Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 kwi 2026, o 06:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 wrz 2015, o 21:30 
Nowy

Witajcie :)

Próbuje zrobić ściemniacz 230V. Polutowałem wszystko według poniższego schematu, który znajduje się w niebieskiej książce i wgrałem program z niebieskiej książki i kompletnie mi nie działa ;) Atmega8A, 11,0592MHz. Myślę, że wina leży gdzieś w układzie. Bardzo proszę o pomoc. Załączam poniżej zdjęcia, może dostrzeże ktoś, co za babola zrobiłem ;)

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

PS: Widzę po obrazkach, że miałem źle wpięty kondensator 22uF, także to już jest poprawione ; )

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 wrz 2015, o 22:40 
Użytkownik

Witam
Tak na pierwszy "rzut oka" podłączenia są OK ( cokolwiek to znaczy :) - wyglądają tak sobie )
Sprawdź tylko czy nie masz zwarcia na 814 - ten niebieski kabel blisko nóżek.
Ja chociaż w życiu spaliłem już kilka bezpieczników to jednak nie odważyłbym się .... ale nie o tym.
Jako że ten układ składa się niejako z trzech modułów to musisz sprawdzać je osobno.
Ja tak robiłem ( nawiasem mówiąc testowałem to na 24V ) że najpierw w miejsce R1 - 33k wstawiłem LED'a wraz z rezystorem 470R i sprawdziłem czy działa "wykrywacz przejścia". Następnie malutki program aby zobaczyć to 50Hz (wywalamy LED'a z rezystorem - wstawiamy właściwy rezystor - podłączamy do odpowiedniego INT'a) - co 50 tyknięć ZERA zmiana stanu na którymś z PIN'ów z podłączonym LED'em. Potem do tego "błyskającego PIN'u/a "(?) dołączyłem układ z MOC'em i cieszyłem się błyskaniem żarówki. U mnie wszystkie etapy przebiegały pomyślnie, ale w.g mnie taka kolejność działania pozwoliłaby wychwycić ew. błędy. Nawiasem mówiąc montując wszystko na raz i to pod napięciem, gdy nikt nie pogania, dosyć często zmusza nas później do jeszcze dłuższego siedzenia i analizowania.

Pozdr.

PostNapisane: 20 wrz 2015, o 01:28 
Użytkownik

Oj, jak wszystko połączyłeś tak jak trzeba i w kodzie programu też, to musi działać. Wybacz, ale połączeń na twojej stykówce nie chce mi się analizować! Nie mam lupy i miernika pod ręką ;)

PostNapisane: 20 wrz 2015, o 10:03 
Nowy

Puszczając napięcie 5V przez rezystor do MOC3021 na Anode, powinno mi się pojawić jakieś napięcie przykładając miernik na pin 4, 6 ?

Wydaje mi się że ten MOC3021 mi nie działa.

PostNapisane: 20 wrz 2015, o 16:28 
Użytkownik

Witam
Crayven napisał(a):
...powinno mi się pojawić jakieś napięcie?

( jeśli pytasz o wymontowanego MOC'a ) - nie ponieważ na wyjściu jest triak, więc powinien Ci się otworzyć - daleko idąca analogia tranzystora. Podłącz na jego wyjście drugiego LED'a z rezystorem - Vcc 5V; LED+rez.; MOC..; GND. Po podaniu napięcia na wejście, LED powinien zaświecić.

Pozdr.

PostNapisane: 20 wrz 2015, o 21:20 
Nowy

Dziękuję za pomoc. Znalazłem błąd. Źle przylutowałem triaka, aż wstyd się przyznać.

PostNapisane: 20 wrz 2015, o 21:42 
Użytkownik

...faktycznie, rezystor nie do tej anody, niby patrzyłem ale ścieżki takie niewyraźne :lol:

Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1