Witam,
przysiadłem ostatnio do "zabawy" z żyroskopem, dokładnie tym z linku poniżej:
http://electropark.pl/moduly-przemieszczenia-odleglosci/3169-modul-3-osiowy-zyroskop-l3g4200d.htmli pojawiło się sporo pytań.
Dodam tylko, że dopiero teraz zająłem się interfejsem TWI, więc całkiem możliwe, że nie do końca go rozumiem, oraz że przeczytałem notę katalogową żyroskopu (co z moim angielskim zajęło mi troche czasu), więc to nie jest tak, że zadaje te pytania z lenistwa.
1) naskrobałem taki kod - w pętli while jest tylko wyświetlanie wyniku na wyświetlaczu siedmiosegmentowym, na razie chce uzyskać odpowiedź od żyroskopu jego adres (who_am_i). Niestety program zatrzymuje się na linijce - "wynik=twi_odczytaj(nack);"
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Niestety nie potrafię znaleźć, błędu w kodzie.
2) Podłączenie żyroskopu. Atmege16 zasilam 5V, czy poprawne jest podłączenie w którym SDA i SCL procka i żyroskopu podłączam bezpośrednio do siebie, na VCC daje 5V, na SDO - GND, oraz na CS - 5V ?
3) Na str. 30 tabelka 22 jest parametr cut-of co on oznacza ?
4) FIFO ? Czy dobrze rozumiem, że FIFO to tylko taka kolejka (cos jak stos, tylko w pamięci żyroskopu) i jeśli chce oczytać pojedyńczą wartość z każdej osi to nie używam FIFO a kiedy chce odczytywać te pomiary w sposób ciągły to wtedy go używam ?
Konstruktywna krytyka mile widziana !