Witam,
dawno nie pisałem na tym forum z różnych powodów, także dla tego że na chwilę musiałem odstąpić od zabawy z mikrokontrolerami i przesiąść się na programowanie wysokopoziomowe.
Teraz miałem troszkę czasu i motywację ze względu na projekt na studia.
Zatem chciałem sprawdzić czy jestem w stanie zaprogramować jakiś mikrokontroler odpaliłem więc programy które przez czas mojej nieobecności były nieruszane i okazało się że eclipse nie tworzy pliku hex.
Oczywiście była ustawiona opcja buildu w trybie release, a w zakładce Console dostawałem taki oto log:
Kod:
13:25:05 **** Incremental Build of configuration Release for project test2 ****
make all
Building file: ../main.c
Invoking: AVR Compiler
make: Interrupt/Exception caught (code = 0xc00000fd, addr = 0x4227d3)
13:25:05 Build Finished (took 440ms)
W ramach walki o skompilowanie stworzyłem środowisko zgodnie z najnowszym filmikiem Mirka na ten właśnie temat i dalej nic.
Po kilku godzinach szukania rozwiązania okazuje się, że MinGW nie dogaduje się z Gitem z jakiegoś powodu. Git to jest narzędzie do utrzymywania kodu używane najczęściej w dużych, wieloosobowych projektach. Jeśli ktoś używa Gita i ma dodane go do zmiennych środowiskowych to właśnie taki jest efekt.
Rozwiązanie? - usunąć gita ze zmiennych środowiskowych i zrestartować komputer -> kompilacja działa

- nigdy nie myślałem że tak się będę cieszył że zobaczę błąd rc=-1

.
Nie znalazłem rozwiązania na to w jaki sposób mieć skonfigurowane obie rzeczy, co docelowo będę chciał zrobić.
Piszę ten post, bo nie znalazłem nigdzie po polsku opisanego tego problemu, a może ktoś z forumowiczów się już z nim spotkał i rozwiązał ten problem żeby mieć oba programy w pełni sprawne.
Tak czy inaczej mam nadzieje że komuś pomogę tym postem