możesz kolego mieć problem z przechwyceniem danych z wyświetlacza na inna atmegę a to wynika ze sposobu działania kontrolera HD44780
LCD taki masz sterowany za pomocą minimum 4 lini danych (tryb 4bit) + sygnały sterujące. Jeśli byłby to LCD Noki to już lepiej bo transmisja idzie po SPI , ale tez musiałbyś napisać procedurę symulującą wyświetlacz , podobnie jak w HD44780. Puki co jak pisze Mirek bierz się za książke od podstaw
jak zrozumiesz jak wszystko działa i przejdziesz od migania diodą do bardziej zaawansowanych programów będziesz wiedział o czym piszę wyżej
To nie jest tak jak ci się wydaje ze dane ot tak lecą na wyświetlacz jak w RS
I można je prosto przekierować gdzie się chce. Napisanie takiego graber'a może się okazać awykonalne dla atmegi 8
I fizycznie szybciej napiszesz własny program co nie jest specjalnie skomplikowane i trudne,
Czujniki temp masz zapewne na Dallasie DS18B20 ---> obsługa 1Wire jest banalnie prosta
Czujnik wilgotności nie wiem jaki masz ale nawet Opisywany przeze mnie na forum SHT21 (humidity and Temperature sensor) jest banalnie prosty do wysterowania na magistrali TWI nawet chyba zapodałem program dla arduino który go czyta i wysyła dane na RS-a
Wiec jak mówiłem odpuść sobie garabery - prościej napisać własny soft , który ma ta przewagę że:
1. Napisałeś go sam
2. Wiesz dokładnie jak działa i co robi
3. Łatwo go zmienić i dodać nowe funkcje
4. Napisałeś go sam
specjalnie 2 razy dałem Napisałeś go sam.
Przeczytaj ten post bardzo uważnie - nie odbierz go negatywnie , bo po prostu pisze jaka jest rzeczywistość a nie mrzonki.