janas1 napisał(a):
chciałbym za ich pomocą móc edytować zmienne automatyczne tj. statyczne w funkcjach
Przede wszystkim, to pewnie masz problemy bo nie do końca może rozumiesz czym różni się zmienna automatyczna(lokalna) od statycznej ... podpowiadam hmm przypominam bo w BB to jest - statyczna mieści się w obszarze zmiennych globalnych i żyje nawet wtedy gdy funkcja nie żyje

No a jak ma działać to co napisałeś, na zewnątrz funkcji skoro twoja zmienna wsk (i o zgrozo) nawet nie będąca wskaźnikiem jest też tylko zmienną lokalną ...
Pomijam już fakt, że odwoływanie się do zmiennych statycznych spoza funkcji nie jest "zdrowym" pomysłem - tzn no można .... w C prawie wszystko się da zrobić dzięki wskaźnikom - ale lepiej całość przemyśleć tak (a na 100% się da) w ten sposób żeby takich cyrkowych sztuczek nie robić

Nie mniej jednak ponieważ uważam, że dla początkującego w dziedzinie wskaźników jest to fajne w sumie ćwiczenie aby lepiej zrozumieć wskaźniki to podpowiadam
- powołaj sobie wskaźnik w obszarze zmiennych globalnych programu, a wewnątrz funkcji przypisz mu adres zmiennej statycznej w tej funkcji - ot cała tajemniczość pryska - i już masz dostęp spoza funkcji do jej zmiennej statycznej
------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]inny sposób to można przecież zwrócić ten wskaźnik albo przez rezultat funkcji albo nawet przez argument

jak widzisz sposobów w na to jest mnóstwo

www.youtube.com/mirekk36 ]