Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 sty 2025, o 13:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 sie 2015, o 10:41 
Użytkownik

Witam,
Mam problem z uruchomieniem FreeRTOS'a. O dziwo w Keilu działa. Próbowałem w Coocoxie i w eclipsie, oczywiście załączając plik port.c z folgeru GCC. Podczas kompilacji otrzymuję błąd z assemblera:

[cc] C:\Users\pc\AppData\Local\Temp\ccYrCcVP.s: Assembler messages:

[cc] C:\Users\pc\AppData\Local\Temp\ccYrCcVP.s:644: Error: selected processor does not support Thumb mode `vstmdbeq r0!,{s16-s31}'

[cc] C:\Users\pc\AppData\Local\Temp\ccYrCcVP.s:646: Error: instruction not allowed in IT block -- `stmdb r0!,{r4-r11,r14}'

[cc] C:\Users\pc\AppData\Local\Temp\ccYrCcVP.s:667: Error: selected processor does not support Thumb mode `vldmiaeq r0!,{s16-s31}'

[cc] C:\Users\pc\AppData\Local\Temp\ccYrCcVP.s:669: Error: instruction not allowed in IT block -- `msr psp,r0'

Jest ktoś w stanie pomóc ?
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 sie 2015, o 10:53 
Użytkownik

W coocoxie i eclipsie próbowałem na stm32f407VG
Zaraz spróbuję na Discovery, może akurat się uda (stm32f429)

PostNapisane: 25 sie 2015, o 21:59 
Użytkownik

Witam.

Napisz proszę, który to konkretnie FreeRTOS i skąd dokładnie wziąłeś pliki: portmacro.h i port.c . Poprawne są tu: .../FreeRTOSV.../Source/portable/GCC/ARM_CM4F/, z tym że ten port wymaga uruchomienia HardwareFPU i w tej chwili nie pamiętam, czy zawsze, ale to w sumie nieistotne, bo powinieneś przy kompilacji otrzymać stosowny komunikat. W Eclipse używasz make, czy jakiegoś automatu ? Coocox-a nie znam, więc tu w ogóle nie pomogę.
Możesz też, w razie problemów z tym portem powyżej dać /FreeRTOSV.../Source/portable/GCC/ARM_CM3/, na pewno do testów wystarczy i będzie działał z F4 ( no chyba, że koniecznie potrzebujesz HardwareFPU ). Jeśli nie dasz rady, pytaj.

Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 26 sie 2015, o 16:20 
Użytkownik

Problem rozwiązałem wczoraj i jest tak jak mówisz. Należało dołączyć port.c z pliku CM3 i kompilacja przeszła, freeRTOS działa. Dzięki za pomoc

Strefa czasowa: UTC + 1