Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 lut 2025, o 13:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 paź 2015, o 20:13 
Użytkownik

Hejka,

Mam pytanko,
W tedy kiedy Mirek udostępniał nam stronę WWW na potrzeby modułu atnel Wifi - to adres IP pochodził zewnętrznego IP ??

Czy w internecie stacjonarnym firmy Orange można uzyskać zewnętrzny adres IP ??
Wiem że jest i zmienia się one dynamicznie co dobę , czy można jakoś zrobić aby postawić na tym stronkę ??

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 paź 2015, o 20:19 
Użytkownik

Hasła do poczytania na dziś:
1) dynamiczny DNS
2) noip.com + programik DUC
3) przekierowanie portów na routerze

PostNapisane: 17 paź 2015, o 21:14 
Użytkownik

Zawsze posiadasz publiczny adres IP.
Problemem jest to, że jak zauważyłeś zmienia się dynamicznie co dobę lub po każdym rozłączeniu sesji.
Tak jak kolega wyżej napisał jedyne co możesz zrobić to skorzystać z serwisu oferującym dynamiczne domeny np. dyndns, noip.com (ten drugi darmowy).
Są to serwisy w których zakładasz domenę i tam dedykowanym programem na windowsa/linuxa automatycznie wysyłasz informację o twoim aktualnym publicznym adresie IP i serwis podmienia w swoich DNS`ach ten adres. U mnie to akurat robię w routerze mikrotik skryptami. Wiele standardowych routerów ma wbudowaną opcję obsługi DDNS.
Wtedy do swojego urządzenia nie wbijasz się po IP bo zazwyczaj nie wiesz jakie ma urządzenie, ale po nazwie domenowej np morcinek92.no-ip.org

PostNapisane: 18 paź 2015, o 08:13 
Użytkownik

Ja posiadam router tp link td w8960N z tego co czytalem ma opcje dynDNS. Czyli tez moglbym tak zrobic. A na czym polega ten mikrotik skryptami ?? Moglbys jakos mi to wyjasnic ? Nadal musze zrobic domene na tej stronie no ip?

PostNapisane: 18 paź 2015, o 12:34 
Użytkownik

Popatrz na routery firmy mikrotik. Ale uprzedzam, ze jak nie miales stycznosci wczesniej z Linuksem to na poczatku uklekniesz. Maja niesamowite możliwości konfiguracji ale wymagają od użytkownika sporej wiedzy.

Ps. Co do lacznosci komórkowej z Internetem to i Play i Orange mieli poblokowane porty (podejrzewam ze inni tez ale nie probowalem) - nie mozna bylo sie na nie dostać z Internetu. Tylko rozwiazanie typu Team viewer dawalo rade.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 19 paź 2015, o 09:31 
Użytkownik

Po co tam odrazu jakieś mikrotiki jak można sibie jakieś Open WRT postawić na routerze i też się pobawić...
Np taki http://allegro.pl/router-d-link-dir-615 ... 44078.html ... Cena nie zabija a możesz sobie na nim nawet VPN postawić albo zrobić z niego repeater i inne cuda...

Osobiście w domu mam TP-Linka WDR4300 z DD-Wrt na pokładzie. Łącze z UPC więc IP też się zmienia ale mam na nim jakiegoś dynDNS'a, do tego podpięty dysk więc mam serwer FTP, i VPN (przynajmniej w delegacji za granicą mogę polską TV oglądać i nie krzyczy o prawach autorskich :D ). A jak sobie zmajstrujesz coś na AVR, ESP czy innym ethernecie albo WIFI to możesz sobie zdalnie po tym VPN podglądać co się dzieje albo sterować czym tam chcesz ze świata... Web config w DD WRT dosyć przyjazny ale jak jesteś oblatany w unixach to możesz sobie z konsoli go konfigurować, doinstalować pakiety jakie chcesz itp itd :) Podejrzewam że to co na mikrotiku...

Strefa czasowa: UTC + 1