Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 mar 2026, o 09:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 paź 2015, o 11:12 
Nowy

Witam serdecznie,

Przyszło mi na myśl stworzenie urządzenia które miałoby mierzyć rezystancję (w dwóch zakresach od 0-2000 Ohm oraz 2000-5000 Ohm) oraz napięcia (w zakresie do max 30mV z dokładnością najlepiej do 1uV, ale dokładność rzędu 10uV byłaby dla mnie również zadowalająca).
Mierzone miałyby być czujniki tensometryczne podłączone do puszki połączeniowej (sumatora) i tam miałoby się znajdować owe urządzenie. Pomiar miałby następować poprzez kaskadowe podłączanie i odłączanie czujników pod układ pomiarowy za pomocą przekaźników.

Urządzenie miałoby się komunikować ze światem za pomocą Ethernet`u oraz być zasilane ze switcha z POE z racji problematycznego doprowadzania osobnego zasilania do sumatora wagi.

Z tego co udało mi się wyczytać to potrzebuję do tego układ "karty sieciowej" ENC28J60, osobnego przetwornika A/D np. ADS1232 (przetworniki wewnętrzne Atmegi posiadają tylko 10-bit rozdzielczość?) oraz jakiejś Atmegi np ATMEGA644, która by to ogarnęła programowo z zapasem na przyszłość.

Jeśli chodzi o część programową, to z pomocą książki Pana Mirka i internetu wydaje mi się że ogarnę to programowo w C, ale gorzej u mnie ze znajomością elektroniki (fizycznie), typu doboru odpowiednich kondensatorów, tranzystorów, filtrowania napięć itp...

Czy rozwiązanie z zasilaniem urządzenia ze switcha POE (obniżone i wystabilizowane od strony mikrokontrolera) sprawdzi się :?:
Czytałem że moc pobierana przez takie urządzenie nie może tylko przekroczyć 25W.

Czy jestem w stanie zrobić stabilny i miarodajny pomiar jednego czujnika w czasie np do 0,3s :?:

Z góry dziękuję za pomoc w temacie,

Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2015, o 21:21 
Użytkownik

ADS1232 zrobi Tobie min. 10 pomiarów na sekundę, a przy takim założeniu dokładności (patrząc na szum samego ADC) to i 80 pomiarów, więc czasowo powinno podejść.

Głównym problemem będzie stabilizacja napięcia odniesienia. Musisz poszukać układu pod nazwą "źródło napięcia odniesienia" z jak najmniejszym szumem oraz dokładnością samego napięcia początkowego.

Oczywiście pooglądaj poradniki Mirka o zasilaniu oraz stosowaniu kondensatorów i cewek. Dodatkowo: PCB w firmie zewnętrznej (potrzebne dobre i pewne przelotki do ekranowania przed szumami) oraz puszka do ekranowania nałożona od góry (coś jak w telefonach komórkowych), pewne prowadzenie ścieżek z dobrym ekranem.

Zasilanie z POE na przetwornicę której zakres zasilania pracowałby w zakresie zasilania POE. Za przetwornicą stabilizator LDO z dobrą filtracją oraz źródło napięcia odniesienia.

Zadanie dość trudne jednak wykonalne. Pytanie czy masz tyle zaparcia?

PostNapisane: 8 paź 2015, o 09:44 
Nowy

Wydaje mi się że zaparcia mi wystarczy, choć od projektu do wersji finalnej może chwilę potrwać w moim wykonaniu.

Myślę, aby na początek poskładać sobie to mniej-więcej na elementach THT i płytce stykowej, aby ogranąć z grubsza logikę i część programową, a potem przełożyć to na PCB i dopracowywać pod kątem filtracji napięć i eliminacji szumów itp.
Taka kolejność będzie dobrą kolejnością :?:

PostNapisane: 8 paź 2015, o 15:03 
Użytkownik

Więc musisz zacząć od początku. Układów specjalistycznych ze świecą szukać w obudowach DIP. Spróbuj na początek uruchomić ATmegę i ENC28J60. Potestuj przesył danych i wyświetlanie.
Spróbuj uruchomić potem taki układ z zasilania POE, sprawdź jak wyglądają szumy na oscyloskopie, przeanalizuj stabilność napięcia, szumy, filtry do zasilania itd. Jak będziesz miał napięcie referencyjne z szumem max 1mV to uruchomienie dokładnego ADC będzie łatwiejsze.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 9 paź 2015, o 12:16 
Nowy

Zacznę więc najpierw od ogarnięcia logiki przesyłu danych, potem wezmę się za przygotowanie płytki i próby filtracji napięcia pod ADC.

Dziękuje za pomoc.
W razie dalszych problemów będę kontynuował temat :)

Strefa czasowa: UTC + 1