Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 wrz 2025, o 15:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 gru 2015, o 12:49 
Użytkownik

Witam

Zrobiłem sobie układ ze sterowaniem fazowym, czujnikami ds18b20 oraz ethernetem na nieśmiertelnym enc28j60.

Mam pewien nietypowy problem ponieważ czasami po skokach napięcia na zasilaniu układu
przestaje działać moduł ethernet który jest po SPI.

korzystam z tego modułu
http://elty.pl/pl/p/Modul-Ethernet-z-ko ... 28J60-/238

Jak dla mnie rzecz jest bardzo ciekawa bo cały układ działa oprócz ethernetu, po wgraniu od nowa flesha urządzenie działa poprawnie.

Nie wiem co może być przyczyną takiego zachowania.

Na zasilaniu standardowo lm1117

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 gru 2015, o 13:21 
Użytkownik

Witam,

trochę mało danych podałeś: jak obsługujesz to SPI ( przez DMA, przerwania, czy przez pooling ), czy Twój program w jakikolwiek sposób modyfikuje flasha - przynajmniej celowo, czy próbowałeś weryfikować flasha z wsadem w sytuacji, gdy układ przestaje działać ? No po prostu napisz coś więcej...

Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 10 gru 2015, o 13:50 
Użytkownik

Konfiguracja urządzenia jest taka, że dostaje ramkę z ustawieniami po ethernecie, a potem regulatory utrzymują zadaną temperaturę.

Procesor wysyła aktualną temperaturę co określony czas po ethenecie

układ ethernetu obsługuję po SPI

po ethernecie odpalam program i ustawiam wartości dla PID-a zawartość pamięci się różni po tym zabiegu.
Niestety nie posiadam źródeł z dobrymi wartościami dal PID-a
Układ działa jaki czas poprawnie 4-5 dni do wahnięcia się zasilania. Po tym czasami przestaje działać ethernet wszystkie czujniki działają nadal.

Po ponownym wgraniu flesha układ działa jak trzeba

Pozdrawiam

PostNapisane: 10 gru 2015, o 16:22 
Użytkownik

Witam ponownie.

Dla mnie sprawa jest oczywista. Jeśli istotne parametry dotyczące konfiguracji eternetu są zapisane w pamięci flash i dodatkowo w tejże pamięci są zapisywane cyklicznie jakieś inne parametry, to najprawdopodobniej przy chwilowym zaniku zasilania następuje zniszczenie parametrów i układ już "nie wstaje". Zauważ, że kasowanie flasha może następować jedynie stronami, tzn nie ma możliwości skasowania jednego bajtu, więc aby zapisać w "klasyczny sposób" ( pod stałym adresem) nową wartość, to musisz najpierw przepisać gdzieś wszystkie parametry, skasować stronę flasha na której one się znajdują i zapisać je z powrotem na miejsce. Trochę to trwa, niestety. Jeśli masz źródła to możliwości jest wiele, jeśli nie, to chyba zostaje Ci buforowanie zasilania dla uC.

Pozdrawiam, QuadMan.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 gru 2015, o 16:45 
Użytkownik

Bardzo dziękuję za odpowiedź

Czy są jakieś sprawdzone metody na takie buforowanie ?
A może dodawać jakieś transile i warystory ?

Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 10 gru 2015, o 16:54 
Użytkownik

Jeśli problemem są zakłócenia jako takie, to faktycznie rozwiązaniem będą transile na wszystkich nogach uC łączących się "ze światem" ( czyli peryferiami ) no i oczywiście koniecznie transil między masę i Vcc procka. Jeśli elementem wykonawczym po stronie sieci jest przekaźnik, to wtedy koniecznie daj warystor + gasik równolegle do jego styków.
Na początek powinno wystarczyć i jeśli problemem są zakłócenia, powinien być spokój. Oczywiście zakładam, że płytka pod uC jest zaprojektowana poprawnie.
Gdyby się okazało, że nadal masz problem, ja na próbę zasiliłbym układ z akumulatora np. żelowego 6V, który jest cały czas doładowywany - najprostsze buforowanie zasilania, oczywiście do testów.

Pozdrawiam, QuadMan.

Dopisane:
Kolego dambo, Kolega stachu napisał:
stachu napisał(a):
....po ethernecie odpalam program i ustawiam wartości dla PID-a zawartość pamięci się różni po tym zabiegu....
Pozdrawiam

Z czego zrozumiałem, że soft w trakcie pracy modyfikuje flasha. A... i nie zamierzam uczestniczyć w żadnych przepychankach, chciałem tylko pomóc, a jeśli kogoś wprowadziłem w błąd, przepraszam. Już dawno wyrosłem z "Mania zawsze racji ;-)".
Pozdrawiam serdecznie, QuadMan.

PostNapisane: 14 gru 2015, o 15:09 
Użytkownik

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Mam jedynie pytanie czy transile jedno czy dwu kierunkowe?

Są to problemy z zasileniem, ponieważ układ dostał pik napięciowy i wtedy wyłożył się ethernet Ethernet.

Pozdrawiam

PostNapisane: 15 gru 2015, o 12:54 
Użytkownik

Witam ponownie.

W tym wypadku najkorzystniej zastosować transile jednokierunkowe, bo w kierunku przewodzenia będzie na nich spadek napięcia w przybliżeniu taki, jak na zwykłej diodzie krzemowej, więc zabezpieczysz też układ przed ujemnymi "szpilkami" ( nie licząc tylko na diody w strukturze uC ).

Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 27 gru 2015, o 17:30 
Użytkownik

Witam Panowie

Po dodaniu kondensatorów bezpośrednio przy pinach zasilających moduł ethernetowy (bo on głównie pobiera prąd w układzie) oraz dodaniu na wejściu stabilizatora, warystora i transila plus kondensator 1000u strona przestała się wymazywać nawet podczas zapadów.

Dziękuję Panowie problem był trudny jak dla mnie.

Wesołych świąt.

Strefa czasowa: UTC + 1