Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 kwi 2026, o 16:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 paź 2015, o 18:38 
Użytkownik

Dobry wieczór,

W swoim programie chciałem zastosować jednocześnie 2 przerwania: od Timera0 do multiplesowania wyświetlacza LED 7-segmentowego, oraz od Timera1 do innej części programu.

Oto mój kod:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

A w drugim pliku:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Niestety okazuje się, że na wyświetlaczu LED nic się nie wyświetla. Kiedy jednak dodam fragment kodu odpowiedzialny za to drugie przerwanie, okazuje się, że działa ono bez problemów - także nie działa jedynie przerwanie od Timera0.

Czy wiecie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

P.S. Ogólnie program jest grą na wyświetlaczu LCD, na LED mają pojawiać się punkty. Nie wstawiam całej gry, bo plik byłby zdecydowanie zbyt długi. Próbowałem odpalać program dając w komentarz wszystko poza fragmentem wstawionym powyżej i efekt był ten sam - nie działa. Tak więc sam kod gry jest w porządku. Zauważyłem jednak, że kiedy usunę fragment:
język c

wyświetlacz LED zaczyna normalnie działać, czyli coś nie tak z przerwaniem od Timera1.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2015, o 20:16 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Jak już odblokujesz dane przerwanie to musi znaleźć się odpowiednia dla niego funkcja ISR chociażby pusta. Jak masz problem to uprość to sobie do maksimum. W funkcji main wstaw obydwie konfiguracje. Pamiętaj, że sei() to globalne zezwolenie na wszystkie przerwania. W funkcjach obsługi przerwań inkrementuj liczniki i migaj 2 diodami za pomocą 2 timerów.

PS. Na końcu funkcji main umieść nieskończoną pętlę.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1