Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 gru 2024, o 07:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 paź 2015, o 23:07 
Użytkownik

Witam,

To mój pierwszy raz w dziale DIY:) Chciałbym przedstawić mój mini projekcik, a mianowicie: Włącznik/regulator mocy sterowany IR.
Projekt powstał z potrzeby sterowania oświetleniem i wentylatorem w moim warsztacie.Miało być prosto i wygodnie, no i myślę, że się udało.

Trochę danych:
uC: ATTiny24 taktowany wewnętrznym osc. 8MHz
sterowanie: pilot IR - RC5 (opcjonalnie klawiaturka)
ilość kanałów: 2 (opcjonalnie 4) - 1 kanał z regulacją mocy, 2-gi kanał ON/OFF
obudowa: Z70U

Rozwiązania sprzętowe powstały na bazie BB i Praktycznego Elektronika. Kilka drobnych prób i udało się to poskładać w całość.
Jeśli chodzi o rozwiązania programowe, to postanowiłem zastosować nieco inne podejście do regulacji mocy niż w BB. Regulacja odbywa się poprzez zmiany wartości rejestru OCR. Z resztą wszytko jest dość czytelnie przedstawione w kodzie - starałem się dokładnie wszystko komentować. Do obsługi podczerwieni - biblioteki "Mirkowe" do RC5.

O ile sprzętowo projekt jest nieźle dopracowany, to programowo jeszcze kilka rzeczy można poprawić. Mimo to wszystko działa jak trzeba. Urządzenie jest sterowane praktycznie tylko pilotem IR, a sterowanie przyciskami to niejako efekt uboczny. Stosowałem je tylko do testowania płynności regulacji mocy, więc jest najprościej jak się da (oczywiście z delay-ami):)

Jestem początkującym programistą, więc nie ma tu żadnych zaawansowanych rozwiązań:)

Poniżej udostępniam schemat i kody:
UWAGA: Wartości niektórych elementów na schemacie i zastosowane w urządzeniu mogą się różnić.

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

Filmik: https://tatrzanski.eu/files/switch230V_IR.mp4

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

język c

Czekam na Wasze oceny i sugestie odnośnie tego urządzenia (lub bardziej programu):)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 paź 2015, o 23:41 
Moderator

Bardzo zgrabna konstrukcja ;) .... miło popatrzeć na efekty pracy ... Gratulacje ! :)

PostNapisane: 21 paź 2015, o 06:41 
Użytkownik

No świetnie ci to wyszło pogratulować jbardzo ciekawie rozwiązałeś zasilanie nie trzeba trafoka dawać i wszystio jest małe i zgrabne, jaką metodą robisz płytki? Kiedy ja wkońcy znajde czas by opanować tego eagle i robienie w nim płytek ah zakrutka doba na to wszystko, ja niewiem jak Mirek to robi narzuca taki nawał informqcji hehehehe że nie ogarniam jesze do tego praca (12godzin) puźniej dom dzieci a o żonie juz nie wspomne hehe pozdrawiam oby więcej takich projektów

PostNapisane: 21 paź 2015, o 08:18 
Użytkownik

Dziękuję Wam za miłe słowa:)
hawranek80 napisał(a):
ciekawie rozwiązałeś zasilanie nie trzeba trafoka dawać
Powiem nieskromnie, że mi też się podoba to rozwiązanie i przy małych obciążeniach daje radę:)
hawranek80 napisał(a):
jaką metodą robisz płytki?
Płytki robię termotransferem (potem oczywiście cynowanie) - mało wprawy, więc wychodzi jak widać na załączonym obrazku. No ale te 12mil w porywach daje się osiągnąć:)
hawranek80 napisał(a):
Kiedy ja wkońcy znajde czas by opanować tego eagle
Kolego ja poświęciłem na to tyle czasu co trwają poradniki Mirka i na prawdę to wystarczy. Mirek fajnie to wytłumaczył, więc teraz po narysowaniu kilku schematów i PCB coś tam śmigam:)

PostNapisane: 21 paź 2015, o 09:37 
Użytkownik

squeez napisał(a):
Tylko problem taki że cała elektronika jest na potencjale sieci 230V i trzeba uważać jak coś się grzebie w tym.
Przy takim zastosowaniu można było darować optoizolację (optotriaki) bo i tak nie spełnia założenia :D, podobnie detekcję zera można było uprościć :D
Dzięki za opinie kolego squeez. Co racja to racja. Dlatego jest to zamknięte w obudowie :)
Detekcję zera próbowałem zrobić pierwotnie na rezystorze i diodzie, ale coś nie wychodziło zbyt dobrze, więc zrobiłem tak, co by się zbytnio nie męczyć.
Optoizolacja hmm... niby niepotrzebna (może moja nadgorliwość:) ), ale zastosowałem dla zabezpieczenia I/O w uC.

PostNapisane: 21 paź 2015, o 09:48 
Użytkownik

Nie no kolega widać że sie napracował i fajnie że opublikował projekt. Samo założenie i urządznie fajne ja jedna powiem tak jeśli chodzi o program to ok poprawnie napisany, elegancko i spełnia swoja funcjonalność ja bym tam może zmienił obsługę klawiszy na Mirkowy Superdebuance.

Natomiast jeśli chodzi o 230V no coż mimo że fajne jest rozwiązanie na kondesatorze, na pewno ekonomiczne i mało miejsca zajmujące, to jednak bym tego nie polecał takowego chociażby z braku separacji, jednak transformator jest bezpieczniejszy i raczej układ ze stabilizatorem czy przetwornicą również niweluje wiele zakłuceń z sieci dla procesora co istotnie zapewne wpływa na jakośc jego działania.

Dalej schemat jest poprawny aczkolwiek bym widział dopracowanie jeszcze układu gasikow dla triaków. Natomiast PCB, no coż jest tam 230V i nie widać wyraźnego rozdziału miedzy częścią niskonapięciową. Raczej są to odległości niewielkie dotego poligon masy jest rozlany łączący się z częścią nisko i wysokonapięciowym. Zabawowo, szkoleniowo ok jako wykonanie ćwiczenia ale na stałe gdzieś bym tego urządzenia nie podłaczał i zachęcał do zrobienia nowej PCB z transformatorem, stabilizatorem i wyraźnym rozdzieleniem części wysoko napięciowej od niskonapięciowej. Piszę to z własnego doświadczenia gdyż ostatnio przerabiałem również podobny temat i wielę się na ten temat dowiedziałem odnośnie bezpieczeństwa i znaczenia zrobienia poprawnej separacji dla bezpieczeństwa swojego i innych.

gordon10 napisał(a):
Optoizolacja hmm... niby niepotrzebna (może moja nadgorliwość:) ), ale zastosowałem dla zabezpieczenia I/O w uC.

squeez to napisał ironicznie by Ci powiedzieć delikatnie że to co zrobiłeś ogolnie jest źle :)

PostNapisane: 21 paź 2015, o 10:03 
Użytkownik

Transformator zawsze będzie bezpieczniejszy. Tu chodziło o upchanie tego do niewielkiej obudowy.
Wiem koledzy, jeszcze długa droga przede mną ;) . Dzięki za zwrócenie uwagi na istotne rzeczy...

Ale nie chciałem przesadzić z "ulepszaniem" oryginału :)

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1