Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lut 2025, o 00:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Panel dotykowy
PostNapisane: 14 sie 2015, o 06:40 
Nowy

Witam, poszukuję kontrolera bądź sposoby aby stworzyć panel dotykowy. Mój panel ma grubość 0,6 cm a płytka ma wymiary 3x18cm. Próbowałem zrobić to na AT42QT1070, ale nie działa to niezawodnie. producent zapewniał że działanie jest do 1 cm ale niestety wielkosć płytki nie pozwoliła mi na osiągnięcie takiego wyniku. Możecie polecić jakiś kontroler? Dodam że panel to szkło o grubości 6mm pokryte cienką warstwą lakieru. Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 sie 2015, o 07:29 
Nowy

A może coś z cypress - http://www.cypress.com/products/touch-sensing ? Nie używałem ale chyba jako pierwsi przecierali szlaki w tej technologii.

PostNapisane: 14 sie 2015, o 08:21 
Użytkownik

Lukas - miales plytka pokazac. Uzywam tych kontrolerow i sa one niezwykle dokladne. Uzywalem go przy grubosci 0,5 I dzialal Jak nalezy

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: 14 sie 2015, o 08:24 
Użytkownik

MPR121, pleksa 5mm działa. Ewentualnie j.w kolega poleca cypressa działaja nawet zmoczone klawisze na cypressie. Są najlepsi w obsłudze zbliżeniowej/dotykowej klawiaturze.

Dla MPR121 jest nawet ciekawy program FreeMaster się zwie. Można zobaczyć wykresy i ustawić sobie progi wyzwalania oraz czułość, po przeanalizowaniu przebiegów.

https://www.youtube.com/watch?v=biTD2cjZnao

albo tu test, na procesorze KL25Z, który obsługę dotyku też ma całkiem zacną https://www.youtube.com/watch?v=V9yuc6pT5dY

W STM też są zaimplementowane, ale trzeba używać zewnętrznych elementów dodatkowo na pinach, przez co na jeden klawisz tracimy 3piny, gdzie w kinetisach podłączamy tylko elektrody.

Po za tym kwestia odpowiedniego layoutu PCB, bardzo ważne jest zachowanie właściwych odległości, ekranowania itp. Wszystko w dokumentacji producenta.

PostNapisane: 14 sie 2015, o 09:52 
Nowy

RafPe Zaraz wrzucę schemat płytki. Wymiary płytki nie pozwoliły mi na wiele manewrów. Na szkle o grubości 0.6mm i wliczając do tego przelotki czyli +0.1mm czyli jakieś 0,7 udało mi się wysterować to ale na minimalnych ustawieniach. NTHR wynosił 10 i robiłem około 10 pomiarów ponieważ przy takiej czułości i małej odległości pomiędzy ścieżkami (z kontrolera do elektrod) około 0.12 mm, a odstęp powinien wynosić T/2 czyli min 0,3 pady wpływały na siebie. Powstało kilka projektów ale projekt na którym działało to wygląda tak:

Obrazek

Typowa kanapka, ten rozległy pad miał pełnić rolę GuardKey ale jeżeli u mnie NTHR wynosił 10-8 a NTHR Guard Key 3-4 to nie pomagało to wręcz pogorszyło sprawę. Więc podpiąłem pod ten pad masę. Chyba że podpowiecie jak można by to zrobić na tym kontrolerze AT42QT1070. Próbowałem to zrobić na jednej płytce , z masą kratkowaną 45 stopni itd działać działało ale nie dawało radę przez to szkło. Te otwory to pod diody.

------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]

Też znalazłem ten MPR121, ale nigdzie nie pisze jaką ma czułość. W AT42QT1070 poducent zapewniał 1cm, ale to chyba przy założeniu wszystkich reguł odnośnie PCB i maksymalnej czułości.

------------------------ [ Dodano po: 14 minutach ]

EDIT: A mam jeszcze takie pytanie bo ten kontroler komunikuje się przez I2C. Ja w swoim projekcie użyłem zew rezystorów podciągających, czy mogę je wyrzucić i piny SDA i SCL podciągnąć programowo do Vcc? I tak samo zrobić z pinami RESETQT i CHANGEQT ?

PostNapisane: 14 sie 2015, o 10:17 
Użytkownik

Jak chcesz - mam kilka mpr121 z sampli - mogę podesłać.

PostNapisane: 14 sie 2015, o 10:27 
Nowy

icer_cmg a robiłeś coś na tym mpr121? Możesz stwierdzić jaką ma czułość? większą niż 1 cm?

PostNapisane: 14 sie 2015, o 11:05 
Użytkownik

Powinien dać radę.

PostNapisane: 14 sie 2015, o 12:39 
Użytkownik

LukasKL napisał(a):
RafPe Zaraz wrzucę schemat płytki. Wymiary płytki nie pozwoliły mi na wiele manewrów. Na szkle o grubości 0.6mm i wliczając do tego przelotki czyli +0.1mm czyli jakieś 0,7 udało mi się wysterować to ale na minimalnych ustawieniach. NTHR wynosił 10 i robiłem około 10 pomiarów ponieważ przy takiej czułości i małej odległości pomiędzy ścieżkami (z kontrolera do elektrod) około 0.12 mm, a odstęp powinien wynosić T/2 czyli min 0,3 pady wpływały na siebie. Powstało kilka projektów ale projekt na którym działało to wygląda tak:

Obrazek

Typowa kanapka, ten rozległy pad miał pełnić rolę GuardKey ale jeżeli u mnie NTHR wynosił 10-8 a NTHR Guard Key 3-4 to nie pomagało to wręcz pogorszyło sprawę. Więc podpiąłem pod ten pad masę. Chyba że podpowiecie jak można by to zrobić na tym kontrolerze AT42QT1070. Próbowałem to zrobić na jednej płytce , z masą kratkowaną 45 stopni itd działać działało ale nie dawało radę przez to szkło. Te otwory to pod diody.

------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]

Też znalazłem ten MPR121, ale nigdzie nie pisze jaką ma czułość. W AT42QT1070 poducent zapewniał 1cm, ale to chyba przy założeniu wszystkich reguł odnośnie PCB i maksymalnej czułości.

------------------------ [ Dodano po: 14 minutach ]

EDIT: A mam jeszcze takie pytanie bo ten kontroler komunikuje się przez I2C. Ja w swoim projekcie użyłem zew rezystorów podciągających, czy mogę je wyrzucić i piny SDA i SCL podciągnąć programowo do Vcc? I tak samo zrobić z pinami RESETQT i CHANGEQT ?

Hey ,

Patrzac na plytke widze , ze mogles w teorii miec problemy. Swego czasu mialem chyba czytania po dziurki w nosie wszystkich not aplikacyjnych oraz zalecen / wytycznych w zakresie paneli dotykowych oraz powiazanych.
Jak wroce do domu podrzuce Ci wzor swojej plytki prototypowej na ktorej mi to smigalo dokladnie tak jak nalezy z tym kodem co wczesniej Ci podeslalem. Jak chcesz to na dropsie mam tez kilka not aplikacyjnych do ktorych moglbys zajrzec jak masz czas :D

PostNapisane: 14 sie 2015, o 18:20 
Użytkownik

Hey ,

Ja mialem swoja plytke testowa tak wykonana ( jesli chodzi o guard button )

Obrazek

PostNapisane: 14 sie 2015, o 19:56 
Użytkownik

A spróbuj zrobić to samo, ale na pojedynczym AT42QT1010 plus np. ATtiny13, tu też obrobisz 4 przyciski.
Próbowałem AT42QT1010, działa przez szkło grubości 4 mm, przy elektrodzie fi = 10 mm i Cs=22nF. Można zwiększyć czułość, zwiększając Cs=50nF max.
Myślę, że takie rozwiązanie przy dużym panelu jest sensowne ;)

No na ATtiny13 braknie portów, ale na ATtiny2313 spoko to zmajstrujesz :D

PostNapisane: 18 sie 2015, o 06:48 
Nowy

Znam wytyczne i przejrzałem wytyczne. Chodzi o to że płytka ma miec taki rozmiar jaki podałem i muszą się tam znajdować elektrody w takiej ilości w jakiej są. Dodatkowo musiałem umieścić pozostałe elementy. Możecie mi wytłumaczyć co to jest AKS ? W DS pisze że stosuje się to przy ciasno rozmieszczonych padach.

PostNapisane: 18 sie 2015, o 12:32 
Nowy

Czy mogę wyrzucić rezystory przy linni SDA SCL RESET I CHANGE? I odpowiednio piny podciągnąć do Vcc przy pomocy procesora? Nie wpłynie to na działanie kontrolera?

PostNapisane: 18 sie 2015, o 14:02 
Użytkownik

LukasKL napisał(a):
Chodzi o to że płytka ma miec taki rozmiar jaki podałem i muszą się tam znajdować elektrody w takiej ilości w jakiej są

A probowales pozbyc sie masy z okolicy Qtoucha' . Przegladalem noty aplikacyjne i tak jak Ci wspomnialem to tez ma wplyw na Twoje odczyty

LukasKL napisał(a):
Możecie mi wytłumaczyć co to jest AKS

Cytuj:
AKS 0 – 1: these bits control which keys are included in an AKS group. There can be up to three groups, each
containing any number of keys (up to the maximum allowed for the mode).
Each key can have a value between 0 and 3, which assigns it to an AKS group of that number. A key may only go
into detect when it has the largest signal change of any key in its group. A value of 0 means the key is not in any AKS
group.

A wiec zeby Ci to postarac sie wytlumaczyc mozesz sobie ustawic kazdy z klawiszy zeby byl w grupie (mozesz tych grup miec 0-3 ) I pad zostanie wykryty jako nacisniety jesli ma najwiekszy odczyt w tej grupie

Np : (* chyba cos takiego !? - nie jestem pewny )

Guzior : 1 2 3 4 5 6 7
Grupa : 1 1 2 2 1 1 2

W ten sposob jak masz cienko pady to nie masz mozliwosci podwojnego wykrycia jesli dobrze to wszystko zrozumialem ?! (nie chcialbym Cie wprowadzic tutaj w blad bo tej funkcjonalnosci nie testowalem )

PostNapisane: 19 sie 2015, o 12:43 
Nowy

Ok dzięki. Teraz mam jeszcze jedno pytanko. Czy w tym scalaku z rodziny Qtouch łączyć thermopad z masą? Jeśli chodzi o obudowę VQFN?

http://www.atmel.com/Images/doc9634.pdf

Strefa czasowa: UTC + 1