Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 mar 2026, o 23:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 paź 2015, o 09:19 
Użytkownik

Szanowni Forumowicze!
Jako, że jestem tu nowy, na początku chciałbym wszystkich serdecznie przywitać :)
A teraz do rzeczy :D - od kilku dni próbuję obsłużyć termometr firmy Dallas model DS18B20. O ile na Arduino nie ma z tym problemu z racji gotowych bibliotek, o tyle na atmedze8 sprawia mi to kłopot. Nie chcę korzystać z gotowych bibliotek do obsługi tego termometru (przynajmniej nie na tym etapie nauki) bo zależy mi na zrozumieniu i nauczeniu standardu 1-wire. Poza tym, jak zrozumiem jeden przykład to i dalej będzie łatwiej. Poniżej wstawiam kod, prawie identyczny z artykułu, który jest w załączniku:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Mój problem polega na tym, że po skompilowaniu i wgraniu, na LCD wyświetla się ciągle "cisza", czyli nawet impuls resetu nie został wysłany. Prawdopodobnie problem tkwi w opóźnieniach zrobionych przy pomocy funkcji 'delay' i byłoby lepiej do odmierzenia tak małych przedziałów czasowych jak mikrosekudny wykorzystać timer i przerwania. Do tej pory wykorzystywałem przerwania globalnie, tzn. uruchamiałem je przed pętlą główną i zgłaszałem przerwanie przy przepełnieniu licznika. Ale takie rozwiązanie "liczy" impulsy cały czas, a ja potrzebuję odmierzać czas w konkretnych miejscach w programie. W takim razie moje pytanie: czy prawidłowym jest uruchamianie przerwań lokalnie w miejscach, gdzie potrzebne jest mi odliczanie czasu? Np w funkcji uc1Wire_ReadBit() w miejscu, gdzie obecnie mam 'delay' ustawiam początkową wartość rejestru TCNT0 tak, aby zliczanie impulsów trwało tyle, ile potrzebuję (od rozpoczęcia do przerwania), zgłaszam przerwanie przy przepełnieniu, wykonuję obsługę przerwania (polegającą na odczekaniu wymaganego czasu), a potem wyłączam przerwania i przechodzę do dalszej części programu? Czy może problem tkwi gdzie indziej?
Dodam, że termometr jest sprawny (sprawdzałem za pomocą Arduino i działa), procesor to atmega8, taktowanie ustawione na zewnętrzny kwarc 16MHz. Żeby uzyskać zliczanie impulsów co 1us mógłbym np. zmienić kwarc na 8MHz i ustawić preskaler na 8. Bluebooka mam, ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem :(
Proszę uprzejmie o wskazówki.
Pozdrawiam.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Ostatnio edytowano 12 paź 2015, o 10:23 przez dawid75_75, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2015, o 10:15 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wstaw kod w znaczniki syntax=C bo w tej chwili jest mega nieczytelny

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 paź 2015, o 10:24 
Użytkownik

Poprawione - wstawiłem w tym znaczniku, ale 'c' napisałem wielką literą i już nie odczytało poprawnie.

PostNapisane: 12 paź 2015, o 15:05 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

dawid75_75 napisał(a):
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Masz wykrzyknik ! zamiast pionowej kreski |

PostNapisane: 12 paź 2015, o 15:47 
Użytkownik

język c

A to jest dobrze ?

PostNapisane: 12 paź 2015, o 15:56 
Użytkownik

Jeżeli funkcja cos zraca.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 12 paź 2015, o 19:14 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
dawid75_75 napisał(a):
język c

Masz wykrzyknik ! zamiast pionowej kreski |

Rzeczywiście, nie zauważyłem. Nie wiem jakim cudem tam to wpisałem.

język c
- odnośnie funkcji uv1Wire_ReadByte();

Poprawiłem, ale dalej "cisza", czyli nawet reset nie działa. Problem w interwałach czasowych i potrzebny timer/counter do precyzyjnego odmierzania czasu?

PostNapisane: 12 paź 2015, o 20:03 
Użytkownik

Wrzuciłem twój kod do eclipsa.
Nie masz zainkludowanej biblioteki do tej funkcji:

język c

Niepotrzebnie też inkludujesz plik .c od wyświetlacza.

PostNapisane: 12 paź 2015, o 20:09 
Użytkownik

W opcjach projektu mam dodaną bibliotekę: "libprintf_flt.a" i ta konwersja mi działa, bo sprawdzałem to przy programie mierzącym temperaturę za pomocą termometru MCP9700.
A kiedy nie zainkluduję pliku .c do wyświetlacza to kompilator wyrzuca takie błędy:
undefined reference to `LCD_Initalize' i tak to każdej funkcji dotyczącej wyświetlacza.

PostNapisane: 12 paź 2015, o 21:39 

Na początek sprawdź czy rzeczywiście delay działa jak należy. Zamiast termometru podłącz LED przez rezystor 1k i użyj takiego kodu:
język c

W define nie dawaj średników, bo masz teraz jakby zdublowane. Tak wystarczy
język c

Jeśli chodzi załączanie plików c to nie powinieneś tego robić. Plik ma być w drzewku projektu i zostanie skompilowany, a załącza się tylko plik *.h

------------------------ [ Dodano po: 10 pikosekundach ]

Opóźnienie na timerze typu delay możesz zrealizować bez użycia przerwań. Wpisujesz do licznika timera odpowiednią wartość. Konfigurujesz timer w odpowiedni tryb i ustawiasz preskaler (co włącza zliczanie). Sprawdzasz w pętli while flagę przerwania (co wstrzymuje program). Wyłączasz timer. Dla innego opóźnienia ustawiasz inaczej.

PostNapisane: 12 paź 2015, o 22:09 
Użytkownik

Średniki usunąłem i sprawdziłem delay... nie działa w ogóle, za szybko przeskakuje dalej, w ogóle nie widzę, żeby zapaliło diodę. A dioda sprawna, bo jak podłączyłem bezpośrednio pod 5V to się ładnie świeci.

Co ciekawe, w innym programie, gdzie miałem tylko mruganie na zmianę LEDami to opóźnienie delay(1000)ms działało prawidłowo... Jednak wtedy miałem ustawiony wewnętrzny oscylator na 1MHz. Tutaj mam kwarc ma 16MHz, ale w opcjach projektu zdefiniowałem F_CPU.
Co może być powodem, przez który delay nie działa?

Edit-----
Napisałeś tak:
Cytuj:
Opóźnienie na timerze typu delay możesz zrealizować bez użycia przerwań. Wpisujesz do licznika timera odpowiednią wartość. Konfigurujesz timer w odpowiedni tryb i ustawiasz preskaler (co włącza zliczanie). Sprawdzasz w pętli while flagę przerwania (co wstrzymuje program). Wyłączasz timer. Dla innego opóźnienia ustawiasz inaczej.

Pierwsze 3 zdania rozumiem - np. ustawiam sobie timer 16bitowy i korzystam z rejestru TCNT1 do ustawiania licznika z odpowiednią wartością. Mogę ustawić atmegę na 8MHz i preskaler na 8 co da mi zliczanie impulsów co 1us.
Ale już w 4. zdaniu piszesz, że sprawdzam flagę przerwania, a w pierwszym zdaniu, że przerwań nie używamy i to sprawia, że całości pojąć nie mogę :D Proszę uprzejmie o bliższe wskazówki.

PostNapisane: 12 paź 2015, o 23:16 
Użytkownik

Według mnie chodzi o to:

Ustawiasz licznik, żeby liczył zadany przez Ciebie czas - to już sam napisałeś, że pojmujesz.
W momencie, gdy licznik się przepełni, czyli "przeskakuje" z max na 0 (ewentualnie realizuje funkcję liczenia do odpowiedniej wartości) w odpowiedzim rejestrze ustawiana jest flaga (czyli taki znacznik), że licznik doliczył do oczekiwanej wartości i powinno zostać zrealizowane przerwanie z tym związane. Jednak nie musisz pisać procedury wykonania tego przerwania - wystarczy wtedy wyczyścić flagę timera.

W skrócie: wystawienie flagi przez timer oznacza, że przerwanie powinno się w tym momencie wykonać. Jednak można pominąć wykonanie przerwania i ręcznie skasować tą flagę (domyślnie kasuje się ona samoczynnie przy wykonywaniu przerwania). Zwróć uwagę, że w dalszym ciągu wiesz, ile czasu minęło - bo timer liczy prawidłowo.

PostNapisane: 12 paź 2015, o 23:21 
Użytkownik

Czy to jest to samo co to (?):
http://www.electroons.com/electroons/timer_delay.html
Tutaj też wykorzystuję timer i nie zgłaszam przerwania.

PostNapisane: 13 paź 2015, o 07:49 
Użytkownik

język c

Taka jest idea, jednak tutaj jest to źle zrealizowane - zauważ, że programista sam odejmuje wartości w liczniku (TCNT1=(TCNT1-1);) - więc po co do tego używać licznika? Taką operację można zrobić na jakiejkolwiek zmiennej. Dodatkowo najpierw ustala preskaler na 64, a następnie zmienia wartość tego countera/timera z maksymalną prędkością, w każdym obiegu pętli - gdzie tu sens, gdzie logika?
Chodzi o to, żeby licznik sam sobie liczył, a Ty w odpowiednim momencie tylko go zerujesz.

Jak dla mnie wyglądałoby to w ten sposób (pseudo-kod, pokazujący ideę):

void czekaj(void) - oczywiście tutaj można uzmiennić, żeby dało się zmieniać wartość wykonywanego opóźnienia
{
TCCR0 |= ... ; - tutaj ustawić sobie preskaler aby timer odliczał z odpowiednią prędkością
TCNT = ... ; - tutaj ustawić wartość początkową (aby miał do zliczenia odpowiednią ilość impulsów)
while (!(TIFR && TOV0)); - tutaj oczekuje, aż timer odliczy sobie czas
TIFR |= (1 << TOV0); - w momencie, gdy już doliczy (i powinno się pojawić przerwanie) czyści flagę przepełnienia timera
TCCR0 |= ... ; - tutaj wyzerować preskaler, aby timer przestał odliczać (w kolejnym wywolaniu funkcji znów go uruchomisz)

}

Powyższy przykład pisany na przykładzie TIMER'a 0 w atmega 8. Musisz go dostosować do swojej sytuacji - ustawić odpowiednie rejestry, preskalery itd.

Mam nadzieję, że nie napisałem steku bzdur z powodu wczesnej godziny :D
Krzysiek

PostNapisane: 13 paź 2015, o 08:31 
Użytkownik

Zgodnie z Twoimi wskazówkami krzysssztof wypociłem takie coś:
język c

Nada się?

PostNapisane: 13 paź 2015, o 13:14 
Użytkownik

Wygląda w porządku, niezbyt mam teraz czas otwierać notę katalogową i dokładnie sprawdzać.
Zamiast
język c

powinno być
język c
- czyli trzeba użyć &&, żeby wykonać maskowanie bitowe, żeby sprawdzić tylko bit TOV1.

Napisz jakiś prosty program do migania diodą, użyj tej funkcji i wtedy przekonasz się, czy jest prawidłowo :)

Miej też na uwadze, że szybkość zliczania timera zależy od częstotliwości taktowania procesora.

PostNapisane: 13 paź 2015, o 13:34 
Użytkownik

Faktycznie, napisałem odwrotnie do rzeczywistości. Dzięki

PostNapisane: 13 paź 2015, o 14:17 
Użytkownik

No nie wiem co się dzieje, ale w ogóle nie chce to działać. Ustawiłem wewnętrzny oscylator na 8MHz, preskaler na 8, co mi da zliczanie impulsów z prędkością 1MHz. To znaczy, że 16bitowy licznik liczy od 0 do 65535 z krokiem 1us między impulsami. Zwykłe delay też nie chce działać, nawet jeśli chodzi o milisekundy. Sprawdzałem na diodzie ustawiając port C jako wyjście i dając stan wysoki na pin PC4. O co tu może chodzić?

PostNapisane: 13 paź 2015, o 15:00 
Użytkownik

PC4 powiadasz ?
A co to za procesor, JTAG wyłączyłeś?
Spróbuj podłączyć tą diodę pod inny port niż PORT C.

PostNapisane: 13 paź 2015, o 17:40 
Nowy

Witam, przymierzam się do napisania projektu potrzebnego na zajęcia z programowania. Natrafiłem na problem, posiłkowałem się poradnikiem z linku u góry. Sprawdziłem _delay odmierza dobry czas na migającej diodzie, lecz na wyświetlaczu pojawiają się zera, obojętnie z której metody bym nie skorzystał. Napis 'cisza' także się nie wyświetla.
język c

PostNapisane: 13 paź 2015, o 19:56 
Użytkownik

Więc tak: procesor to Atmega8 i JTAG nie posiada.
Przerzuciłem całość na port B i też nic się nie dzieje.
Sprawdziłem, czy z procesorem wszystko w porządku i skompilowałem malutki programik do migania jedną diodą. Działa na porcie B i C na tym samym pinie co próbuję uruchomić ten przeklęty termometr. Funkcje delay działają. Źródło taktowania zmieniłem z wewnętrznego oscylatora na zewnętrzny kwarc 8MHz i kondensatory 22pF.
Przyczyna leży gdzieś indziej, proszę o dalsze wskazówki :)

Edit - - -
Czy fakt, że mam podłączony LCD może mieć coś na rzeczy?

Edit 2 - - -
skopiowałem kod odpowiedzialny za miganie diodą na pinie PB0 z programu, który działał na tych samych ustawieniach procesora do pętli głównej tego nieszczęsnego programu i co dziwne - nic, w ogóle nie zostało to wykonane. O co tu może chodzić?

PostNapisane: 13 paź 2015, o 20:54 

krzysssztof napisał(a):
TIFR |= (1 << TOV0); - w momencie, gdy już doliczy (i powinno się pojawić przerwanie) czyści flagę przepełnienia timera

Wyjątek od reguły występuje dla zerowania fag przerwań. Powyższy przykład jest błędny już tłumaczę dlaczego. Flagi przerwań zerowane są przez wpisanie tam 1 i na przykład mamy rejestr TIFR z flagami przerwań o zawartości 0b00000101. Jak chcemy wyzerować bit 0 to należy użyć instrukcji:
język c

co odpowiada:
język c

i jest to to samo co:
język c

Działa to tak, że do rejestru zostanie wpisana liczba 0b00000001 i ta jedynka wyzeruje bit 0, a zera nic nie zmienią. Użycie
język c

lub:
język c

Wywoła następujące działania:
Odczytanie TIFR w którym np. jest 0b00000101, wykonanie sumy bitowej 0b00000101 | 0b00000001 = 0b00000101 i zapisanie tego do rejestru TIFR czyli:
język c

Spowoduje to wyzerowanie zarówno flagi TOV0 jak i TOV1, a tego akurat nie chcemy.
dawid75_75 napisał(a):
Czy fakt, że mam podłączony LCD może mieć coś na rzeczy?

Jego funkcje mogą przekonfigurować inne piny na tym samym porcie, ale nie muszą. Najlepiej LCD trzymaj na oddzielnym porcie, ale to wszystko zależy jak to zostało zaimplementowane.

Strefa czasowa: UTC + 1