Ok. Nieco zmodyfikowałem program. Myślę że teraz dokonałem rejestracji. Przedstawię program i zadam kilka ważnych dla mnie pytań:
main
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
klawisz.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
klawisz.h
język c
Myślę że rozumiem cały ten mechanizm. Mimo wszystko muszę dopytać o parę szczegółów, ponieważ pomoże mi to w ostatecznym zrozumieniu tego wszystkiego. Będzie trochę tych pytań... mam nadzieję że ktoś mimo to odpowie mi... to dość ważna tematyka i chciałbym to pojąć...ok więc:
1.Co to jest zdarzenie? Jest to po prostu funkcja biblioteczna? A dokładniej taka funkcja w której używam callbacków? I czy w tym przypadku moja funkcja ZDARZENIE_KLAWISZ jest takim zdarzeniem?
2.Callbackiem jest stworzona przez autora biblioteki zmienna która jest wskaźnikiem na funkcję? Tu w zasadzie jest sedno sprawy. Rozumiem jak działa ten mechanizm, ale usłyszałem(a bardziej przeczytałem) już tyle tych definicji callbacka że już sam nie wiem jak to do końca zdefiniować...Mógłby jakiś fachowiec zdefiniować to dokładnie.
3.Tutaj ważna rzecz odnośnie wskaźnika i jego wartości równej NULL. Dwa pytania:
- Jeżeli używam funkcji rejestracyjnej w main tzn. po prostu wywołuję register_key_callback to wtedy wartość wskaźnika staje się różna do NULL i warunek:
język c
jest spełniony? Generalnie wartość wskaźnika i spełnienie tego typu warunku zależy od tego czy ja jako użytkownik biblioteki dokonam rejestracji jakiejś funkcji w main za pomocą funkcji rejestrującej?
Myślę że na razie te trzy pytanka. Mam nadzieję że nie zamieszałem z tymi pytaniami....