Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 17 cze 2025, o 12:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 16 gru 2015, o 15:50 
    Nowy

Witam,
    na jakiej podstawie moduł ATB-BTM-222 mruga diodą podczas pracy jako master, slave, parowania itd.

Jako, że są wyprowadzone tylko RX i TX, to przeprowadziłem test:
    moduły btm112(nie powinno być różnicy z btm222) są sparowane, transmisja się odbywa.
    Wtedy odłączam zasilanie slave'a a następnie włączam.
    W efekcie btm112 w trybie master wysyła bajty danych do mikroprocesora, btm112 w trybie slave nic nie wysyła do procesora.
    W przypadku odłączenia i podpięcia zasilania dla mastera jest podobnie, z tą różnicą, że btm112 w trybie master przed transmisją radiową wysyła do mikroprocesora dane, jakby bufor danych, których nie wysłał do slave'a...

Trochę to zagmatwane, może ktoś się spotkał z opisem takiej sytuacji w dokumentacji, w datasheecie nie znalazłem nic interesującego.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 16 gru 2015, o 16:12 
    Moderator

Ja nawet nie wiem po tym opisie w czym problem ? :( Może więc napiszesz w czym problem poza tym że sobie migają diody. Wtedy łatwiej będzie pomóc.

PostNapisane: 16 gru 2015, o 19:59 
    Nowy

1. Pytanie: na jakiej podstawie ATB-BTM-222 określa stan połączenia między masterem i slavem: czy są sparowane/parują się/ nie są sparowane: w konsekwencji przekłada się to na mruganie diodą. Ewentualnie gdzie mogę znaleźć schematic/board płytki ATB-BTM-222?

2. Dlaczego po sparowaniu moduł BTM112 wysyła dane na UART do mikroprocesora? Jeżeli jest to 'sznurek bezprzewodowy', to jak to sznurek nie powinien generować danych sam od siebie ;)

Konfiguracja master-slave: generalnie taka jak na filmie instruktażowym o BTM222.
    Załączam obrazki. Master wysyła do slave'a w nieskończonej pętli cyklicznie od 0 do 255, slave tylko odbiera dane. Dlatego na rx mastera są dane, które wygenerował moduł btm112. Moduł master cały czas generuje, nawet nie wie, że slave się rozłączył.
    Na drugim obrazku jest powiększenie momentu 'włączenie slave'a'. Wydaje mi się, że dane na magistrali nie są przypadkowe, bo w kilku próbach pojawiły się identyczne wartości 0x0D, 0x0A, 0x44.
    Obrazek
    Obrazek

Ostatnio edytowano 16 gru 2015, o 20:42 przez gerlin, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 16 gru 2015, o 20:29 
    Moderator

gerlin napisał(a):
    1. Pytanie: na jakiej podstawie ATB-BTM-222 określa stan połączenia między masterem i slavem: czy są sparowane/parują się/ nie są sparowane.
    2. Dlaczego po sparowaniu moduł BTM112 wysyła dane na UART do mikroprocesora? Jeżeli jest to 'sznurek bezprzewodowy', to jak to sznurek nie powinien generować danych sam od siebie

No teraz jaśniej, tylko, że ... panie kochany - może najpierw obejrzyj sobie dokładnie to:
    http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/bt ... -do-z.html

bo na 100% masz tutaj odpowiedzi na swoje pytania ....

a co do sznurka - to kto i gdzie powiedział, że:

"jak sznurek to nie powinien generować danych sam z siebie ?"

Bo to nie zależy od sznurka tylko od tego jak skonfigurujesz moduły .... wtedy albo będzie albo nie będzie generował - no ale ciężko to wszystko tu opisywać co opowiedziałem w poradniku dlatego cię do niego odsyłam.

PostNapisane: 17 gru 2015, o 10:38 
    Nowy

Dziękuję za schematy, poszukam gdzie te piny connect i data są wyprowadzone w btm112.

Masz rację z tym sznurkiem, komenda atq1 pomogła i moduł nie wysyła komunikatów jak na obrazkach.
    Wydawało mi się, że result kody ograniczają się tylko do trybu AT, czyli OK albo ERROR jako odpowiedzi na wysłane do modułu komendy np. AT ---> OK.
    Moduł master wysyła je również podczas przerwania połączenia: wysłał DISCONNECT, ERROR i bajty danych, hmm, być może które odebrał od procesora na UART RX a nie wysłał do slave'a, bo się z nim rozłączył.

Strefa czasowa: UTC + 1