Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 mar 2025, o 08:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 gru 2015, o 09:59 
Nowy

Witam.
Jestem nowy na forum. Oglądałem poradniki odnośnie EAGLE i w nich jest ładnie wszystko opisane dla płytki dwustronnej. Jak projektować płytkę jednostronną przewlekana dużą ilością połączeń. Przykład to 6 linii danych od LCD NOKIA 5110 + MASA + VCC. Do tego dochodzi np. 7 przycisków połączonych do procesora + jeszcze kilka rzeczy np. fotorezystor czy czytnik kart. Mogę przewlekać albo przewody np. dwie przelotki i jakiś rezystor 0. Cz\y może zrobić to na dwóch płtytkach nakładanych na siebie i łączonych za pomocą np. gniazda na goldpiny i goldpinów?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 gru 2015, o 10:32 
Użytkownik

To zależy ile masz tych przelotek(zworek) jak masz ich np tylko 2 to według mnie niema sensu projektować płytki dwustronnej, ale jak już masz 20 bądź nie da się zaprojektować płytki jednostronnej to robisz dwustronną. Taka zworka może okazać się tańsza od płytki dwustronnej, także zależy to od projektu i często jak robisz płytkę w firmie jakiejś która umożliwia robienie przelotek to masz dobrze, bo nie musisz lutować np 100 zworek.

PostNapisane: 26 gru 2015, o 10:44 
Nowy

Dziękuję za szybka odpowiedź. Myślałem aby nie robić zworek tylko tak wyprowadzić połączenia np. obok siebie i łączyć obie płytki za pomocą pinów i gniazd. Przy wielu połączeniach trudno uniknąć zworek. W moim przypadku będzie to maks 2-3 zworki a jeżeli użyje dwóch płytek to może obejdzie się bez. Chodzi mi czy są jakieś 'szkoły' prowadzenie ścieżek aby uniknąć ich przecinania, jakieś zasady projektowe to ułatwiające.

PostNapisane: 26 gru 2015, o 10:54 
Użytkownik

Spróbuj zaprojektować płytkę jako dwustronna, z kilkoma ściśle przestrzegamy mi zasadami:
- staraj się aby połączeń na stronie TOP było jak najmniej,
- zawsze pilnuj aby przelotki były w jednej linii a ścieżki na top prowadź możliwie krótkie i zawsze w pionie lub poziomie,

Później wykonaj płytkę jednostronną z BOTTOM, i poprowadź kilka krótkich prostych zworek zamiast ścieżek TOP.
Możesz też użyć rezystorów 0R.

PostNapisane: 26 gru 2015, o 11:00 
Nowy

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Strefa czasowa: UTC + 1