Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 sty 2025, o 23:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 sie 2015, o 15:59 
Użytkownik

Hej,
Mam taki mały problem.
Jestem w trakcie drukowania płytki.
Wszystko działa niby jak należy, rozmiary wszystko git. Jedyne co to połączone pady mikrokontrolera w obudowie TQFP.
Po prostu odległość między padami atmegi32 jest zbyt mała i jak drukuję do PDFa odległości się "zalewają" już na pdfie (więc to nie problem metody żelazkowej) i powstaje jeden wspólny pad.
Jest jakaś metoda zmniejszenia wielkośći padów mikroklocka? Lub odległości między nimi?

Ogółem radzę sobie z tym tak, że po przeniesieniu elementu na laminat zdrapuję tusz między padami igiełką ;p
Jednak w przyszłosći nie chciałbym się z tym męczyć zwłaszcza jeśli wykonywałbym większą ilość płytek :)

Pozdrawiam!

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sie 2015, o 16:31 
Nowy

Ja się nie znam i może się nie powinienem udzielać, ale w innym temacie user majster proponował
Cytuj:
Jak tylko przeszedłem na smt to obudowy procesorów atmega 8, 32, 128 od ręki zmniejszyłem.

Kolego skopiuj sobie biblioteke np atmegi 32 do pliku ze swoimi libsami po czym zedytuj ta swoja i zmniejsz pady zaznaczajac wszystkie na raz w pionie i grupowa edycja na weższe pozniej ta sama czynnosc dla tych w poziomie i po kłopocie. Po co szukać jak na szukanie stracisz nawet do kilku dni czasu. Edycja trwa zaledwie 5 minut.

To samo możesz zrobić z rezystorami.

Źródło: topic11414.html#p126844

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 16 sie 2015, o 17:53 
Użytkownik

I tym sposobem złapałeś pierwsze "pomógł" ;p
Co prawda nie do końca, szukałem czegoś bez edycji bibliotek, nie wiem jakość pdfa czy coś. Ale chyba rzeczywiście trzeba będzie pobawić sie z tymi bibliotekami...

PostNapisane: 16 sie 2015, o 18:36 
Nowy

Ze skalowaniem można się bawić jak wszystko się proporcjonalnie zmniejsza na wydruku, a nie jeden element.
Może wrzuć jak wygląda ten wygenerowany PDF. Scale Factor w opcjach druku masz na 1?

PostNapisane: 16 sie 2015, o 19:00 
Użytkownik

Nie chodzi o skalowanie ;p
Już przerobiłem sobie konkretną bibliotkę ;)

PostNapisane: 16 sie 2015, o 19:55 
Użytkownik

Najprawdopodobniej nie wyłączyłeś niepotrzebnych warstw, bo nawet gdy nie masz pomniejszonych padów dla TQFP to nie powinny być pady zlane na pdf
Obrazek

dla warstwy top odznaczasz bootom a ptaszkujesz top, centerdrill stosuje się dla metody żelazkowej

PostNapisane: 16 sie 2015, o 20:11 
Użytkownik

A mimo wszystko były, zaznaczone miałem odpowiednie elementy dla każdej z warstw.
Po zmniejszeniu wszystko gra, jutro będę drukować, zobaczymy jak wyjdzie na papierze ;)

PostNapisane: 16 sie 2015, o 22:11 
Użytkownik

Na początku :) jrzy dzięki za cytat :)

Kolego Czapek powiem tak jak miałem drukarkę 600 dpi to się nie wyrabiała .... i miałem tak samo jak ty dlatego moim rozwiązaniem było zmniejszenie szerokości padów co prawda nie dużo ale zawsze :) i nie miałem problemów z termotransferem po takich działaniach.

Teraz mam HP LaserJet P1102w posiada ona możliwość druku w 1200 dpi i takową ustawiam do termotransferu dodatkowo podaje że papier jest ciężki ~130g nie mniej oryginalna biblioteka TQFP przy tej drukarce śmiga elegancko to i tak używam tych poprawionych przeze mnie :) tak na wszelki wypadek.

Dlaczego ? bo oryginalna biblioteka ma pady w max szerokości pada którego przeczytasz w DS ja wziąłem szerokość typową czyli tą pośrednią i to już wystarczyło by bezproblemowo bawić się w obudowy TQFP :)

pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za cytowanie mnie :)

PS kolego nie drukuj do PDF a później na drukarkę ... drukuj od razu na papier :) pdf zmniejsza ci jakość DPI

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 17 sie 2015, o 06:32 
Użytkownik

Jak to PDF zmniejsza DPI?
Proszę o więcej szczegółów :P

Tak się składa, że muszę najpierw zapisywać w pdf, żeby później wydrukować w punkcie ksero.

PostNapisane: 17 sie 2015, o 08:47 
Użytkownik

Pdf zawsze zmniejszy ci jakosc druku bo przy zapisie do pdf nakladana jest kompresja.

Polatasz do ksera pokombinujesz i wydasz jakas kase.

Zakup od razu drukarke laserowa czarno biala np samsung w granicach 190 pln bedzie lepszy niz ksero.

Zaoszczedzisz czas i pieniadze.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 17 sie 2015, o 22:24 
Użytkownik

Kilka razy już się nad tym zastanawiałem, i dalej mi wychodzi, że lepiej biegać do ksera - mam blisko siebie taki punkt, że wydruk strony A4 na papierze kredowym (na dodatek w dobrej jakości, fajnie zaczernionej) kosztuje 50 groszy :)
Zakładając, że drukarkę laserową kupię za 100pln (a do tego jeszcze papier trzeba kupić), to w kserze mam ponad 200 stron wydrukowanych :P

W tej chwili ograniczeniem moich projektów jest przenoszenie tonera termotransferem, a nie jakość wydruku.

Chociaż po prawdzie to drukarka pewnie i do wielu innych rzeczy by się przydała.

Dzięki za informację o pdf'ie.

PostNapisane: 17 sie 2015, o 23:25 
Użytkownik

krzysssztof napisał(a):
W tej chwili ograniczeniem moich projektów jest przenoszenie tonera termotransferem, a nie jakość wydruku.

Chociaż po prawdzie to drukarka pewnie i do wielu innych rzeczy by się przydała.

Tutaj się mylisz ... kupiłem drukarkę i papier ponad rok temu za 16 pln papier i jeszcze na dzień dzisiejszy zostało mi 40 stron, lepiej się opłaca niż bieganie na opłakane ksero spróbuj a naprawdę zmienisz zdanie.
Zresztą ja nie namawiam ... nie biorę informacji z palca a z życia codziennego.[

PostNapisane: 21 sie 2015, o 18:05 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedzi ;)
Jutro biorę się za drukowanie schematów.
I chyba rzeczywiście spróbuję bezpośrednio z eagle'a drukować ;) Może będzie lepsza jakość ;)

PostNapisane: 23 sie 2015, o 18:33 
Użytkownik

I rzeczywiście, wspaniała jakość wydruku w przypadku wydruku bezpośrednio z eagle (bez przenoszenia najpierw na pdf).
Zdecydowanie polecam.
Dzięki majster :)

PostNapisane: 23 sie 2015, o 20:07 
Użytkownik

Ależ nie ma za co poprostu pdf nawet przy 100% ma kompresję i jest inaczej czytany przez drukarkę niż bezpośredni wydruk wektorowy bo Eagle to taki CAD soft ale dostosowany do elektroniki bo tak naprawdę jak byś sobie potworzył biblioteki to i w AutoCad jak i w Corel da rade to wszystko zrobić tylko po co być masochistą ? skoro z pomocą przychodzi Eagle czy też inne fajne programy do tworzenia płytek drukowanych.

Pozdrawiam i cieszę się że mogłem pomóc :)

PS. By komuś pomóc nie wystarczy napisać jakiejś opinii itp. wystarczy tylko aby osoba potrzebująca chciała dać sobie pomóc :)

To nie do ciebie Czapek to takie ogólne stwierdzenie które nasunęło mi się właśnie na myśl po przeczytaniu innego tematu oraz twojego

Czapek napisał(a):
Dzięki majster :)

Strefa czasowa: UTC + 1