Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 mar 2026, o 05:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 paź 2015, o 18:18 
Użytkownik

Hej,
czy jest jakiś problem z jednoczesnym użyciem timerów 0 1 i 2 na atmedze16?
Sam timer 0 działa, sam timer 2 działa a jak uruchamiam timer0 i 2 to już nie bardzo ^^
Timerem 1 jescze się nie zająłem ze względu, ze jest troszkę bardziej skomplikowany.
Poniżej kod:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

W mainie po prostu:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

W przypadku gdy oba timery są ustawione jak powyzej - dioda od timera0 całkiem gaśnie.
Gdy konfiguruję każdy z timerów z osobna - działa jak należy - zależnie od wartości pwmx diody świecą jasno lub ciemno.
Wydaje mi się, że timery powinny działąć równolegle. ale czemu u mnie nie działają?
Ktoś ma jakieś pomysły?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2015, o 18:40 
Użytkownik

A gdzie zezwolenie na przerwania ? A main to inny plik ? Nie bardzo kumam jak to poukładałeś.

PostNapisane: 12 paź 2015, o 18:44 
Użytkownik

Tak, main to inny plik. w main jest podana wyżej pętla główna
język c

zezwolenie na przerwania tzn sei(); znajduje się w pliku main.

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

Może napiszę co chcę zrobić.
Chciałbym uruchomić 3 timery (w tym wykorzystać A oraz B timera1) tak aby każdy z timerów kontrolował wypełnienie pwm.
Działanie sprawdzam na diodach, dlatego też wyjścia pwm podpięte są do LED1-LED4.
Chcę przy tym, aby były w miarę możliwości niezależne (wiem ze A i B timera1 nie będą tak do końca - ale możliwie jak najbardziej niezależne)
PS. Jak trzeba będzie to mogę dołączyć i cały kod. Wydaje mi się, że to co jest wyżej wystarczy do sprawdzenia czy przypadkiem nie robię jakiegoś błędu.

PostNapisane: 12 paź 2015, o 19:30 
Użytkownik

Błąd możesz mieć w linijkach kodu, którego nie pokazujesz.

PostNapisane: 12 paź 2015, o 19:37 
Użytkownik

Witam
grochal7 napisał(a):
Może napiszę co chcę zrobić.Chciałbym uruchomić 3 timery... ... tak aby każdy z timerów kontrolował wypełnienie pwm.

Jeśli te trzy timer'y chcesz wykorzystać w celach testowych to nie przyglądałem się Twojemu kodowi, lecz jeśli chcesz tylko mieć trzy niezależne kanały PWM to wystarczy Ci jeden timer i w nim umieścić wszystkie trzy kanały.
język c

PostNapisane: 12 paź 2015, o 19:40 
Użytkownik

To tylko testy, potem wykorzystam to do innego celu, gdzie konieczne będą 4 niezależne timery.

No to pokazuję całość: (chociaż szczerze wątpię że akurat tam jest coś nie tak)
main.c
język c

ctc.c
język c

ctc.h
język c

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Podkreślam, że np gdy uruchamiam timer0 lub timer2 oddzielnie to działa - gdy uruchamiam oba timery razem to nie dziala. Działa/nie działa znaczy, ze dioda nie świeci we właściwy sposób. jedna z nich po prostu gaśnie.

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Pod porty pc2-pc5 podpięte mam 4 diody. Chcę powyższym kodem regulować ich jasność. KAŻDĄ DIODĘ INNYM "TIMEREM".
Wiem, że można zrobic to jedyn timerem, ale zależy mi na tej niezależności.

PostNapisane: 12 paź 2015, o 20:33 
Użytkownik

Wydaje mi się, że chodzi o jakieś priorytety (priorytety to raczej w przerwaniach zewnętrznych).

PostNapisane: 12 paź 2015, o 20:43 
Użytkownik

Ale tak na logikę, ustalasz prescaler na 1, ładujesz wartość 3 do rejestru OCR. Policz, z jaką częstotliwością będzie wywoływane przerwanie? Teraz zastanów się, ile będzie trwała Twoja procedura obsługi przerwania? Czy widzisz coś nie tak?

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 paź 2015, o 20:54 
Użytkownik

Ups...
Liczę tu jeszcze raz a tu błędzik!
Zamiast preskalera 1024 wrzuciłem 1 i oto problem...
Czyli to już rozwiązane.

PostNapisane: 14 paź 2015, o 15:02 
Użytkownik

Dość ciekawa sytuacja spotkała mnie podczas ustawiania timerów.
Miałem dziś dostęp do oscyloskopu i sprawdzałem czasy jakie generują timery.
I zaskok, bo zdarzały się takie sytuacje- gdy ustawiałem timer1 zmieniały się czasy timera 0 czy też timera2.

Może tak, potrzebuję ustawić 3 przerwania na 100kHz oraz jedno na około 400Hz.
poniżej mój kod (który nie do końca działą, ten timer 1...)
konfiguracja timerów:
język c

przerwania:
język c

Podkreślam, ze sprawdzałem to na oscyloskopie a nie na diodach ^^

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

Wiem, że sporo osób ma problem z tym timerem1.
Wiem, że OCRA1 powinno być większe od OCRB1.
W sumie to nie do końca tak byłoby...
Skoro licznik timera1 liczy to po jakimś tam czasie wykona się jedno przerwanie(dajmy t1), on liczy dalej i wykona sie drugie przerwanie(dajmy t2 od poprzedniego przerwania - więc w sumie t1+t2). Więc pierwsze przerwanie nie wykona się po czasie t1 tylko również po czasie t1+t2? (oczywiście t1, t2 to czas 1, czas 2)

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

Obrazek
W sensie coś takiego?
A może inaczej zrobić...
Na timerze 1 zrobić dwa przerwania 100kHz, na tiumerze 0 kolejne 100kHz a na timerze 2 400Hz?

PostNapisane: 16 paź 2015, o 11:00 
Użytkownik

Opadają ręce, wciąż ten timer ;/
Jak włączam przerwania timera2 to timer0 przestaje działać...
Jak nie mam uruchomionego timera2 to timer0 oraz 1 działają bez zarzutu..
Czyżbym źle je konfigurował?
język c

Przebiegi sprawdzam na oscyloskopie..

PostNapisane: 16 paź 2015, o 11:26 
Użytkownik

Masz zdefiniowany dobry procesor w ustawieniach projektu?

PostNapisane: 16 paź 2015, o 11:37 
Użytkownik

KoreX napisał(a):
Masz zdefiniowany dobry procesor w ustawieniach projektu?

Oczywiście.

Teraz ustawiłem timer2 w ten sposób:
język c

Troszkę się pozmieniało...
Wszystkie przerwania działają, jednak częstotliwości trochę nie tak jak trzeba..

PostNapisane: 16 paź 2015, o 13:37 
Moderator

Panie - nie ma w procku ATmega16 czterech niezależnych timerów sprzętowych i nigdy ich nie uzyskasz ... tak sobie myślę, że może coś ci się pomyliło ?

Dlatego zrewiduj swoje założenia

grochal7 napisał(a):
Podkreślam, że np gdy uruchamiam timer0 lub timer2 oddzielnie to działa - gdy uruchamiam oba timery razem to nie dziala. Działa/nie działa znaczy, ze dioda nie świeci we właściwy sposób. jedna z nich po prostu gaśnie.

Ja ci proponuję działać SPOKOJNIE i po kolei - a nie rzucasz kod do sterowania milionem timerów a pytasz o problem z dwoma które ci jak mówisz nie działają ....

Zacznij od TYLKO tych dwóch, pokaż co robisz - prosty przejrzysty kod - a nie takie jak wyżej jakieś (sorki masakry ;) .... ) gdzie pełno pokomentowanych rzeczy i weź tu się domyślaj co jest dobrze a co nie

przy dwóch timerach Timer0 i Timer2 WSZYSTKO MUSI działać ;) od tego zacznij jak mówię i rozwiązuj problem po kolei

Później pójdziesz po Timer1 - tylko doczytaj sobie nawet na tym forum, było już po stokroć poruszane zagadnienie związane z kanałem B, którego ty próbujesz używać jako niezależnego CTC ... nie zaglądając przy okazji też do noty o co chodzi w tym przypadku. Ale jak mówię po kolei a nie wszystko naraz bo tylko się bałagan robi w wątku i nikt nie wie o co chodzi

PostNapisane: 16 paź 2015, o 14:29 
Użytkownik

Ok, każdy z timerów konfigurowałem pojedynczo. Osobno timer0 osobno timer1 (kanały A i B) i osobno timer2. Działają prawidłowo- każdy z osobna. Także timer1, którego kanały a i b są wzgledem siebie zależne. Problem polega na tym, że gdy łącze kod z konfiguracji timerów (ten działający) w jeden - coś nie trybi. Jak wroce do siebie wstawie raz jeszcze cały kod, który umieszczony jest też wyżej.
Napisane z fona

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Połączyłem też timer 0 i timer 1. Działają prawidłowo. Dopiero po dołączeniu timera2 zaczynają się problemy.

PostNapisane: 16 paź 2015, o 15:05 
Moderator

zrozum - w KAŻDYM timerze kanały A i B są od siebie zależne i nie można w pełni wykorzystać kanału B

Więc na spokojnie - jak ci pasują 3 timery z kanałem A w CTC to przygotuj najprostszy kod ;) i go pokaż a nie opisuj ....

PostNapisane: 16 paź 2015, o 17:11 
Użytkownik

Ok, wróciłem do siebie, niestety nie mam w tej chwili możliwości sprawdzenia działania - nie mam oscyloskopu ;/
Poniżej kod konfiguracji 3 timery kanały A w CTC:
język c

Wydaje się ok?

3 timery nie wystarczą, zdecydowanie potrzebuję - tak jak pisałem wcześniej - 3x przerwanie co 100 000Hz oraz jedno co 400 Hz.
W jaki sposób dodać kolejny kanał do timera 1?

PostNapisane: 16 paź 2015, o 17:36 
Moderator

grochal7 napisał(a):
Wydaje się ok?

Ty zadajesz pytania na forum? czy zagadki ?

Proponuję zadawać pytania - czyli najpierw SAM sprawdź a później zadaj pytanie a nie odwrotnie ... bo później będziesz się dziwił, dlaczego nikt mi nie odpisuje ....

szanuj swój czas i czas innych ok ?

Jak sprawdzisz to wtedy napisz ....

a jak chcesz więcej timerów sprzętowych to nie mówi mi, że nie wiesz co się robi ? .... bierze się procek , który ma ich więcej - np ATmega128 albo nawet ATmega1284P jeśli ma być w obudowie takiej jak ATmega16

PostNapisane: 16 paź 2015, o 23:10 
Użytkownik

Wypróbowałem ten program na Atmedze32
język c

Przerwanie Timer2_COMP, które posiada najwyższy priorytet, wykonuje się prawie w równych odcinkach czasu. Prawie bo co kilka przerwań następuje wydłużenie czasu zgłoszenia następnego przerwania.

Przerwanie Timer1_COMPA (niższy priorytet niż Timer2_COMP) wykonuje się mniej regularnie, przerwanie Timer1_COMPB jeszcze mniej regularnie i z dużo mniejszą częstotliwością.
Natomiast przerwanie Timer0_COMP (najmniejszy priorytet) wcale się nie wykonuje.

Ale wystarczyło zwiększyć preskaler Timera2 i Timera1 z 1 na 8 i wszystkie przerwania zaczęły ładnie się wykonywać.

Z tego wynika, że trochę przesadziłeś z tymi 100kHz. Może gdybyś zwiększył taktowanie np. do 20MHz to miałoby to szansę zadziałać.

Ale najlepiej będzie jak napiszesz co chcesz osiągnąć, że ci jest potrzebna taka duża częstotliwość przerwań. Może wtedy się okaże, że nie tędy droga.

PostNapisane: 17 paź 2015, o 11:07 
Użytkownik

Bingo. Do tego doszedłem wczoraj wieczorem.
Sprawdziłem to sobie na diodach - po prostu timer w przerwaniu zwiększał licznik do danej wartości i po doliczeniu zmieniał stan diody i zerował licznik.
Sprawdziłem dla przerwania 10kHz, 20kHz oraz 30kHz - wszystko działało. Natomiast dla większych - już nie. Wtedy zapaliłą się lampka i domyśliłem się o co chodzi.
Planuję wrzucić kwarc 16Mhz, powinien dać radę.
A do czego mi ta częstotliwość przerwań?
Do sterowania serw.
Każdy z timerów (odmierzający 100kHz) ma za zadanie obsłużyć 6 serwomechanizmów.
Większa częstotliwośc przerwań pozwala mi uzyskać większą dokładność ustawiania tych serw. W przypadku 100kHz otrzymam około 130-150 możliwych do uzyskania pozycji. (dla przykładu dla częstotliwości przerwań 200KHz liczba możliwych pozycji to 260-300) Ostatni timer ma odmierzać czas który pozwala na "wybór" obsługiwanego serwa. Tym sposobem w ciągu okresu dla działania serw (20ms) obsłużę 6 serw -przerwanie co 20ms/6=3,333ms. (możliwe jest max 8 może 9 serw dla każdego timera - czyli dla atmegi 16 mogę tym sposobem obsłużyć do 24serw lub nawet 27 dla 24 serw przerwanie na ostatnim timerze wykonywałoby się co 2,5ms (bo 20ms/8=2,5ms)

PostNapisane: 17 paź 2015, o 14:38 
Użytkownik

Sprawdzam dla kwarcu 16Mhz i przerwań co 100kHz
język c

I co widzę, dla prescalera /8 coś idzie wyciągnąć (max dla 60kHz - działały wszystkie przerwania, dla prescalera/1 już praktycznie nic nie działa.

Zastanawiam się czy nie dałoby się tego jakoś inaczej rozwiązać. Dla 60kHz osiągnę około 70 możliwych pozycji dla serw. Mało troszkę.
W tygodniu będę mógł sprawdzić działanie dla kwarców 14,7 oraz 18,4 MHz- tym sprzyjającym UARTowi - tylko czy przetaktowanie procka wchodzi w grę?

jacekk232 napisał(a):
Ale najlepiej będzie jak napiszesz co chcesz osiągnąć, że ci jest potrzebna taka duża częstotliwość przerwań. Może wtedy się okaże, że nie tędy droga.

Może rzeczywiście nie tędy droga i można to ruszyć w jakiś inny sposób. Ale jak na razie nic lepszego nie wymyśliłem ;p

PostNapisane: 18 paź 2015, o 21:30 
Użytkownik

Jeśli chcesz obsłużyć aż tyle serw to może zainteresuj się tym 992-kanałowy sterownik serwomechanizmów

PostNapisane: 19 paź 2015, o 16:20 
Użytkownik

No ciekawie ;) Być może trzeba będzie właśnie tym układem się zainteresować ;)
Dzięki!

Strefa czasowa: UTC + 1