Cześć,
Mirek polecał ogarnięcie forum więc ogarniam i mam pytanko. Z mikroprockiem dopiero zaczynam ale strasznie mi się podoba i chcę drążyć temat głębiej. Na "pracownie problemową" na polibudzie wybrałem sobie temat termometru na atmedze z wyświetlaczem (na głęboką wodę dla osoby która jeszcze nic nie robiła z uc - chyba

). Błądziłem strasznie z czujnikiem, najpierw chciałem skorzystać z termopary potem termistora i na końcu padło na KTK 81-210. Charakterystyka prawie liniowa, sympatycznie i po taniości. Sporo czasu zajęło mi zmontowanie i8 zrozumienie wszystkiego ale śmiga fajnie

Układ wygląda tak. Różni się w finalnej wersji tylko tym że ostatecznie atmega8 wjechała, inne porty w sumie, no i nie ma wyprowadzeń do CANDA.

Zrobiłem sobie do tego małe obliczenia. Z datasheet odczytałem rezystancje dla wartości i powyliczałem dla prądu 1[mA] - tak w datasheecie pisało.

A kod wygląda tak na razie wyświetla tylko wartość z ADC:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Teraz pytanko: jak wyliczyć napięcie na czujniku (na temperaturę już podołam). Oglądałem mirka nagrania o ADC ale tam współczynnik dzielnika był stały, a tutaj będzie ruchomy...