Już wyjaśniam - KAŻDY procek AVR można bez żadnych obaw troszkę przetaktować, tylko co to znaczy "TROSZKĘ" ?
już wyjaśniam i to dokładnie
To znaczy, że np procka zasilanego 3,3V takiego jak ATmega32 itp ... .można SPOKOJNIE taktować np 12 - 14 MHz bez żadnych obaw o jego działanie
Np procka ATmega32-16PU (czyli takiego, który normalnie przy 5V może być wg producenta taktowany 16 MHz ) można SPOKOJNIE przetaktować np do 18,432 MHz a nawet do 20 MHz
ale UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA!
jeśli już przetaktowujemy procka to KONIECZNIE w takich prockach (starszych) jak ATmega32, ATmega8 itp trzeba ustawić FUSEBIT o nazwie CKOPT !!! WAŻNE !
dlatego tyle wykrzykników stawiam

A teraz ciekawostka ....
Ja procki takie jak ATmega32-16PU czy te które przy 5V mogą pracować do max 16MHz przetaktowałem w wielu swoich urządzeniach (ale swoich - do klienta tego bym nie dał) do 24 MHz !!!! i dzisiaj niektóre już pracują hmm z 5-6 lat .... i NIC się złego nie dzieje - działają tak normalnie jakby były taktowane 1 MHz

w sensie że bezpiecznie i nic się nie dzieje - a nie że tak wolno

wręcz odwrotnie - działają jak BURZA - szczególnie gdy np chodzi o sterowniki kolorowych wyświetlaczy LCD TFT
Pomimo to żeby mnie ktoś źle nie zrozumiał i nie pisał później, że Kardaś powiedział że można przetaktować procki bez żadnych obaw. Wyżej zaznaczyłem, że pomimo iż pracują takie przetaktowańce na 24 MHz to w moich własnych urządzeniach i do klienta bym nie dał. Do klienta dawałem gdy procka 16MHz przetaktowałem do 18,432MHz (prędkość przyjazna przy okazji dla RS232) a zależało mi na szybkości i tylko te miałem pod ręką ... bo przecież są też ATmegi32 na 20 MHz fabrycznie
---------------------------------------------------------------
no i teraz uwaga - sprawdzałem nawet procka ATmega32 zasilanego 3,3V z taktowaniem 24 MHz !!!! bez ustawionego fusebitu CKOPT już nawet nie chciał działać ale z tym fusebnitem śmigał

ładnie
-------------------------------------------------------------
czy można procka trwale uszkodzić przetaktowując go ? Bo o to też wielu początkujących pyta
NIE nie można uszkodzić - nawet jeśli zacznie np szwankować zapis do EEPROM a to głównie może się zdarzyć najprędzej to jak zmniejszymy taktowanie to wszystko wraca do normy ... Oczywiście mówię tu o przetaktowaniach do 24 MHz
ale na forum chyba kolega Jaglarz - prowadził ciekawe eksperymenta i przetaktowywał z ciekawości do o wiele większych częstotliwości

www.youtube.com/mirekk36 ]