Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 mar 2026, o 13:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 paź 2015, o 11:16 
Użytkownik

Witam.
Wykonałem układ na mega32L w wersji smd taktowanej 20Mhz przy zasilaniu 3V3. Układ działa.
Następnie przeglądając notę spojrzałem na pierwszą stronę gdzie widzę niepokojące mnie zapisy.
Sugerujące jakoby przy zasilaniu 3V3 maksymalne taktowanie wynosiło 8Mhz.
Dobrze rozumuję ten zapis?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 paź 2015, o 11:18 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

tomson5 napisał(a):
Dobrze rozumuję ten zapis?

Tak, dobrze rozumujesz. Lepiej nie przekraczać zaleceń producenta co do szybkości taktowania vs. napięcie zasilania bo procek może działać niestabilnie.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 29 paź 2015, o 11:26 
Użytkownik

Tak jak w nocie wyczytałeś, producent gwarantuje poprawną pracę procka w wersji (L) przy taktowaniu 8MHz. Wszelkie problemy po przetaktowaniu uC to już Twój kłopot. Osobiście nie miałem potrzeby "przeginać", ale jak oglądasz poradniki Mirka, to kiedyś nawet pokazywał, że z tym przetaktowaniem sporo można zaszaleć w AVR'ach. ;)

PostNapisane: 29 paź 2015, o 11:50 
Moderator

Już wyjaśniam - KAŻDY procek AVR można bez żadnych obaw troszkę przetaktować, tylko co to znaczy "TROSZKĘ" ?

już wyjaśniam i to dokładnie

To znaczy, że np procka zasilanego 3,3V takiego jak ATmega32 itp ... .można SPOKOJNIE taktować np 12 - 14 MHz bez żadnych obaw o jego działanie

Np procka ATmega32-16PU (czyli takiego, który normalnie przy 5V może być wg producenta taktowany 16 MHz ) można SPOKOJNIE przetaktować np do 18,432 MHz a nawet do 20 MHz

ale UWAGA! UWAGA! UWAGA! UWAGA!

jeśli już przetaktowujemy procka to KONIECZNIE w takich prockach (starszych) jak ATmega32, ATmega8 itp trzeba ustawić FUSEBIT o nazwie CKOPT !!! WAŻNE !

dlatego tyle wykrzykników stawiam ;)

A teraz ciekawostka ....

Ja procki takie jak ATmega32-16PU czy te które przy 5V mogą pracować do max 16MHz przetaktowałem w wielu swoich urządzeniach (ale swoich - do klienta tego bym nie dał) do 24 MHz !!!! i dzisiaj niektóre już pracują hmm z 5-6 lat .... i NIC się złego nie dzieje - działają tak normalnie jakby były taktowane 1 MHz ;) w sensie że bezpiecznie i nic się nie dzieje - a nie że tak wolno ;) wręcz odwrotnie - działają jak BURZA - szczególnie gdy np chodzi o sterowniki kolorowych wyświetlaczy LCD TFT

Pomimo to żeby mnie ktoś źle nie zrozumiał i nie pisał później, że Kardaś powiedział że można przetaktować procki bez żadnych obaw. Wyżej zaznaczyłem, że pomimo iż pracują takie przetaktowańce na 24 MHz to w moich własnych urządzeniach i do klienta bym nie dał. Do klienta dawałem gdy procka 16MHz przetaktowałem do 18,432MHz (prędkość przyjazna przy okazji dla RS232) a zależało mi na szybkości i tylko te miałem pod ręką ... bo przecież są też ATmegi32 na 20 MHz fabrycznie

---------------------------------------------------------------

no i teraz uwaga - sprawdzałem nawet procka ATmega32 zasilanego 3,3V z taktowaniem 24 MHz !!!! bez ustawionego fusebitu CKOPT już nawet nie chciał działać ale z tym fusebnitem śmigał ;) ładnie

-------------------------------------------------------------

czy można procka trwale uszkodzić przetaktowując go ? Bo o to też wielu początkujących pyta

NIE nie można uszkodzić - nawet jeśli zacznie np szwankować zapis do EEPROM a to głównie może się zdarzyć najprędzej to jak zmniejszymy taktowanie to wszystko wraca do normy ... Oczywiście mówię tu o przetaktowaniach do 24 MHz

ale na forum chyba kolega Jaglarz - prowadził ciekawe eksperymenta i przetaktowywał z ciekawości do o wiele większych częstotliwości ;)

PostNapisane: 29 paź 2015, o 12:00 
Użytkownik

Dziękuje.
Spróbuję najpierw zmniejszyć do 8Mhz. Jeżeli układ będzie działał to tak zostawię, jeśli nie to spróbuję przerobić zasilanie lub pójdzie do kosza i zacznę od początku.
Dzięki Mirek za wskazanie na problemy z eepromem.
Mam w planie jego użycie ale jeszcze nie doszedłem do tego.

PostNapisane: 29 paź 2015, o 13:00 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
o i teraz uwaga - sprawdzałem nawet procka ATmega32 zasilanego 3,3V z taktowaniem 24 MHz !!!! bez ustawionego fusebitu CKOPT już nawet nie chciał działać ale z tym fusebnitem śmigał ładnie

No to w takim razie, czemu w dokumentacji podają takie a nie inne wartości ;)?

PostNapisane: 29 paź 2015, o 13:05 
Moderator

Nefarious19 napisał(a):
No to w takim razie, czemu w dokumentacji podają takie a nie inne wartości ?

Dlatego, że oni jako producenci muszą mieć nie 100% pewności a 10000000% pewności. Chciałbyś podać jako producent zawyżone możliwości a później przyjmować reklamacje? ... Reklamacje jak reklamacje - ale zaraz by opinia poleciała na łeb na szyję. Poza tym jak ktoś projektuje procka to już z tego poziomu wynikają pewne założenia - dotyczące też częstotliwości. I tego TRZEBA SIĘ TRZYMAĆ bezwzględnie moim zdaniem jak się robi projekty komercyjne dla kogoś. Bo ja też nie chciałbym odpowiadać później za jakieś tam nawet jednostkowe reklamacje urządzeń sprzedanych klientowi ... A więc chyba dość jasno zaprezentowałem swoje zdanie ...

Przetaktowanie robimy na własne ryzyko i z własną świadomością o co chodzi ;) ... ale nie ma co się bać - że zaraz grom z jasnego nieba spadnie i że coś się stanie ;) bo opisałem co i jak ....

Dla mnie najciekawsze było jak ktoś przetaktował biednego AVR'ka chyba ponad 40 MHz ;) .... i jeszcze dychał biedak resztkami sił ;) ale to trzeba traktować już w kategoriach po prostu ciekawostek

PostNapisane: 29 paź 2015, o 13:19 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

http://3.14.by/en/read/arduino-liquid-n ... erclocking

63MHz@7,3V - masakra :)

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

mirekk36 napisał(a):
Przetaktowanie robimy na własne ryzyko i z własną świadomością o co chodzi

i muszę popróbować z większymi częstotliwościami :)

PostNapisane: 29 paź 2015, o 13:58 
Moderator

No i to są ciekawe testy :lol:

PostNapisane: 29 paź 2015, o 14:47 
Użytkownik

Wszystkie bolączki z taktowaniem, z zablokowaniem uC przez złe fusy, z napięciem 3,3V i wiele innych rozwiązałem po przejściu na AVRy z rodziny X. Naprawdę, wiele problemów programistycznych, sprzętowych odpadło, no i cena - Mega32 to koszt XMEGA32 serii E, czyli "maluch" i mercedes w tej samej cenie.

PostNapisane: 29 paź 2015, o 19:39 
Nowy

Cytuj:
Przetaktowanie robimy na własne ryzyko i z własną świadomością o co chodzi ;) ... ale nie ma co się bać - że zaraz grom z jasnego nieba spadnie i że coś się stanie ;) bo opisałem co i jak ....

Dla mnie najciekawsze było jak ktoś przetaktował biednego AVR'ka chyba ponad 40 MHz ;) .... i jeszcze dychał biedak resztkami sił ;) ale to trzeba traktować już w kategoriach po prostu ciekawostek

Witam wszystkich.
Ja niestety nie zamęczałem tak biednego AVR-ka na 40 ale fajne efekty miałem z testowaniem tych samych grup procesorków ale do 30MHz więcej się nie bawiłem. Większość przy max FCPU dawała rade ale czasami bywało tak, że niektóre nie startowały w ogóle. Przyjmijmy zakres około 5-10%. A teraz wyobraź sobie skrajną sytuację, że kupujesz np 10 procesorków ATmega 32-20MHz i robisz jakieś urządzenie dla klienta i żeby szybko działało popędzasz biedaka 30MHz a jednocześnie masz pecha bo na te 10 procków trafiasz 7 z tego przedziału (5-10%) i masz "kiszkę". Zamawiasz nowe.

Kiedyś sam poeksperymentowałem z procesorkami ile można wyciągnąć na maxa z biedaczków i bylem bardzo milo zaskoczony jakie są możliwości przetaktowania ale jak wgrałem program który troszkę bardziej obciążał procka to albo startowały i było dziwne zachowanie albo w ogóle nie ruszał. Zachęcam do eksperymentowania. Oczywiście ta 30 dla klienta to przesada tak jak Mirek mówił nie ma co też tak wydziwiać ale z przetaktowaniem trzeba uważać można ale wszystko z umiarem. Jak zrobiłem sobie oscyloskop dwu kanałowy na ADS830E to musiałem przetaktować ATmege na 24MHz i dawał rade byłem pod wrażeniem.

Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych. Narciarz

PostNapisane: 30 paź 2015, o 19:11 
Użytkownik

Trzymam się noty. Dałem 7,3728Mhz
Przy okazji mam równo przerwanie co sekundę co w moim projekcie jest istotne.
Układowi to nie zaszkodziło.

Strefa czasowa: UTC + 1