Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 kwi 2026, o 13:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 gru 2015, o 19:46 
Nowy

Witam, zmagam się z problemem opisania doboru rezystorów do takiego to układu sterowania triakiem grzałkami przy pomocy mikroprocesora Atmega128. O ile wiem jak dobiera sie rezystory R1 i R4 ( ograniczenie sygnalu pradowego aby uzyskac kompatybilnosc z mikrokontrolerem) to ze wzgledu na braki w technicznym angielskim trudno jest mi opisac dobor rezystorow do mojej pracy dydaktycznej. Schemat znalazlem w sieci,przerobilem na swoje potrzeby i wyszlo szydlo z worka podczas opisu doboru.. uklad dziala, zalacza mi grzalki. Wstawiam note aplikacyjna do tego MOC'a. Prosze kolegów o pomoc.

Obrazek

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2015, o 20:15 
Użytkownik

3 strona wzór po prawej u góry

PostNapisane: 1 gru 2015, o 20:23 
Użytkownik

Pipers92 napisał(a):
O ile wiem jak dobiera sie rezystory R1 i R4 ( ograniczenie sygnalu pradowego aby uzyskac kompatybilnosc z mikrokontrolerem)

bzdury , te rezystory jedyne co robią to ograniczają prąd diody ... nic po za tym -- zadna kompatybilność
tak samo podłaczasz diodę LED, żeby nie uszkodzić diody i lub mając pecha pina procka ...

jak wspomina przedmówca .... 3 strona wzór tam jest podobnie jak wszystko jest ładnie opisane

PostNapisane: 1 gru 2015, o 20:31 
Nowy

Jak mowilem prosze o pomoc, bo nie za bardzo rozumiem techniczny angielski,a translator nie spelnia swojej roli w tym przypadku. Widze tam wzor rzeczywiscie odnoszacy sie do R,ale nie wiem o chodzi z tym 1 amperem pod kreska ułamkową.

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Tak,chodzilo mi ograniczenie pradu diody i troche zle to sformułowałem z racji tego, że dopiero się ucze.

PostNapisane: 1 gru 2015, o 20:40 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Rezystor ma być taki żeby wartość szczytowa prądu wynosiła 1A. Czyli pomnóż sobie 230V jakie masz w sieci czyli wartość skuteczną razy pierwiastek z dwóch czyli 1.42 około, podziel to przez 1A a otrzymasz wartość rezystancji którą potrzebujesz. Od razu Ci powiem żebyś dał 330Om

PostNapisane: 1 gru 2015, o 21:11 
Nowy

Gratuluje cierpliwości do laików takich jak ja. Dlaczego ten rezystor ma być taki aby szczytowa wartość prądu wynosiła 1A? Mój układ będzie w takim razie działał także bez rezystorów R3 i R6 ? do czego one moga sluzyc ?

PostNapisane: 1 gru 2015, o 23:38 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wszystko jest opisane w nocie katalogowej. Jak opisuje producent rezystor R potrzebny jest głównie wtedy gdy obciążenie jest indukcyjne i ogranicza on, wraz z dodatkowym i odpowiednio policzonym obwodem gasika możliwość ponownego załączenia triaka i jednocześnie zabezpiecza driver przed szpilkami. Przy obciążeniach czysto rezystancyjnych ponoć nie musi go być bo prąd drivera ogranicza po prostu bramka triaca. Ale moim zdaniem lepiej dać ten rezystor. A 1A bierze się stąd ze maksymalny powtarzalny prąd który driver wytrzyma przez 10us to 1A. Ten prąd może pojawić się wtedy gdy przy przechodzeniu prądu przez zero, przy obciążeniu indukcyjnym, prąd tak naprawdę nie spada do zera zgodnie z przebiegiem sinusoidy ale zostaje urwany przy malej wartości która wynika z prądu podtrzymania przepływu przez triaka. W tym momencie pochodna Ldi/dt ma taka wartość ze mogłoby spowodować stromościowe odpalenie drivera a szpilka prądu wynikająca z wartości szczytowej tego napięcia mogla by uszkodzić driver.

PostNapisane: 12 gru 2015, o 12:29 
Nowy

Chciałbym za pomocą układu optotriaka i triaka załączać i wyłączać do tego wentylator, czy znacie jakieś gotowe rozwiazania ? Wentylator zasilany z napięcia sieciowego 230v.

PostNapisane: 12 gru 2015, o 12:55 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kolego, skoro utworzyłeś nowy wątek to po co tu piszesz?

Strefa czasowa: UTC + 1