstanie pad - taki jak u mnie) - jedziesz zmienionym kolorem do drugiego punktu - znowu LPM, rolka.
Powstanie drugi pad, ścieżka zmieni kolor i jedziesz dalej. W ten sposób po pierwsze będziesz miał pada a po drugie - nie będziesz miał żółtych kreseczek. Kształty padów wybierasz tu:
Obrazek

Pozdr.

PostNapisane: 4 sty 2016, o 17:27 
Nowy

Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Dałem styki pod atmegą(ich obecność nigdy nie zaszkodzi), a podczas lutowania zdecyduje jak chce to połączyć. Co do przycisków na początku planowałem ich więcej i tak już napisałem program, a teraz takie rozwiązanie daje mi mniejszą ilość ścieżek, a zależy mi na dużej przejrzystości. Zastanowię się jeszcze nad wylaniem masy jak proponował Bartek123, oraz pogrubiłem ścieżki zasilania. Czyli patrząc na ten schemat nie ma żadnych krytycznych błędów z kondensatorami przy atmedze (będzie działało jeśli tak to teraz podłącze)? oraz mam jakiś margines błędu jeśli w czasie wytrawiania płytki coś się stanie.

Obrazek

Jeszcze zmniejszę trochę całość tak jak wcześniej proponowaliście.

PostNapisane: 4 sty 2016, o 18:33 
Użytkownik

Witam
Pomijając fakt zasilania z baterii 9V ww. układu ( wiem - początki ):
masz dużo miejsca, więc daj szersze ścieżki - a przy okazji wyprostuj je trochę bo tak dziwnie biegną;
tranzystor powinien wytrzymać, ale 78L05 ma za mały Imax do Twojego układu ( 100mA - na pewno go przydusi i będzie Ci resetował uC).
Nie wiem co tam zamierzasz na tym słuchać :) , ale przed i za stabilizatorem pasowało by dać jakieś elektrolity - tylko ta nieszczęsna bateryjka. Samo zasilanie "wzmacniacza" możesz dać przed stabilizator.
Mimo wszystko: udanych odsłuchów - tylko do 22.00 bo sąsiedzi... ;)

Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1