Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 cze 2025, o 11:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 paź 2015, o 13:44 
Użytkownik

Witam
Dostałem na uczelni projekt, w którym mam wykorzystać sterowanie urządzenia przez internet. Dozwolone jest wykorzystanie wi-fi. W moim projekcie chciałbym sterować jednym silnikiem (prędkość i kierunek obrotów), jednym serwo, oraz kilkoma diodami i inną drobnicą.

Chciałbym sterować całym układem z komputera. Czy da się to zrobić na module Atnel WIFI232-T? Jeśli się da, to jakiego oprogramowania dla komputera muszę użyć, aby było to możliwie proste?

Dodatkowo, w przyszłości chciałbym rozbudować projekt i zbudować jeżdżącego robota, w którym mam zamiar użyć różnych sensorów np. światła czy odległości. W związku z tym program do transmisji musi działać w obie strony.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

PS
Mam nadzieję, że temat w dobrym dziale. Zastanawiałem się nad właściwym, ale jeśli jest zły to proszę o przeniesienie :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2015, o 13:54 
Moderator

Zombol napisał(a):
Jeśli się da, to jakiego oprogramowania dla komputera muszę użyć, aby było to możliwie proste?

Dać to się na pewno da ;) ..... ale jak sobie myślisz, że znajdziesz jakieś gotowe oprogramowanie ... oj oj ... to się przejedziesz. To trzeba sobie po prostu napisać.

Masz na forum np poradnik o programowaniu w C# ... poczytaj , poćwicz ... zacznij coś sam pisać - zobaczysz, że to nie jest trudne ;)

Tak samo trzeba sobie napisać program do procka - chyba zdajesz sobie z tego sprawę ? czy nie ?

No bo sam moduł WiFi tego ci nie załatwi i to żaden ...

PostNapisane: 7 paź 2015, o 15:18 
Użytkownik

Jak ktoś kiedyś wykona taki moduł co załatwi wszystkie tego typ problemy, to zarobi tyle kasy, że to się w pale nie mieści :D

Co do pisania kodu, to od strony uc sobie poradzę, bo uart już przerobiłem, a sterowanie silnikiem DC jest w BB opisane, więc temat do ogarnięcia w kilkanaście godzin.

W początkowej fazie chciałbym uniknąć uczenia się nowego języka do pisania aplikacji na kompa. Czy jest możliwość wykorzystania terminalu znakowego (np. putty) do przesyłania danych? Jakieś proste komendy, w stylu "obroty w prawo i prędkość maks"

PostNapisane: 7 paź 2015, o 15:41 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

Pójdz jeszcze dalej i skorzystaj z super poradników Mirka na temat androida B4A. Wykorzystaj do tego ATB Wifi. W ten sposób polaczysz rozne technologie. Na przyszlosc juz bedziesz wiedzial jak opanowac sterowanie do robota.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 paź 2015, o 17:30 
Użytkownik

Zacząłem oglądać filmiki o B4A i jestem pod wrażeniem. Myślałem, że jest to dużo trudniejsze. Mam jednak pytanie, czy gdzieś znajduje się filmik bądź filmiki, gdzie Pan Mirek pokazuje jak obsłużyć wifi na androidzie? Bo aktualnie jestem w trakcie oglądania 8 filmiku i nie zanosi się na to, że tam się znajdzie ten dział, a potem są filmiki o bluetooth. Przeleciałem na szybko kilka filmików o WIFI232 UART i w jednym z nich Pan Mirek włącza przekaźniki za pomocą telefonu. Pokazanie jak się to robi byłoby dla mnie bardzo pomocne :)

PostNapisane: 11 lis 2015, o 12:17 
Użytkownik

Nie zakładam nowego tematu, bo ten jest ściśle powiązany z moim problemem.

Zakupiłem dwa moduły atnel wifi232 i próbuję działać z nimi. Po obejrzeniu poradników bez problemu działa mi komunikacja pomiędzy kompem a atmega8 z modułem wifi. W obie strony komendy AT sobie latają. Próbuję teraz połączyć dwie atmegi8 ze sobą i tu już mam problem. Nie wiem jak skonfigurować moduły, aby to działało. Potrzebuję najprostszej formy komunikacji po UDP.
Oba moduły mają pracować w tym samym budynku. Nie wiem jakie dobrać ustawienia modułów oraz porty do nich.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc

PostNapisane: 11 lis 2015, o 12:27 
Moderator

Oglądaj poradniki o samym module ATNEL-WIFI232-T .... to nie są moduły, które można skonfigurować na 2-3 sposoby na krzyż. Można je konfigurować wręcz na SETKI różnych sposobów w zależności od potrzeb. Dlatego jest tak dużo poradników o naszych modułach.

Strefa czasowa: UTC + 1