Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lut 2025, o 06:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 wrz 2015, o 16:47 
Nowy

Dzień dobry,
to mój pierwszy post na forum, więc chciałbym się na początku przywitać ;)
Żeby nie było tak kolorowo od razu przychodzę do Was z problemem, mianowicie:
Usiłuję zbudować barierę podczerwieni z dwóch diod IR oraz czujników TFMS5360 (mają być 2 wiązki). Na razie wykonuję testy z 1 wiązką na zestawie ATB podłączając po prostu diodę. W programie generuję nośną 36kHz i sprawdzam stan na wejściu czujnika (niski-wiązka pada na czujnik, wysoki - jest przerwa). Niestety zasięg jaki udało mi się osiągnąć to około 0,5m i to z dobrze "wycelowaną" diodą. Sprawdzałem z diodą LTE4206, tą dodawaną do zestawu oraz z diodą z odzysku z jakiegoś pilota i zawsze efekt ten sam. Następnie "przeniosłem" schemat zasilania diody na płytkę stykową i zmniejszałem oba rezystory odpowiednio do 10R na kolektorze oraz 1k na bazie. Niestety efekt jeśli w ogóle to słabo zauważalny.
Proszę o pomoc, bo skończyły mi się pomysły. Zasięg jaki mnie zadowoli to około 1,5m.
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2015, o 17:12 
Użytkownik

mieszko napisał(a):
(...)Usiłuję zbudować barierę podczerwieni z dwóch diod IR oraz czujników TFMS5360 (mają być 2 wiązki). Na razie wykonuję testy z 1 wiązką na zestawie ATB podłączając po prostu diodę. W programie generuję nośną 36kHz i sprawdzam stan na wejściu czujnika (niski-wiązka pada na czujnik, wysoki - jest przerwa). Niestety zasięg jaki udało mi się osiągnąć to około 0,5m i to z dobrze "wycelowaną" diodą. Sprawdzałem z diodą LTE4206(...)
Niestety nie posiadam tego sprzętu co Ty Kolego. Wiem natomiast jedno. Zasięg można zwiększyć soczewką skupiającą czyli tzw. kolimatorem. Niektórzy stosują też lasery z napędów DVD, ale nie rób tego, chyba że chcesz nabawić kogoś albo sobie problemów z oczami ;)
Potrzebujesz czegoś z takich rzeczy - tylko dobierz sobie już sam, w oparciu o parametry (m.in. wymiary i wartość wydzielanego ciepła przez diodę - diody dużej mocy czyli 5W i więcej powinny mieć radiatory do odprowadzenia ciepła, te mniejszych mocy mogą spokojnie radzić sobie bez specjalnych dodatków w postaci radiatorów).

Pozdrawiam! j23

PostNapisane: 10 wrz 2015, o 17:24 
Użytkownik

Pierwsza sprawa to częstotliwość nośna 36kHz. jesłi chcesz mieć duży zasięg to musi być równiutkie 36kHz. i taką oto częstotliwość nalezy podawać na diodę modulując ja częstotliwością np 1kHz. Wtedy zasięg będzie około 10m bez soczewek. Zresztą weź jakiś pilot i skieruj w kierunku TFMS i zobacz z jak daleka odbiornik reaguje na sygnał z pilota

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 wrz 2015, o 18:33 
Nowy

Zastosowałem rady, natomiast poprawiło to zasięg do może 80cm. Nośna wygenerowana w programie to 36,379 kHz , a moduluję sygnał z częstotliwością 1,011 kHz. Czy takie odchyłki mogą aż tak drastycznie wpływać na zasięg? Z pilotem zasięg wynosi kilka metrów.

PostNapisane: 10 wrz 2015, o 19:59 
Użytkownik

Może z tą diodą nadawczą jest coś nie tak ?
Nawet ostatnio nie miałem odbiornika 36kHz to jakiś inny zastosowałem i pilot RC5 z 5 metrów działa jak się przyceluje.

PostNapisane: 10 wrz 2015, o 22:22 
Nowy

Sprawdzałem w sumie 4 diody(3 nowe) więc niemożliwe żeby były zepsute. Za to poeksperymentowałem trochę i chyba znalazłem rozwiązanie. Otóż zmniejszyłem częstotliwość modulującą diodę do 25Hz, a następnie 10Hz i znacznie poprawiło to zarówno zasięg jak i kąt widzenia. Także dziękuję wszystkim za pomoc, szczególnie @Jarecki za sugestię że diodę trzeba w ogóle modulować :mrgreen:

Strefa czasowa: UTC + 1