Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2026, o 19:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 gru 2015, o 08:28 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Chciałbym zbudować włącznik czasowy, który sterowałby oświetleniem w ogrodzie, 3 kanały. Włączane i wyłaczane niezależnie o zaprogramowanych czasach, o ile jeżeli włączenie i wyłączenie następuje w ramach jednej doby to ok, ale jak napisać kod który załączy mi oświetlenie np o 23:15, a wyłączy o 4:10 następnego dnia. Sterownik będzie na ATmega 8. Do odmierzania czasu użyję dedykowany układ scalony.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 gru 2015, o 08:54 
Użytkownik

Ale co to za różnica czy w przeciągu doby czy nie? Robisz warunek "jeżeli czas==23:15 światło |= PIN_ON, jeżeli czas==4:10 światło &=~PIN_ON. Jeżeli masz większe odstępy czasowe to wprowadź dodatkowo dni tygodnia. "jeżeli czas==23:15 && dzień==wtorek to światło |= PIN_ON itp itp....

PostNapisane: 27 gru 2015, o 09:11 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

OK, a jeżeli zabraknie prądu np o 23:20 to podany przez Ciebie program nie zadziała, tu trzeba zastosować inne warunki które dotyczyły by przedziałów czasu odpowiadających za włączenie i wyłączenie.

Ostatnio edytowano 27 gru 2015, o 09:13 przez Hannibal9, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 gru 2015, o 09:13 
Użytkownik

Poczytaj ten wątek:
topic10214.html

PostNapisane: 27 gru 2015, o 10:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dzięki Janusz, teraz jesze się zastanawiam w jaki sposób podać czas w badanych warunkach, czy można godzinę i minuty przedstawić w postaci jednej liczby np pomnożyć godziny razy 60 i dodać minuty, tak aby cały czas był w minutach, czy to może marny pomysł:-?

PostNapisane: 27 gru 2015, o 14:40 
Użytkownik

Cytuj:
czy można godzinę i minuty przedstawić w postaci jednej liczby np pomnożyć godziny razy 60 i dodać minut

Pomysł dobry równie jak wiele innych. To co chcesz zrobić, to po prostu nazywa się liczba minut od początku dnia (północy).
Jak to mówi Mirek, program można napisać na 101 sposobów i każdy może być równie dobry.
Dzięki takiemu podejściu przy porównaniach operujesz na jednej wartości 16 bitowej a nie na dwóch niezależnych 8 bitowowych (godzina i minuta). I może być ciutkę łatwiejsze w oprogramowaniu.

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Dodatkowo dzięki takiemu podejściu bez dużych zmian możesz zaimplementować dodatkowe dodanie dnia tygodnia lub dnia miesiąca (dzień mnożysz przez 24*60), bo nadal mieścisz się tej samej liczbie 16-bitowej :)

PostNapisane: 27 gru 2015, o 18:06 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dziękuję, będę walczył. Zaczynam dopiero z C, obsługa zewnętrznego zegara w Bascomie jest prosta w C trochę trudniej to wygląda.

PostNapisane: 27 gru 2015, o 22:40 
Użytkownik

Cytuj:
obsługa zewnętrznego zegara w Bascomie jest prosta w C trochę trudniej to wygląda.
Wystarczy obejrzeć Mirkowe poradniki o RTC i będzie znacznie łatwiej :)

http://mirekk36.blogspot.com/2013/11/rtc-ds3231-najdokadniejszy-zegarek-na.html
http://mirekk36.blogspot.com/2015/05/rtc-synchronizacja-czasu-wieczny.html

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 29 gru 2015, o 20:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Obejrzałem poradniki, jest łatwiej, chciałem sobie zrobić obsługę klawiszy za pomocą funkcji z poradnika Pana Mirka.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

z tym, że pomyślałem, że zrobię sobie funkcję z parametrami, tzn, że do funkcji będę sobie wstawiał klawisz i dla próby LED który mam włączać i zrobiłem coś takiego:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

i działa, ale tylko gdy mam użytą funkcję raz z jednym klawiszem, gdy użyję ją w programie np dwa razy z dwoma różnymi klawiszami to niestety ale nie działa należycie raz diodę zapala raz nie, coś mi się wydaje, że to ma związek ze zmienną key_lock, ale nie jestem pewien.

Sprawdziłem jak do obsługi jednego przycisku dam np key_lock a do drugiego dam np key_lock_1 wówczas działa, ale jak bym chciał
język c
key_lock wstawić jako argument to już nie dziala.

PostNapisane: 31 gru 2015, o 20:01 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jestem na etapie budowania MENU, napisałem taki kod tak dla sprawdzenia i mam taki problem,funkcja menu rozpoczyna się od tego, że x=0 a więc na ekranie wyświetla się napis MENU i wartość X - 0, następnie po wciśnięciu klawisza KEY3 x zwiększa się o 1 czyli wynosi 1 na wyświetlaczu powinna się wyświetlić 1 po następnym wciśnięciu 2 niestety na wyświetlaczu nic się nie pojawia dopiero kiedy x=3 wyświetla się 3, zawsze wyświetla się x z ostatniego case, jeżeli usunę z case 2 instrukcję lcd_cls() wówczas na wyświetlaczu ma same dwójki więc switch działa, a więc to chyba coś z obsługą wyświetlacza jest nie tak :( , wydaje mi się że funkcja lcd_cls() coś nie tak dziala.

język c

Oczywiście wiem ,że jest SYLWESTER, ale ja siedzę w domu i nadrabiam naukę C dla AVR .

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM 2016 ROKU.

Ostatnio edytowano 31 gru 2015, o 20:27 przez Hannibal9, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 31 gru 2015, o 20:19 
Użytkownik

Czy po lcd_cls() nie trzeba ustawiać kursora lcd_locate(1,1) ? Nie pamiętam już dokładnie ale może spróbuj ustawić kursor po czyszczeniu ekranu

PostNapisane: 31 gru 2015, o 20:25 
Użytkownik

W pętli do {} jak masz wartość pasującą do danego case to czyścisz wyświetlasz i wypisujesz wartość x i tak w kółko. Więc nic nie widzisz, bo czas między kolejnymi wejściami do case i wyczyszczeniem lcd jest bardzo krótki.
Dodaj warunek sprawdzający czy zmieniła się wartość x i dopiero wtedy wchodź do wyświetleń w switch.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 31 gru 2015, o 20:29 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rskup napisał(a):
W pętli do {} jak masz wartość pasującą do danego case to czyścisz wyświetlasz i wypisujesz wartość x i tak w kółko. Więc nic nie widzisz, bo czas między kolejnymi wejściami do case i wyczyszczeniem lcd jest bardzo krótki.
Dodaj warunek sprawdzający czy zmieniła się wartość x i dopiero wtedy wchodź do wyświetleń w switch.

--
Pozdrawiam,
Robert

OK to dlaczego przy ostatnim warunku case ładnie wyświetla, wszystko jedno czy ostatnim będzie 2, czy 3 czy 4 ?
A jednak masz rację jak dolożę _delay_ms pomiędzy lcd_int a lcd_cls to wszystko jest OK. Jak dodać warynek sprawdzający czy zmienił się x?

PostNapisane: 1 sty 2016, o 03:14 
Użytkownik

W przykładzie masz pętle wykonywaną dopóki x < 5. Ostatni case jest dla 3. Dlatego jak zmienisz x z 3 na 4 to zostaje Ci na wyświetlaczu wartość z case 3, bo dla 4 nie wchodzisz do żadnego case i nie czyścisz ekranu.
Teoretycznie powinieneś w przypadkach cyklicznego czyszczenia i wyświetlania wartości widzieć miganie cyfry. Lecz operacja czyszczenia jest dość długa w porównaniu z innymi operacjami w pętli i pewnie wyświetlana informacja jest bardzo słabo lub całkowicie nie widoczna.

Najprostszym rozwiązaniem jest przeniesienie całego switch-a do warunku sprawdzającego naciśnięcie klawisza i umieszczenie od razu po operacji x=x+1; Wtedy gdy zwiększasz x, to od razu wyświetlasz odpowiednie dane na ekranie. I będziesz robił to tylko raz dla danego x.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 3 sty 2016, o 19:58 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dzięki Robert, pomogło. Mam jeszcze pytanie gdzie najlepiej przechowywać godziny załączania i wyłączania, w pamięci flash czy eprom, chodzi aby nie gineły podczas braku zasilania, jaki są polecenia do zapisu i odczytu z tych pamięci?

PostNapisane: 3 sty 2016, o 21:51 
Użytkownik

Jak nie zamierzasz nigdy modyfikować, to możesz we flash. Ale takie parametry, to raczej będziesz potrzebował modyfikować. Więc zostaje eeprom.
Jak korzystać z eeprom, to masz dokładnie opowiedziane przez Mirka http://mirekk36.blogspot.com/2012/11/avr-eeprom-struktury-poradnik-do-ksiazek.html.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 9 sty 2016, o 13:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Poradniki sporo wyjaśniły, ale coś nie mogę przepisać danych z RAM do EEPROM, mam poniższe struktury

język c

Chcę załadować czasy do zmiennej strukturalnej w RAM
język c

Funkcja
język c

ale nie zapisuje

TCZAS ram_czasy tutaj mam ostrzeżenie przy kompilacji "unsued variable'ram_czasy'[Wunsued-variable]

jeżeli
język c
[/syntax]

umieszczę w sekcji int main(void){, wówczas zapisuje do EEPROM :(

------------------------ [ Dodano po: 53 minutyach ]

w załączniku pełny kod

język c

PostNapisane: 10 sty 2016, o 17:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

kod zapisu zmiennych do struktury działa jak go umieszczę w int main (void)
język c

jeżeli umieszczę go gdzie kolwiek indziej czy to w jakiejś funkcji czy w petki głównej, nie działa i wyświetla
wykrzyknik z opisem TCZAS ram_czasy tutaj mam ostrzeżenie przy kompilacji "unsued variable'ram_czasy'[Wunsued-variable]

PostNapisane: 10 sty 2016, o 22:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

w funkcji int main(void) wpisałem:
język c

w pętli po ustawieniu flagi wpisałem:
język c

czyli po uruchomieniu urządzenie powinienem mieć zapis z EEPROM do RAM, po ustwieniu flag_zap_eprom, powinno mi zapisać strukturę z RAM do EEPROM, ale nie zapisuje, ponieważ po wyłaczeniu zasilania otrzymuję jaieś dziwne dane, zamiast:
61/60 1 godzina
61%60 1 minuta czyli 01:01

to mi wyświetla 136:36

nie mogę sobie z tym poradzić, czy ktoś mi doradzi co robię nie tak? w bascomie już by było po sprawie.

PostNapisane: 11 sty 2016, o 19:06 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Czy funkcja eeprom_write_byte potrafi nadpisać dane w pamieci EEPROM?

PostNapisane: 11 sty 2016, o 22:22 
Użytkownik

Cytuj:

Tak. Ta funkcja eeprom_write_byte zapisuje jeden bajt do pamięci EEPROM.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 12 sty 2016, o 12:28 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rskup napisał(a):
Cytuj:

Tak. Ta funkcja eeprom_write_byte zapisuje jeden bajt do pamięci EEPROM.

--
Pozdrawiam,
Robert

Ale czy potrafi NADPISAĆ (zastąpić) jedne dane drugimi w EEPROM?

PostNapisane: 12 sty 2016, o 12:31 
Użytkownik

tak

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 sty 2016, o 16:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

zoom napisał(a):
tak

dziękuję

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

Jako, że jestem bliski obłędu, proszę kogoś kto ćwiczył z pamięcią EEPROM o przejżenie kilu poniższych linijek kodu
język c

definjuję struktury w RAM i EEPROM
w EEPROM wstawiam dane poczatkowe 1 i 1
kopiuję strukturę z EEPROM do RAM
wyświetlam zmienne z danymi ze struktury z RAM
a mi wyświetla t1= 8196
t2=4366

może mógłby ktoś załadować ten kod u Siebie i sprawdzić?

PostNapisane: 12 sty 2016, o 21:30 
Użytkownik

A sprawdź na początek samo zapisywanie i czytanie pojedynczych bajtów z eeprom.
Nigdy nie wierzyłem w zarządzanie pamięcią eeprom przez kompilator gcc i zawsze sam definiowałem pozycje dla danych w eeprom. Dlatego czytałem i zapisywałem następująco:
język c

Wrzuć to i wyświetl sobie wartości zmiennych writeValue i readValue i zobacz czy są identyczne.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 13 sty 2016, o 14:36 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

sprawdzę, mam tylko pytanie czy zapisując do EEPROM pojedynczo zmienne uint16_t (wg twojej podpowiedzi), muszę zwiększać adres w pamięci EEPROM o 2? tzn pierwsza zmienna pod adres 1 a następna pod 3?

PostNapisane: 13 sty 2016, o 18:44 
Użytkownik

eeprom_write_byte() zapisuje jeden bajt pod wskazany adres. Następny bajt zapisujesz do następnej komórki, czyli dodajesz 1. Ale przy pomocy eeprom_write_byte() nie zapiszesz od razu zmiennej uint16_t za jednym wywołaniem. Aby zapisać zmienną dwubajtową to musisz sam zapisać starszy i młodszy bajt takiej zmiennej albo użyć funkcji nie byte a word (eeprom_write_word()).
Jak zapisujesz dwa bajty, a uint16_t, to dwa bajty, to zajmujesz wskazaną komórkę (1) i następną (2). Więc kolejną daną musisz zapisać do kolejnej komórki (3).

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 13 sty 2016, o 21:01 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dziękuję.

PostNapisane: 16 sty 2016, o 17:10 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

posuwam się do przodu z projektem, mam podłączone do wyjść diody sygnalizacyjne w ten sposób, że zapalane są stanem niskim, w momencie resetu urządzenia diody na ułamek sekundy zaświecają się, myślę że dlatego, że zanim na wyjściach pojawi się ustawiony stan wysoki przez chwilę jest tam zero , czy jest jakiś sposób eliminacji tego zjawiska?

PostNapisane: 17 sty 2016, o 23:25 
Użytkownik

Witam
Gdzieś już to było.
O ile dobrze pamiętam to po ustawieniu wyjścia w stan wysoki zrób zwykły _delay_ms(10);
powinno wystarczyć by wyjście się ustawiło zanim ruszy program dalej i przejdzie do głównej pętli.

Pozdrawiam
Darek.

Strefa czasowa: UTC + 1