Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 11 cze 2025, o 15:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 22 paź 2015, o 09:05 
    Użytkownik

Witajcie.
    Mam problemy z podłączeniem tego modułu w WIN10.

Robię tak:
    1. Do zestawu ATB podłączam moduł BTM222v2 i włączam zasilanie ATB - napisany jest prosty programik który odlicza sobie od 1 do 255 --> Na tyle prosty że działa bo sprawdzałem po kablu i w Putty na COM1 i działa. (Podłączyłem w to wejście koło wyświetlacza - bo jest jeszcze drugie miejsce koło kwarcu)
    2. Wyszukuje w WIN10 urządzeń BT i znajduje i paruje i WIN10 mam napis sparowany a moduł dalej sobie błyska a nie świeci.
    No i tutaj mam tylko takie pytanie - wpisywałem hasło 0000 i miałem komunikat że hasło niepoprawne, jak pozostawiłem puste pole z hasłem to sprawowało. Dzisiaj gdzieś wyczytałem, że hasło powinno być 1234. Gdzie jest napisane że hasło jest 1234? na http://www.atnel.pl/bluetooth-atb-btm-222.html nie ma żadnej wzmianki o tym w filmie tego nie widziałem.
    3. Tworzą się dwa porty COM (wychodzącyCOM7 i przychodzącyCOM8)
    4. Odpalam Putty i daje połącz z COM8 i do tej pory wszystko jest OK, ale w okienku Putty nie można nic pisać więc nie da się sprawdzić
    Jak podłączam z COM7 to wywala jakiś komunikat że nie ma dostępu do tego portu.

Natomiast przełączając PUTTY na kabel wszystko działa jak należy.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 22 paź 2015, o 09:25 
    Moderator

iwi napisał(a):
    Gdzie jest napisane że hasło jest 1234?

To proste, w nocie katalogowej modułu BTM-222

iwi napisał(a):
    4. Odpalam Putty i daje połącz z COM8 i do tej pory wszystko jest OK, ale w okienku Putty nie można nic pisać więc nie da się sprawdzić

panie - powiem tak, zaglądaj pan częściej na mojego bloga, czytaj go sukcesywnie - będziesz miał mniej problemów

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/bt ... -do-z.html

PostNapisane: 23 paź 2015, o 01:29 
    Użytkownik

Dziękuję za info, ale na tego bloga wcześniej już wpadłem i nie rozwiązuje to moich problemów.
    Mam przejściówkę USB->BT i to chcę spiąć z BTM na płycie ATB.

Na pierwszym miejscu myślę że to WIN10 jest problemem gdyż ten sam moduł odpaliłem pod Ubuntu
    Kod:
    iwi@P4-Ubuntu:~$ sudo hcitool scan
    Scanning ...
       00:12:6F:30:D8:32   Serial Adaptor
    iwi@P4-Ubuntu:~$ sudo rfcomm bind /dev/rfcomm0 00:12:6F:30:D8:32 1
    iwi@P4-Ubuntu:~$ ls -l /dev/rfcomm0
    crw-rw---- 1 root dialout 216, 0 paź 23 02:12 /dev/rfcomm0
    iwi@P4-Ubuntu:~$ sudo putty

w miejsce portu wpisuję /dev/rfcomm0 i ustawiam prędkość na 19200 no i połącz i dioda niebieska z modułu przestaje migać i zaczyna świecić.
    Moduł BTM podłaczony jest koło wyświetlacza tak dla przypomnienia, ale niestety nic w putty nie wyświetla się
    (Sprawdzam czy wszystko jest w porządku z prockiem:
    - odpinam zaslanie
    - wyjmuje moduł BTM
    - zakłądam zworki w ATB
    - odpalam putty wpisuje port po kablu i lecą cyferki do terminala aż miło - a po BT niestety nie.)

Być może oprócz wlutowania podstawki pod RS232 trzeba poprowadzić jakiś przewód do RX czy TX?

Ale tak czy inaczej to jest pod Ubuntu - a co w takim razie pod WIN10? Da się to to uruchomić?
    O ile parowanie przebiega pomyślnie to dlaczego potem w WIN10 w putty po wybraniu portu nie zaczyna się świecić ciągle dioda? Ma jtiś jakiś pomysł?
    Rozparowywałem moduł i parowałem ponownie - tylko zwiększa numery portów, ale nic poza tym się nie dzieje.

PostNapisane: 23 paź 2015, o 06:57 
    Moderator

iwi napisał(a):
    a co w takim razie pod WIN10? Da się to to uruchomić?

Sorki ale jak ja słyszę takie rzeczy to aż mnie ciarki po łydkach z piętami przechodzą. Tak tak ... masz rację pod win10 nie da się odpalić ....

Masakra jakaś ;) ... no masakra

Człowieku ja TYLKO pod windowsami działam, w ogóle nawet nie znam się na linuxie, a już od lipca tego roku, gdy tylko ukazał się win10 ... na wszystkich komputerach mam tylko ten system właśnie win10 i to w różnych wersjach, od 32-bit po 64-bit .... i co ? myślisz że od tej pory urządzenia, które mam z wykorzystaniem BTM-222 nagle mi nie działają ? .... no chyba sam czujesz, że ... no nie gniewaj się ale jakieś przedziwne rzeczy pan opowiadasz ...

Z tego co widzę:
    iwi napisał(a):

to ty wciąż próbujesz się podłączyć JEDNYM terminalem do BTM'a i to od strony radiowej i coś chcesz wpisywać ... i gdzie wg ciebie ma się to pojawić

druga sprawa ... podłączasz btm'a w podstawkę obok LCD w zestawie ATB i ....
    iwi napisał(a):
    1. Do zestawu ATB podłączam moduł BTM222v2 i włączam zasilanie ATB - napisany jest prosty programik który odlicza sobie od 1 do 255 --> Na tyle prosty że działa bo sprawdzałem po kablu i w Putty na COM1 i działa. (Podłączyłem w to wejście koło wyświetlacza

... i co ? oczekujesz że procek jak wyśle te dane przez BTM skoro wpiąłeś go do przejściówki USB/RS232 zestawu a nie do procka ?

Sorry ale z twoich opisów w ogóle nie wynika nawet co ty robisz .... Lepiej pokaż zdjęcia a NAJLEPIEJ to obejrzyj jeszcze raz ale DOKŁADNIE poradnik bo z tego co piszesz TO WCALE GO NIE OBEJRZAŁEŚ DOKŁADNIE (pewnie za długo trwał i się nie chciało co?) ... i podłączasz to wszystko na chybił-trafił .... A w poradniku omawiam to DOKŁADNIE

PostNapisane: 23 paź 2015, o 09:38 
    Użytkownik

Witaj.
    Cytuj:
    Człowieku ja TYLKO pod windowsami działam, w ogóle nawet nie znam się na linuxie, a już od lipca tego roku, gdy tylko ukazał się win10 ... na wszystkich komputerach mam tylko ten system właśnie win10 i to w różnych wersjach, od 32-bit po 64-bit .... i co ? myślisz że od tej pory urządzenia, które mam z wykorzystaniem BTM-222 nagle mi nie działają ? .... no chyba sam czujesz, że ... no nie gniewaj się ale jakieś przedziwne rzeczy pan opowiadasz ...

Nie gniewam się, ale jak coś nie działa pod WIN10 to testuję pod Ubuntu - jeśli tam działa tzn że wina sterowników do WIN10 (co prawda tam też nie działa ale o tym niżej). Co do obsługi sprzętu to niestety ale nie jest za bardzo przyjazny i ciągle są problemy ze sterownikami nietypowych urządzeń. Moja przejściówka USB-BT jest sprawna bo bez problemu paruję się z smartfonem i przesyłam przez nią dane. Pod Linuxem łaczy się z modułem więc coś jest nie tak w WIN10.

Co do tematu to już nic nie rozumiem z tego. Sorki, ale myślałem, że BTM-222 podłączony do ATB koło LCD'ka (zaprogramowany oryginalnie przez Ciebie tryb SLAVE) po sprawowaniu z dowolnym BT np w komputerze laptopie czy smartfonie będzie wysyłał wszystko przez radio co do niego przyjdzie z Atmegi - 23 minuta 1 części filmu.
    Cytuj:
    ... i co ? oczekujesz że procek jak wyśle te dane przez BTM skoro wpiąłeś go do przejściówki USB/RS232 zestawu a nie do procka ?

no nie ukrywam że tak oczekuje - Obrazek
    na powyższym zdjęciu jest napisane, że na wejście do BTM podane jest zasilanie oraz RXD i TXD - to samo co jest przy zworkach. Czyli nie żadna przejściówka USB/RS232 tylko sygnał z procka, który potem powinien być transmitowany przez BTMa - tak mi się wydaje.
    Cytuj:
    Sorry ale z twoich opisów w ogóle nie wynika nawet co ty robisz ...

Co robię? Sprawdzam możliwości BTMa i chcę go wykorzystać do wysyłania danych do komputera (wykorzystanie przejściówki USB-RS232 wbudowanej w zestaw ATB jest kłopotliwe, bo na czas programowania trzeba zwalniać port).
    Podłączenie testowe - najprostsze z możliwych. PC z przejściówką USB-BT i ATBv1.04 z BTM-222
    Obrazek

PostNapisane: 23 paź 2015, o 10:48 
    Użytkownik

Zobacz http://atnel.pl/atb-przejsciowka-usb-rs232.html
    Zwróć szczególną uwagę na animowany rysunek oraz zdjęcie na samym dole strony wraz ze schematem po jego prawej stronie.
    Rx i Tx z podstawki koło wyświetlacza LCD są podłączone do Tx i Rx przejściówki usb rs232.
    Natomiast PD0 i PD1 są podłączone do Rx i Tx mikroprocesora.

Jeśli chcesz dokonać konfiguracji modułu BTM-222 to wkładasz moduł w podstawkę koło LCD, (wypinasz oczywiście jumperki J6 i J7, by odłączyć na ten czas procka od przejściówki usb rs232) i rozmawiasz sobie z modułem za pomocą terminala np Putty.

Natomiast jeśli chcesz, by procek komunikował się poprzez Bluetooth to wpinasz moduł BTM-222 w podstawkę koło procka (oczywiście jumperki J6 i J7 muszą być również wypięte, by odłączyć na ten czas procka od przejściówki usb rs232).

PostNapisane: 23 paź 2015, o 12:09 
    Moderator

DOKŁADNIE jak napisał wyżej anshar.

To jest zaleta że w ATB masz miejsce na dwie podstawki do ATB-BTM

dzięki temu w jednej (tej koło LCD) możesz łatwo i szybko testować moduł, konfigurować go przez RS232 z kompa za pomocą terminala ale nie drogą RADIOWĄ! co ty zapewne próbujesz robić ... a mówię o tym w poradnikach jak ,..... no nie wiem jak już to nazwać, no jak na patelni podaję tą informację.

Nawet w programie MkAvrCalculator masz do tego tester z dwoma okienkami terminala

--------------------------

A jak chcesz mieć komunikację z procka do kompa przez bluetooth to przekładasz BTM do podstawki przy procku ZAGLĄDAJĄC jednak do linka który kolega pokazał wyżej.

PostNapisane: 24 paź 2015, o 00:19 
    Użytkownik

Dziękuję koledzy - długo nie działało mimo, że BT był obsadzony już we właściwym miejscu, ale ściągnąłem sobie programik na komórkę który się nazywa "Bluetoth terminal" i który działa od ręki - nie trzeba nic konfigurować tylko wybrać sparowane wcześniej urządzenie i od razu w okienku pojawiają się napływające dane. A skoro na Smartonie działa to zacząłem szukać problemu w WINdzie. Na początek założyłem nowy moduł BT. Sparowałem urządzenie no i po dodaniu urządzenia pojawiają się 2 porty COM : Port wychodzący SPP dev i Port przychodzący. Interesuje nas ten pierwszy - wpisujemy do putty numer portu i już wszystko działa.
    W poprzednim module BT port wychodzący coś nie działał - zawieszał i wyłączał Putty.

Strefa czasowa: UTC + 1