Antystatyczny napisał(a):
...Jestem MEGA początkujący, dlatego piszę to siedząc w lochu
eeeeeeś kurczę
na tym naszym forum to jakośik tak wszystkich ciągnie od razu do tych lochów
kurna chata.... a potem nie ma gdzie ich już wrzucać
a na poważnie w C nie trzeba zaraz wszystkiego pisać od zera, chociaż zwykle tak każdy zaczynający zabawę szczególnie z AVR GCC tak sądzi na początku tej drogi.
Możliwości jest bardzo dużo, niektórzy nawet od razu porzucają AVR GCC i np od razu kupują sobie Code Vision bo jest napasione różnymi kreatorami
prawie jak Bascom .... Nie powiem to w miarę dobry kompilator i środowisko, ale uczyć warto się od podstaw, bo przez te kreatory to człowiek potem nie o co chodzi jak program się rozrośnie a żeby znaleźć błąd to zaraz super debugery lecą w ruch....
W AVR GCC także można korzystać z mnóstwa różnych hmmm przeróżnych gotowych bibliotek z internetu, problem w tym że często są one różnie pisane, przez różnych ludzi, rzadko uniwersalnie i często przez to pasują do konkretnego procka albo nawet konkretnego taktowania i jak chcemy coś zmienić to się zaczynają schody.... A często też są biblioteki po prostu z błędami ... więc trzeba sobie po prostu umieć z nimi radzić, naprawiać itp jak to w życiu bywa
zatem wracamy niejako do początku - warto się nauczyć od podstaw i przećwiczyć po prostu pisanie chociaż kilku bibliotek, dlatego z taką myślą pisałem pierwszą książkę, prezentując zresztą niejako przykłady na najczęściej używanych bibliotekach i elementach ot do LCD, do odbioru podczerwieni w RC5, multipleksowanie LED itd itp
zamiast się więc przerażać, proponuję po kolei czytać to co jest w książce ale nie na wyrywki, bo tu tkwi tajemnica mojego przekazu dydaktycznego .... przemycam w każdym rozdziale coraz więcej praktyki .... I jak opisuję np multipleksowanie LED to nie po to żeby kogoś zachęcić koniecznie do napisania od nowa sobie takiej biblioteki. A niestety wiele osób tak opatrzenie do tego podchodzi. Ja to opisuję po to, bo na tym przykładzie fajnie mogę pokazać różne techniki wykorzystywania C ... ale też stosowania do programowania modułów w procku. W tym niepozornym rozdziale dowiemy się sporo o timerach, jak je obliczać dokładnie, jak korzystać z podstawowego trybu CTC tak żeby się tego nie bać i nie szukać kurka wodna kreatorów do tego
a jak się idąc z książką po drodze przeanalizuje opisane przypadki, poćwiczy z lekcjami na DVD - to nawet nie trzeba pisać od nowa sobie biblioteki co LCD albo RC5 - proszę od razu ją masz - tyle że jak przestudiowałeś ją od podstaw to wiesz jak ją używać. A im ktoś mniej przeczyta co w niej siedzi tym więcej potem ma problemów i np pisze do mnie maila tego typu:
"a ja to bym dodał na twoim miejscu do tej biblioteki obsługę dużych liczb nieujemnych bo wyświetla na LCD tylko maksymalnie 32768"
lub podobne
rzeczy - a sam sobie dodaj
ja chcę pokazać jak zacząć i przejść najgorsze i pobudzić cię do myślenia
tak zwykle odpowiadam i takie zwykle techniki stosuję też na kursach naziemnych - i to działa
-------------------
reasumując skoro kolega ma już sprzęt i ma na czym ćwiczyć - to proszę właśnie ćwiczyć jak najwięcej ale starać się też iść po kolei z książką. Bo nieraz ktoś się zatrzymuje, nie czyta dalej a rzuca się na temat z którym przegrywa podczas gdy 2-3 rozdziały dalej ma podobne rzeczy opisane w książce....
a jak będą po drodze pytania to śmiało zadawać np tu na forum i wcale nie skazywać się od razu na lochy