Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 cze 2026, o 14:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lis 2015, o 19:03 
Nowy

Witam mam pewien problem ze wskaźnikami, otóz chciałbym za ich pomocą móc edytować zmienne automatyczne tj. statyczne w funkcjach. Niestety w niebieskiej książce nie mogę znaleźć jak się do nich dobrać.
Napisałem sobie coś takiego :
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

W obrębie taj funkcji to działa, problem pojawia się gdy ten adres zmiennej o nazwie statyczna( sprawdzam go w symulatorze) podstawię do wskażnika w fukcji int ( tu już zmiana wartosci nie działa) , jak w takim razie dobrać sie do adresu zmiennej automatycznej w funkcji int czy też może w innej fukcji w innym module.

Pozdrawiam

PROSZĘ POPRAWIĆ KOD ZGODNIE Z ZALECENIAMI FORUM ---> SunRiver

Ostatnio edytowano 8 lis 2015, o 20:11 przez janas1, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lis 2015, o 19:59 
Moderator

janas1 napisał(a):
chciałbym za ich pomocą móc edytować zmienne automatyczne tj. statyczne w funkcjach

Przede wszystkim, to pewnie masz problemy bo nie do końca może rozumiesz czym różni się zmienna automatyczna(lokalna) od statycznej ... podpowiadam hmm przypominam bo w BB to jest - statyczna mieści się w obszarze zmiennych globalnych i żyje nawet wtedy gdy funkcja nie żyje ;)

No a jak ma działać to co napisałeś, na zewnątrz funkcji skoro twoja zmienna wsk (i o zgrozo) nawet nie będąca wskaźnikiem jest też tylko zmienną lokalną ...

Pomijam już fakt, że odwoływanie się do zmiennych statycznych spoza funkcji nie jest "zdrowym" pomysłem - tzn no można .... w C prawie wszystko się da zrobić dzięki wskaźnikom - ale lepiej całość przemyśleć tak (a na 100% się da) w ten sposób żeby takich cyrkowych sztuczek nie robić ;)

Nie mniej jednak ponieważ uważam, że dla początkującego w dziedzinie wskaźników jest to fajne w sumie ćwiczenie aby lepiej zrozumieć wskaźniki to podpowiadam ;)

- powołaj sobie wskaźnik w obszarze zmiennych globalnych programu, a wewnątrz funkcji przypisz mu adres zmiennej statycznej w tej funkcji - ot cała tajemniczość pryska - i już masz dostęp spoza funkcji do jej zmiennej statycznej ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

inny sposób to można przecież zwrócić ten wskaźnik albo przez rezultat funkcji albo nawet przez argument ;) jak widzisz sposobów w na to jest mnóstwo ;)

PostNapisane: 8 lis 2015, o 20:26 
Nowy

Heh nie była wskażnikiem bo pisałem pierwszy raz tu post i cięzko było mi ogarnąć jak prawidłowo wkleić kod przez co przy przepisywaniu pominełem *.
No tak zrozumiałem, że zyje nawet jak fukcja nie zyje, zrozumiałem tak -automatyczna ponieważ automatycznie jest inicjowana wartosćią zero a statyczna bo - przechowywana jest jej wartosć nawet jak funkcja nie żyje.
W BB jak piszesz o wskaźnikach wpominasz że można edytować te zmienne (faktycznie po doczytaniu str 158 opisywałeś zmienne automatyczne czyli te bez słówka static) a ja wymyśliłem sobie pewnie nie do końca słusznie i pewnie nie jest to najprostrza metoda że użyje zmiennej statycznej żeby przy wywoływaniu fukcji co np 20 ms sprawdzać czy w danej minucie fukcja już się wykonała czy też nie.
Jesli się wykonała to ma czekać na zwiekszenie zmiennej minuta i znów wykonać się przy spełnienieniu tego warunku tylko raz.
Jestem początkujacy i jakoś mi ta zmienna statyczna do tego podeszła.

Dzieki za odpowiedz

PostNapisane: 8 lis 2015, o 20:36 
Moderator

janas1 napisał(a):
automatyczna ponieważ automatycznie jest inicjowana wartosćią zero

No to coś ci się pomyliło ;) tego w książce nie napisałem na pewno

automatyczna (czyli lokalna) NIGDY nie jest inicjowana - trzeba to zawsze zrobić samemu, a statycznej nie trzeba inicjować bo jest automatczynie inicjowana zerem tak jak KAŻDA zmienna globalna ;)

PostNapisane: 8 lis 2015, o 20:41 
Nowy

Ok doczytałem to teraz i faktycznie masz oczywiście racje, dokleiłem sobie automatyczna = automatycznie ustawiana wartością zero, a to oznacza po prostu automatycznie tworzona i "zapominana".

Strefa czasowa: UTC + 1