Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 kwi 2026, o 11:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 gru 2015, o 19:29 
Nowy

Cześć,

Mirek polecał ogarnięcie forum więc ogarniam i mam pytanko. Z mikroprockiem dopiero zaczynam ale strasznie mi się podoba i chcę drążyć temat głębiej. Na "pracownie problemową" na polibudzie wybrałem sobie temat termometru na atmedze z wyświetlaczem (na głęboką wodę dla osoby która jeszcze nic nie robiła z uc - chyba :D). Błądziłem strasznie z czujnikiem, najpierw chciałem skorzystać z termopary potem termistora i na końcu padło na KTK 81-210. Charakterystyka prawie liniowa, sympatycznie i po taniości. Sporo czasu zajęło mi zmontowanie i8 zrozumienie wszystkiego ale śmiga fajnie :) Układ wygląda tak. Różni się w finalnej wersji tylko tym że ostatecznie atmega8 wjechała, inne porty w sumie, no i nie ma wyprowadzeń do CANDA.

Obrazek
Zrobiłem sobie do tego małe obliczenia. Z datasheet odczytałem rezystancje dla wartości i powyliczałem dla prądu 1[mA] - tak w datasheecie pisało.
ObrazekObrazek

A kod wygląda tak na razie wyświetla tylko wartość z ADC:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Teraz pytanko: jak wyliczyć napięcie na czujniku (na temperaturę już podołam). Oglądałem mirka nagrania o ADC ale tam współczynnik dzielnika był stały, a tutaj będzie ruchomy...

Ostatnio edytowano 9 gru 2015, o 20:46 przez excommunicater, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 gru 2015, o 20:10 
Użytkownik

A nie czasem KTY 81-210?

Kod daj do syntax c, żeby pokolorowało składnię

Podam Ci inny sposób wykorzystania KTY81-210.Ja bym proponował zrobić tak:
- zasilić KTY ze źródła prądowego 1mA (tak jak to podaje nota katalogowa i dla której masz tabelę) - bo jak rezystancja będzie się zmieniała to też prąd (przy zasileniu ze źródła napięciowego), więc tabela będzie już nie zgodna
- wykorzystać wzmacniacz operacyjny w układzie różnicowym i wyjście z tego układu podłączyć do uC - dzięki temu będziesz mógł poprzez zmiany rezystancji w układzie różnicowym dowolnie zmieniać wzmocnienia mierzonego sygnały (jak chcesz można to pominąć)
- potem wystarczy poprzez uC dokonywać pomiarów przy wykorzystaniu ADC

A źródło prądowe można zrobić na tranzystorach - małe i nieskomplikowane. Przejrzyj noty tranzystorów.

PostNapisane: 9 gru 2015, o 20:42 
Nowy

Ha! oczywiście że KTY :) Ja jestem człowiek co tylko równania na zajęciach rozpiernicza a z praktyką nic niestety... Dopiero zaczynam. Coś takiego masz na myśli ?

Obrazek

PostNapisane: 9 gru 2015, o 20:50 
Użytkownik

Co do koncepcji to może być - widzę że wtórnik zastosowałeś.
A co do źródła prądowego to biegły w schematach źródeł prądowych nie jestem, a w chwili obecnej nie jestem w domu żeby to na spokojnie sprawdzić - jeżeli jest to źródło prądowe to oczywiście może być.
Tak po za tym to bardzo proste jest to źródło prądowe - wręcz ciekawe.

PostNapisane: 10 gru 2015, o 18:29 
Nowy

Pytałem się dzisiaj doktorka o to źródło i podrzucił mi coś takiego.

Obrazek

Doktor, doktorem, ale chciałbym sie upewnić czy to miało by ręce i nogi :) Mówił że zasilanie 5V za mało na ten tranzystor (nota bene dostałem go od niego) ale jak robię zasilanie z 12V na 5V to mogę podciągnąć napięcie (12V) wprost z gniazda do źródła...
No i przy okazji pytanie jak odfiltrować taką "gałąź" z 12V do źródła żeby i nie skakało napięcie? Tradycyjnie elektrolit 12u i ceramiczny 100u ?

PostNapisane: 10 gru 2015, o 23:26 
Użytkownik

excommunicater napisał(a):
Tak po za tym to bardzo proste jest to źródło prądowe - wręcz ciekawe.

To jest najnormalniej w świecie lustro prądowe, prądy I1 i I2 są równej wartości. Niezbyt sensowne do wykonywania na elementach dyskretnych, trzeba zapewnić dobre sprzężenie cieplne. Użyteczne raczej jako układy scalone.

PostNapisane: 11 gru 2015, o 08:22 
Użytkownik

Od biedy można dać tranzystory w obudowie TO92 blisko siebie a nawet kropelką połączyć obudowy.
Tylko czy przy prądzie 1mA to takie istotne??

PostNapisane: 11 gru 2015, o 11:28 
Użytkownik

Wiedziałem, że gdzieś na forum umieszczałem schemat źródła prądowego dla małych wartości.:
Źródło prądowe można wykonać przy wykorzystaniu, np. tranzystora BC327:
Obrazek

jest to zdjęcie z mojego posta, dla innego czujnika, ale może być wykorzystane również dla KTY tylko przy zastosowaniu innego rezystora (w następnych postach jest to opisane):
topic4180.html#p49624

Mam dobrą pamięć ale krótką;) A ze źródłami prądowymi mam rzadko kiedy do czynienia.

Ten układ powinien rozwiązać twój problem.

Strefa czasowa: UTC + 1