Witam serdecznie,
Przyszło mi na myśl stworzenie urządzenia które miałoby mierzyć rezystancję (w dwóch zakresach od 0-2000 Ohm oraz 2000-5000 Ohm) oraz napięcia (w zakresie do max 30mV z dokładnością najlepiej do 1uV, ale dokładność rzędu 10uV byłaby dla mnie również zadowalająca).
Mierzone miałyby być czujniki tensometryczne podłączone do puszki połączeniowej (sumatora) i tam miałoby się znajdować owe urządzenie. Pomiar miałby następować poprzez kaskadowe podłączanie i odłączanie czujników pod układ pomiarowy za pomocą przekaźników.
Urządzenie miałoby się komunikować ze światem za pomocą Ethernet`u oraz być zasilane ze switcha z POE z racji problematycznego doprowadzania osobnego zasilania do sumatora wagi.
Z tego co udało mi się wyczytać to potrzebuję do tego układ "karty sieciowej"
ENC28J60, osobnego przetwornika A/D np.
ADS1232 (przetworniki wewnętrzne Atmegi posiadają tylko 10-bit rozdzielczość?) oraz jakiejś Atmegi np
ATMEGA644, która by to ogarnęła programowo z zapasem na przyszłość.
Jeśli chodzi o część programową, to z pomocą książki Pana Mirka i internetu wydaje mi się że ogarnę to programowo w C, ale gorzej u mnie ze znajomością elektroniki (fizycznie), typu doboru odpowiednich kondensatorów, tranzystorów, filtrowania napięć itp...
Czy rozwiązanie z zasilaniem urządzenia ze switcha POE (obniżone i wystabilizowane od strony mikrokontrolera) sprawdzi się
Czytałem że moc pobierana przez takie urządzenie nie może tylko przekroczyć 25W.
Czy jestem w stanie zrobić stabilny i miarodajny pomiar jednego czujnika w czasie np do 0,3s
Z góry dziękuję za pomoc w temacie,
Pozdrawiam.