Cześć wszystkim.
Pozwólcie, że zapytam czy ktoś się bawił takim zestawem ??
Mam zainstalowany:
- LabView 2012
- Vi Package Manager 2014 (Free)
- Arduino 1.6.5
Przeglądając na YT poradniki o LabView natrafiłem na
https://youtu.be/u7g-6cFNbpo Interfacing Arduino with LabVIEW Part 1 Digital IO Write. W tym momencie oczy zaświeciły mi się jak latarnie morskie, niestety powoli przygasają...
LabView bawię się kilka dni, a gdy znalazłem opcje połączenia z Arduino to chciałem z tego skorzystać bo wydawało mi się, że w tym momencie nauka będzie przyjemniejsza. W VIPM zainstalowałem "LabVIEW Interface for Arduino" w wersji 2.2.0.79.
Jednak nie udało mi się skompilować wsadu do Arduino bo wyskakiwał błąd "C:\Users\Karol\Documents\Arduino\libraries\Robot_IR_Remote\src\IRremoteTools.cpp:5:16: error: 'TKD2' was not declared in this scope
int RECV_PIN = TKD2; // the pin the IR receiver is connected to
^
"
Jakoś nie udało mi się dojść do przyczyny tego błędu, pomyślałem że zrobię krok wstecz i zainstaluje starszą bibliotekę "LabVIEW Interface for Arduino", obecnie korzystam z wersji 2.1.0.68.
Wsad się skompilował i dał wgrać bez najmniejszych problemów - pomyślałem, że jestem już krok do przodu, aż tu nagle kolejny zakręt i "Żubr". A wiadomo że zawsze dobrze postać przy żubrze, jednak ja już bym chciał ruszyć dalej.
Obecnie utknąłem na etapie uruchomienia całej machineri.
Projek w LV jest przerysowany wprost z podanego wyżej poradnika a prezentuje się tak:
Arduino jest cały czas podpięte do komputera, a gdy wciskam klawisz w LV "Run Continuously" wszystko skazuje że aplikacja się uruchamia lecz po ok 10 sekundach wyskakuje komunikat:
"Error 5003 occurred at LabVIEW Interface for Arduino.lvlib:Digital Write Pin.viLabVIEW Interface for Arduino.lvlib:Set Digital Pin Mode.viLabVIEW Interface for Arduino.lvlib:Init.vi. A timeout occurred while trying to read form the Arduino.(...)"
podświetlając blok "Set Digital Pin Mode"
Czy ktoś z kolegów jest zorientowany gdzie popełniam byka ? Lub chociażby ma jakieś maleńkie światełko w tunelu dla mnie.
Uprzedając pytania: konfiguracja portu we właściwościach systemu ma się tak samo, jak na prezentowanym 'projekcie'.
Próbowałem już z mniejszymi prędkościami ale też kiszka...