Cytuj:
Mam 8 impulsów na obrót (magnes neodymowy 8-polowy).
No to spokojnie 16 tyknięć masz jak na talerzu

Cytuj:
Jeśli będę reagował na zmianę stanu to sytuacja będzie taka, że raz zmierzę odległość między zboczem opadającym a narastającym albo na odwrót
...i co w tym złego? Tak między nami to ostatnio moja ulubiona metoda mierzenia obrotów, a przede wszystkim bardzo łatwa do zrealizowania. Mam nawet wrażenie, że łatwiejsza niż liczenie konkretnego zbocza

Do jego kontroli wystarczy jedna prosta linia programu(!) i jeden nikomu niepotrzebny bit

Cytuj:
żeby obliczyć częstotliwość to muszę wiedzieć między jakimi zboczami liczę odległość, czy tak?
Wystarczy, że zmierzysz w jednostce czasu ilość impulsów lub policzysz np. 10 czy 20 impulsów i zmierzysz czas w jakim tego dokonałeś.
Cytuj:
Jednak moją największą bolączką w tym momencie jest to, że OCR1B ciągle leci do 500, nieważne co zrobię. Jak sobie z tym poradzić?
Nie chce mi się dogłębnej analizy prowadzić, ale to badanie jest trochę dziwne dla mnie:
if ((n_0r < n_0) && (
OCR1B >= 0 && OCR1B < 500))
i po nim zwiększanie rejestru.
Spodziewasz się w tym rej czegoś mniejszego od zera lub większego od 500, bo tak jak jest teraz to mam wrażenie, że zawsze będzie zwiększać jego wartość.