Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 mar 2026, o 17:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 wrz 2015, o 12:38 
Nowy

Witam

Drodzy kolegi, lubie czytać to forum, lecz mało piszę. Przekopałem całe pół internetu i nie napotkałem się na taki projekt.
W czym rzecz, posiadam ATmege 8, 328, 16 i 32, a w innym projekcie potrzebuje mieć na komputerze kilka portów COM do komunikacji.
Jak wiadomo wszystkie te ATmegi mają tylko po jednym sprzętowym porcie uart.

Czy jest możliwe tak napisanie realnego kodu, żeby po podłączeniu na USB, aby fizycznie mógł podpiąć kilka urządzeń po tych programowych uartów.

PS.
Pomysły typu rozdzielacz USB i kilka układów ft232 wychodzi niewspółmiernie drogo do potrzep.

Pozdrawiam Grzegorz.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 wrz 2015, o 13:06 
Moderator

Rekumkacz napisał(a):
kilka układów ft232 wychodzi niewspółmiernie drogo do potrzep.

To jak zobaczysz już o co chodzi - to później sam uznasz, że to nie tylko nie jest drogo ale jeszcze porządnie ... Bo na tą chwilę z tego co piszesz, widać, że nie do końca rozumiesz jak działa RS232 w prockach ... szczególnie programowa wersja .... albo V-USB czy CDC

PostNapisane: 15 wrz 2015, o 13:33 
Nowy

Samo V-USB mam opanowane.
Niby jest układ FT4232H na znanym portalu 23zł. Tak na dobrą sprawę potrzebuje około 10 uart-ów 3v3.
Pomysł by wykorzystać AVR wykwitł z tego bo jakiś magik zrobił programowe uarty na samym PC chyba na LPT.

Chyba, że istnieje jakaś alternatywa do AVR?

PostNapisane: 15 wrz 2015, o 14:26 
Moderator

Rekumkacz napisał(a):
Chyba, że istnieje jakaś alternatywa do AVR?

Jeśli potrzebujesz tych RS'ów do hmmm zabawy, jakichś mało istotnych rzeczy, gdzie nie zależy ci za bardzo na prędkościach i w ogóle prawidłowej transmisji, zakładasz że może się posypać czasem i od tego nikt nie umrze ;) i nic się nie stanie to baw się w takie przejściówki na prockach .... (przy V-USB nie dość, że twórca tej biblioteki wyraźnie i dużymi literami informuje, że V-USB nie jest zgodne ze standardem USB a robi to po to aby później mu ktoś nie zarzucał jak nie będzie działać, to jeszcze komunikacja RS232 przez V-USB albo CDC to czysta atrapa. Jak mówię do prostych testowych celów starcza do poważniejszych zastosowań - szkoda gadać i głowy sobie zawracać ... A ... tym bardziej, że później kwestie dopasowania / konwersji napięć to kolejne i koszty i zawracanie głowy.

Jeśli zaś potrzebujesz pewnej transmisji RS232 w całym zakresie prędkości bez nawet śladu podejrzeń o błędne ramki i działanie w 100% zgodnie ze standardem to myśl o układach FTDI .... Jeszcze więc raz sobie przelicz koszty jakichś oryginalnych rozdzielaczy do RS232 , weź pod uwagę czas który stracisz i będziesz miał w plecy na poszukiwaniu rozwiązań na prockach ... to okaże się na końcu że 23 zł za scalak to jak darmo

Poza tym można zainteresować się tańszymi a też dobrymi przejściówkami specjalizowanymi od Microchipa MCP2200 .... sporo tańsze od FTDI ale też godne uwagi bo specjalizowane do tych celów a nie tam żadne atrapy RS'a

PostNapisane: 15 wrz 2015, o 17:00 
Użytkownik

Pytanie jeszcze czy te 10 uartów musi dokonywać transmisji w jednym momencie na raz? bo jeśli nie to właśnie wspomniany MCP2200 i multiplexery na liniach rx tx po to żeby sygnał kierować do wybranego uarta ... używając do sterowania GP0-7 które są do dyspozycji w MCP2200.

PostNapisane: 15 wrz 2015, o 17:37 
Nowy

Jednaj chciałem dobrze i przekombinowałem. Chciałem jakimś niskim kosztem zrobić z tego co mam. Może w zimowy wieczór doczytam i coś spłodzę.

Wracając, mam kilka kabli z komórek na PL2303, to tylko zaprojektować płytkę na 10 chipów + hub usb.
Dziękuję wam za oczyszczenie moich myśli i sprowadzenie na ziemię.

PostNapisane: 19 wrz 2015, o 20:12 
Użytkownik

Rekumkacz napisał(a):
PL2303

HX? U mnie najnowszy sterownik w win10 stwierdził że oryginalny układ już nie będzie oryginalny (na w7 już przerabiałem kilka podróbek i ten jako jedyny nie wywalał kodu 5, i oczywiście się nie grzał).

A wracając do tematu to trzeba wziąć pod uwagę jaka przepustowość jest wymagana. Maksymalna teoretyczna przepustowość V-USB to ok. 20KB/s, USB-ASP wyciąga 5KB/s. W realnych warunkach na więcej niż 19200kbps bym nie liczył (nie sprawdzałem).

Gubione ramki można rozwiązać poprzez zatrzymywanie przerwań (RX,TX i reszty) na max 25 cykli, np. tak jak tu.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Oczywiście rozważamy zastosowania niekomercyjne ...

Ostatnio edytowano 12 lut 2016, o 19:40 przez jnk0le, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 wrz 2015, o 20:22 
Nowy

Tak, mam PL2303HX.
Dalej przy braku kontroli jak DTS i innych w urządzeniach na 100% może się zdarzyć, że min 2 chcą nadać w tym samym czasie i błąd gotowy.

PostNapisane: 19 wrz 2015, o 20:41 
Użytkownik

Rekumkacz napisał(a):
Tak, mam PL2303HX.

musiałeś szukać sterów w googlu?

Rekumkacz napisał(a):
Dalej przy braku kontroli jak DTS i innych w urządzeniach na 100% może się zdarzyć, że min 2 chcą nadać w tym samym czasie i błąd gotowy.

To w takim razie odpada multiplexing i bit-banging. Co najwyżej atmegi z 2/4 uartami, ale taniej i bezpieczniej już wyjdą te MCP.

PostNapisane: 22 wrz 2015, o 12:21 
Nowy

Tak, znalazłem już 5 pl2303hx.
Sterowniki pod Win7 x64 same się znalazły, nic nie musiałem grzebać po internetach.
Tylko muszę sprawdzić czy pin 4 jest do +5v czy do +3v3 wpięty.

PostNapisane: 26 wrz 2015, o 21:25 
Użytkownik

Ponoć HX był tak szeroko podrabiany że najnowsze sterowniki już nawet oryginalnych układów nie obsługują, a takie serwuje właśnie win10.

PostNapisane: 26 wrz 2015, o 22:02 
Nowy

Odpaliłem Putty na tych sterownikach i działa. Przyłożyłem miernik do Tx, wdusiłem klawisz i o dziwo ładnie daje 3V3.

Strefa czasowa: UTC + 1