Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 kwi 2026, o 20:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 gru 2015, o 14:05 
Użytkownik

Witam,
dawno nie pisałem na tym forum z różnych powodów, także dla tego że na chwilę musiałem odstąpić od zabawy z mikrokontrolerami i przesiąść się na programowanie wysokopoziomowe.
Teraz miałem troszkę czasu i motywację ze względu na projekt na studia.
Zatem chciałem sprawdzić czy jestem w stanie zaprogramować jakiś mikrokontroler odpaliłem więc programy które przez czas mojej nieobecności były nieruszane i okazało się że eclipse nie tworzy pliku hex.
Oczywiście była ustawiona opcja buildu w trybie release, a w zakładce Console dostawałem taki oto log:

Kod:
13:25:05 **** Incremental Build of configuration Release for project test2 ****
make all
Building file: ../main.c
Invoking: AVR Compiler
make: Interrupt/Exception caught (code = 0xc00000fd, addr = 0x4227d3)

13:25:05 Build Finished (took 440ms)

W ramach walki o skompilowanie stworzyłem środowisko zgodnie z najnowszym filmikiem Mirka na ten właśnie temat i dalej nic.

Po kilku godzinach szukania rozwiązania okazuje się, że MinGW nie dogaduje się z Gitem z jakiegoś powodu. Git to jest narzędzie do utrzymywania kodu używane najczęściej w dużych, wieloosobowych projektach. Jeśli ktoś używa Gita i ma dodane go do zmiennych środowiskowych to właśnie taki jest efekt.
Rozwiązanie? - usunąć gita ze zmiennych środowiskowych i zrestartować komputer -> kompilacja działa :) - nigdy nie myślałem że tak się będę cieszył że zobaczę błąd rc=-1 :).

Nie znalazłem rozwiązania na to w jaki sposób mieć skonfigurowane obie rzeczy, co docelowo będę chciał zrobić.
Piszę ten post, bo nie znalazłem nigdzie po polsku opisanego tego problemu, a może ktoś z forumowiczów się już z nim spotkał i rozwiązał ten problem żeby mieć oba programy w pełni sprawne.

Tak czy inaczej mam nadzieje że komuś pomogę tym postem

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 gru 2015, o 16:07 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

https://git-for-windows.github.io

Ja się tylko zastanawiam co ma MinGW do avr'ów? Coś masz "namotane" a zgodnie z porzekadłem "Kowal zawinił ale cygana powiesili...". Nie sądzę aby problemem był czy MinGW czy sam git a (jeśli mogę spekulować) to brak pakietu msys. Z doświadczenia wiem że wielu o nim zapomina.

A co do samego pytania to dementuję plotki. Działa i MinGW i Eclipse i avr-toolchain i Git :-)

PostNapisane: 19 gru 2015, o 20:52 
Użytkownik

florek a masz zintegrowanego gita z konsolą ?
Bo oczywiście git bash działa i nie ma z tym żadnych problemów jednak przyzwyczaiłem się już do korzystania przez zwykły terminal zatem git musi być dodany do zmiennej środowiskowej "Path".
a z jakiegoś powodu jak git zainstalowany ze strony którą podsyłasz i dodany do ścieżki to pojawia się błąd kompilatora tyle wiem i tyle stwierdzam - wyrzucenie gita ze ścieżki pomaga

Jeśli ja moge spekulować to problem jest w tym że w ścieżce mam więcej niż jeden pakiet msys (bo zarówno w gitcie się znajdzie jak i w mingw) i po prostu w fazie kompilacji nie wiadomo który wybrać, ale za mało się jeszcze wczytałem w problem żeby to potwierdzić. Taki jest mój strzał.
Ale mam nadzieje że wyprowadzisz mnie z błędu i wskażesz dobry kierunek.

PostNapisane: 19 gru 2015, o 21:00 
Użytkownik

Czy nie masz przypadkiem na dysku jakiegoś innego pakietu który ma swojego własnego make-a?
Pliki MinGW powinny być pobierane w pierwszej kolejności z katalogu w którym jest uruchamiana binarka a nie wyszukiwane według ścieżek systemowych, więc poprawny toolchainowy make powinien korzystać ze swoich własnych.

Cytuj:
Ja się tylko zastanawiam co ma MinGW do avr'ów

Nrazędzia obsługujące kompilację (GNU make) są przeportowane z linuxa, więc wymagają do pracy MinGW,

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 19 gru 2015, o 22:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rekon napisał(a):
... wskażesz dobry kierunek.

Dobry kierunek to cygwin. Choć i tu znajdziesz wady.... Do zalet zaliczysz spójność środowiska i brak konfliktów zależności.
Stąd było moje pytanie o MinGW :-) Ale teraz już się wyjaśniło...

Strefa czasowa: UTC + 1