Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 06:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 wrz 2015, o 17:08 
Użytkownik

Witam wszystkich użytkowników forum.

Chciałbym zrobić naświetlarke, aby robic PCB metoda fotochemiczna, ale nie mam pojecia jak zrobić "zasilacz" do świetlówek. Pytanie kieruję do osob, ktore juz wykonaly taka naswietlarke (wiem, ze juz jest masa watkow na ten temat, ale zaden nie mowi precyzyjnie o swietlowkach)

Z góry dziekuję za pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 wrz 2015, o 20:28 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A ja polecam kupić solarium do twarzy na allegro/giełdzie. Świetlówki nadają się idealnie i masz juz cały osprzęt. Ja swoją tak wykonałem i naświetla mi folie światłoczułą w 20s odległości 20cm od świetlówek. Nie wiem po co kombinować jak tak najlepiej wychodzi.

PostNapisane: 27 wrz 2015, o 21:59 
Użytkownik

A mógłbyś napisać coś więcej jakie modyfikacje wprowadziłes w taki sprzęt :)

Sent from my GT-I9506 using Tapatalk

PostNapisane: 28 wrz 2015, o 09:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

RafPe napisał(a):
A mógłbyś napisać coś więcej jakie modyfikacje wprowadziłes w taki sprzęt

Nie wiem czy to pytanie do mnie ale i tak odpisze :D

No więc kupiłem stary skaner za 10,00 PLN od jakiegoś miłego Pana z czerwonym nosem ;). Skaner musi być jak najwyższy, w przeciwnym razie ciężko będzie wsadzić do niego osprzęt z solarium ;)

ja kupiłem mniej więcej taki:

http://olx.pl/oferta/skaner-CID99-ID544 ... 7065d0a82e

Oprócz tego kupiłem jeszcze solarium do twarzy z 6 świetlówkami COSMOLUXa po 15W każda. Już nie pamiętam za ile ale coś około 25-30 złotych. Mniej więcej wyglądało to tak no ale miało wiecej świetlówek:

http://olx.pl/oferta/male-przenosne-dom ... b8f5c98faa

Ja użyłem też 4 a dwie zostawiłem sobie na zapas. Wraz se solarium dostajemy juz dedykowaną do świetlówek elektronike i nie musimy się o nic martwić a fale emitowane przez świetlówki idealnie nadają się do laminatów/foli światłoczułych bo sa w zakresie UVA.

UV-A – długość fali: 315–400 nm (żródło - wikipedia)

Rozkręciłem skaner, wywaliłem bebechy, (odzyskałem przy okazji do zabawy silnik krokowy, ULN2803 i jeszcze jakieś drobiazgi), wsadziłem świetlówki, docinając odpowiednio plastiki w któeych były osadzone atak by dopasować je do skanera, do spodu skanera przykręciłem odbłyśniki, ale uważam że niepotrzebnie bo to tylko rozprasza światło. Na to przykleiłem świetłowki z uchwytami i rozłozyłem okablowanie, niestety elektronika nie zmieściła się do wnętrza i musiałem ją przykręcić do pokrywy. Całość podniosłem jeszcze na listewkach z płyty pliśniowej i obkleiłem dookoła. Wygląda to mniej więcej tak:

ObrazekObrazekObrazek
Obrazek

Jak się okazało odległość od swietlówek jest zbyt mała więc wziąłem pudełko od butów, w dnie wyciąłem otwór i na to nakładam dwie antyramy w których znajduje się klisza i płytka do naświetlenia, całość ściśnieta 4 spinaczami biurowymi. Płytki naświetlam 18-20s. wychodzą elegancko i nie wywołuje ich wiecej niz minute.

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

żeby nie byc gołosłownym, ostatnia moja płytka, ścieżki najcieńsze mają 12 milsów ale spokojnie 10 już robiłem:

ObrazekObrazekObrazek

be żadnych poprawek

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 28 wrz 2015, o 14:06 
Użytkownik

@Nefarious19 : tak pytanie bylo do Ciebie! Dzieki bardzo Za rozpiske. Ja doszedlem do wprawy w termo I 10milsow wychodzi ladnie. Ale chcialbym foto sprobowac ze wzgledu na powtarzalnosc I dosc popularna ostatnio solder maske

Sent from my iPhone using Tapatalk

Strefa czasowa: UTC + 1