Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 2 paź 2022, o 07:46


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 gru 2015, o 14:23 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 26 gru 2015
Posty: 2
Pomógł: 0

Witam wszystkich.

Problem dotyczy połączenia modułu bluetooth HC-05 ze sterownikiem gazowym, który posiada komunikację za pomocą protokołu RS232. Po podłączeniu urządzeń i odpaleniu programu diagnostycznego zawiesza się.
Urządzenia podłączyłem w następujący sposób:

Obrazek

Sterownik to Agis M210.

Po sparowaniu się z hc-05 instalują się dwa porty COM (wychodzący i przychodzący). Po odpaleniu programu diagnostycznego zawiesza się.

Co sprawdzałem:
1. Komunikacja sterownika z komputerem po kablu z konwerterem USB-RS232 przebiega bez problemów.
2. Sprawdzałem moduł HC-05 poprzez połączenie Rx i Tx. Po wysłaniu czegoś w terminalu wyświetla się na ekranie. Również wysyłanie tekstu z Atmegi8 poprzez moduł działa poprawnie.

W tej chwili zastanawiam się czy może mieć znaczenie fakt że po połączeniu z modułem hc-05 w menadżerze urządzeń pokazuje 2 porty COM (jeden wychodzący, drugi przychodzący) a po kablu z konwerterem USB -> RS232 jest jeden port COM. I czy istnieje jakaś możliwość złączenia w jeden port. A także czy napięcie 3.3V wychodzące z modułu HC-05 nie jest za niskie dla sterownika gazowego.

W samym programie gazowym mam możliwość wybrania jednego portu COM po którym będzie się komunikował.

Może ktoś miałby jakąś wiedzę na ten temat albo pomysł, trop co można by jeszcze ugryźć w tym temacie :)

Pozdrawiam.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 gru 2015, o 14:45 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lip 2013
Posty: 208
Lokalizacja: Kielce
Pomógł: 15

Kolego, masz 2 różne napięcia zasilania. Po lewej masz stan wysoki - 1 logiczną 3.3v, która to dla układu po prawej bedzie zapewne w granicy tolerancji dla stanu 0.

Nie wolno łączyć bezpośrednio linii transmisji w przypadku gdy zasilanie jest tak bardzo różniące się.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 gru 2015, o 14:49 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 26 gru 2015
Posty: 2
Pomógł: 0

W zasadzie to jest tak że napięcie na czerwonym przewodzie jest 12V ale na liniach Rx i Tx jest 5V.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 gru 2015, o 14:54 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lip 2013
Posty: 208
Lokalizacja: Kielce
Pomógł: 15

Zastosuj prosty konwerter poziomów napięć. Zapznaj się z tym:

http://mirekk36.blogspot.com/2015/05/ko ... v-ttl.html



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2016, o 08:13 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sty 2015
Posty: 41
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Pomógł: 0

Witam. Ja dzisiaj zacząłem identyczną "walkę". Ryuk, czy udało Ci się zmusić HC-05 do gadania z komputerem? Najpierw chyba trzeba go sparować z komputerem? Ja mam niestety program do gazu który sam wyszukuje port COM. Nie mam możliwości wyboru manualnego. Oczywiście za pomocą kabla i PL2303 działa bez problemu.

Pytanie jaki musi być port COM w ustawieniach na komputerze? Wychodzący czy przychodzący?

Dla jasności dodam, że w sterowniku stany logiczne są na poziomie 5V. Ja posiadam HC-05 na takiej podstawce która umożliwia pracę z 5V. Zresztą po podłączeniu do arduino działa bez problemu a tam jest logika 5V.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2016, o 10:46 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lip 2015
Posty: 83
Pomógł: 6

Ale nie rozumiem jak COM może być wychodzący albo przychodzący w przypadku jednego urządzenia? Przecież na jednym porcie da się rozmawiać w obydwie strony (tx i rx). Coś namieszaliście, koledzy :)

Używałem też HC-05 i nie było żadnych dwóch portów.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2016, o 23:01 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1475
Pomógł: 167

Przy parowaniu modułu HC-05 w Windows instalowane są dwa porty szeregowe. I to tak uroda Windows. Ale tylko jeden (pierwszy) nadaje się do komunikacji poprzez ten moduł. Dlatego o drugim należy zapomnieć i nie używać go (próba otwarcia drugiego portu powoduje bardzo długie czekanie bez zgłaszania błędu).

Moduł HC-05 jest układem 3.3V only. Dlatego obowiązkowo należy przy podłączaniu go do systemy o wyższym napięciu (5V) stosować dodatkowy stabilizator 3.3V oraz konwersję napięć na liniach sygnałowych. Nie zastosowanie się do tej zasady powoduje natychmiastowe spalenie modułu :( Na szczęście większość dostępnych modułów HC-05 sprzedawanych jest zmontowanych na płytce ze stabilizatorem 3.3V oraz posiadających zabezpieczenia rezystorem pinów RX/TX (trudno to nazwać konwersją napięć, ale spełnia swoją rolę).

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2016, o 08:17 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sty 2015
Posty: 41
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Pomógł: 0

Pomijając już konwersje napięć. Czy udało się komuś skomunikować z tym modułem na Windows 10? Bez problemu łączę się na starym bluetooth na USB wpiętym do stacjonarnego PC gdzie jest Win7. Jednak mam ogromny problem z komunikacją na nowym laptopie gdzie wbudowany jest bluetooth 4.0 (cokolwiek to oznacza) i system to Windows 10.

Niby za pierwszym razem system wyszukał mi moduł i przeprowadziłem parowanie. Teraz jednak modułu nie widać ani w "połączone urządzenia" ani nie wyszukuje mi go ponownie. W menadżerze urządzeń natomiast na stałe widnieje w gałęzi bluetooth urządzenie "H-C-2010-06-01" Po usunięciu dodaje się automatycznie ponownie. Kompletnie nie mam już pomysłów.

Oczywiście dioda na module mruga szybko czyli moduł nie nawiązuje połączenia.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lut 2016, o 08:17 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sty 2015
Posty: 41
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Pomógł: 0

Dalsza walka z komunikacją przez HC-05...
Co udało mi się ustalić:

1. Komunikacja poprzez PL2303 działa bez problemu.
2. Dołożyłem konwerter napięć (chiński gotowiec na MOSFET-ach) ponieważ centralka to 0-5V a HC-05 0-3.3V. Sprawdziłem za pomocą arduino zamiast centralki i komunikacja pomiędzy arduino i komputerem w terminalach działa bez problemu.
3. Po podpięciu HC-05 do centralki LPG. Program Bluesolei wykrywa HC-05 i odnajduje usługę połączenia szeregowego. Łączy się i nie zrywa połączenia. Terminalem (putty) łączę się z centralką, nie zrywa połączenia a na wysłane stringi odpowiada krzakami. Czyli jest komunikacja.

Natomiast przy uruchomieniu programu do gazu. HC-05 mrugnie i rozłącza się. Nie mam pojęcia dlaczego? Skoro wszystko jest sprawne a po kablu łączy bez problemu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO