Mam problem z uruchomienie OLED 1,3" (SSD1306) wyświetlacz nowy, korzystam z bibliotek z poradników. Wyświetlacz sterowany po SPI. Biblioteka jak i program prawidłowa ponieważ gdy podepnę wyświetlacz 0,96" wszystko działa tak jak trzeba po przełączeniu na 1,3" bez zmiany wsadu mam taki oto efekt:
Cały bufor wyświetlany jest i nadpisywany tylko na 1/8 wyświetlacza gdy w inicjalizacji zmienię ofset to cały pasek przesuwa się odpowiednio więc uszkodzenie sterowania pikseli można wykluczyć. OLED 0,96"
Dodam że problem występuje zrówno na oryginalnej płytce jak i na tej od Gufima. Gdy na jego płytce był przylutowany 0,9" też wszystko działo co potwierdza poprawność wszystkich połączeń. Moim zdaniem trzeba coś zmienić/dodać w inicjalizacji. Filmik dokładnie pokazuję jaki mam efekt.
Kodów nie wklejam ponieważ są one przepisane zgodnie z poradnikami gdyby były by tam jakieś błędy to na obydwu wyświetlaczach powinien być taki sam efekt (moim zdaniem). Procek to ATMEGA328P Oscylator wew 8MHz
Dokładnie tak problem już rozwiązany Dzięki Gufim za szybką pomoc na PW mogę dalej pracować nad zegarkiem okazuję się że w tych większych wyświetlaczach jest podobny do SSD1306 kontroler mianowicie SH1106 i ma on trochę inną rozdzielczość i trzeba zmienić funkcję wysyłającą dane z bufora do wyświetlacza.
Witam, czy ktoś z posiadaczy biblioteki MK_GLCD rozwiązał problem sterownika SH1106 ? Z informacji w Internecie różnica powinna być kosmetyczna - w stosunku do SSD1306 - niemniej przez tą kosmetykę przesiedziałem dobre dwa dni, bez skutku. Szukam rozwiązania dla I2C. Próbowałem podstawiać typową inicjację dla SH1106, jednak bez sukcesu. Nie będę wklejał biblioteki MK_GLCD, ale może ktoś podpowie który element inicjacji w SDD1306 powinienem podmienić ?
Wyświetlacz działa - sprawdzałem na bibliotece U8glib - pod Adruino, ale biblioteka MK_GLCD jest lepsza i wolałbym a niej pracować.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości