Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lut 2025, o 23:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 sie 2015, o 00:13 
Nowy

Witam!

Przeczytałem niedawno rozdział książki Pana Mirka dotyczącej multipleksowania wyświetlaczy LED.
W ramach utrwalenia sobie tej wiedzy postanowiłem sam napisać ten program. Jeszcze nie skończyłem ale już są problemy - po kompilacji dostaje komunikat od Eclipse Gadget'a o treści "LED.map: no such file or directory". A przy próbie wgrania programu dostaje komunikat od Eclipse taki jak widać w załączniku. Program piszę pod Atmege88P.

Oto sam kod (Tak wiem, że nie jest on napisany poprawnie stylistycznie ale tym mam zamiar się zająć kiedy już wszytko będzie ładnie działać. Myślę również, że z takim kodem nie będzie problemu ze zrozumieniem poszczególnych linijek, jeśli takie wystąpią to z góry przepraszam za utrudnienia):

main.c

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

multipleksowanie_led.c

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

multipleksowanie_led.h

język c

Dodam jeszcze, że przy procedurze obsługi przerwania po próbie wgrania programu do Atmegi pojawiają mi się dwa znaki ostrzegawcze z wykrzyknikiem w środku.
Pierwszy na samym początku o treści:
"multiple markers at this line
-type of '_vector14' defaults to 'int' [enabled by default]
-return type defaults to 'int' [enabled by default]"
I drugi już przy zamykającym nawiasie:
"control reaches end of non-void function [-Wreturn-type]"

Jeśli ktoś miałby pomysł co tu może być nie tak to będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź :)
Pozdrawiam!
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sie 2015, o 00:29 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Dodaj w pliku multipleksowanie_led.c linijkę
język c

PS.
W pliku main.c brakuje:
język c

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 sie 2015, o 11:29 
Nowy

Zastosowałem się do Waszych porad i ostrzeżenia przy samym kodzie znikły ale nadal dostaję takie same komunikaty od Eclipse Gadget'a i Eclipse.

PostNapisane: 12 sie 2015, o 11:32 
Moderator

ferre111 napisał(a):
int main (void)
{
        ustawienie_timera0();
        sei();

a = 1;
        b = 2;
}

panie - panie - masz Bluebooka ? ;) to dlaczego go nie czytasz pan ? ;) .... a gdzie masz pętlę główną ? ona MUSI BYĆ bo ten kod jest bez sensu. Zajrzyj sobie do książki do Podstaw C jak się tworzy funkcję main()

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

poza tym dlaczego nie zajrzysz do kodu który masz na DVD w książce ?

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

no a tutaj:

język c

to już w ogóle PASKUDĘ odwaliłeś pan :( .... na prawdę zajrzyj do książki najpierw i zobacz jak w niej jest robione sterowanie anodami wyświetlaczy bo ten kod nie dość że jest zły i będzie ci wyświetlał tzw DUCHY, to będą to jeszcze MEGA DUCHY. A jest napisany NIEDBALE bo z kodu NAWET NIE WIADOMO na których pinach masz te anody. Tzn poniekąd wynika z obserwacji samego licznika ... ale to bez sensu. Po co są makra ... po co pisałem o tym w książce ? ;)

PostNapisane: 12 sie 2015, o 12:05 
Użytkownik

ferre111 napisał(a):
Zastosowałem się do Waszych porad i ostrzeżenia przy samym kodzie znikły ale nadal dostaję takie same komunikaty od Eclipse Gadget'a i Eclipse.

Zmień również nazwę projektu z "multipleksowanie LED" na "multipleksowanieLED" lub jak wolisz to np "multipleksowanie_LED".
Klikasz prawym przyciskiem myszy na nazwę projektu i wybierasz Rename, poprawiasz i klikasz OK.
Unikaj spacji jak ognia.

PostNapisane: 12 sie 2015, o 12:24 
Użytkownik

Kolego. Zle porownujesz zmienna licznik. Zobacz.

Zmienna licznik na starcie ma wartosc 1. Nastepnie jest instrukcja licznik <<= 1(licznik = licznik << 1) co rowna sie z zapisem 00000001 = 0000001 << 1 a wiec zmienna licznik przybiera wartosc 2. Nastepnie jest zapis 00000010 = 00000010 << 1 a wiec zmienna licznik przybiera wartosc 4. W kolejnym obiegu wystepuje instrukcja 00000100 = 00000100 << 1 czyli zmienna licznik ma wartosc 8.

Popraw to :)

PostNapisane: 12 sie 2015, o 15:52 
Użytkownik

Co do tego załącznika. Sprawdź czy jak rozwiniesz zakładkę obok młoteczka jest zaznaczone Relase, a nie Debug. Za każdym razem, gdy importuję ten projekt mam taki problem.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 15 sie 2015, o 00:58 
Nowy

Po długiej walce z Eclipsem postanowiłem przenieść cały kod do innego projektu - dopiero to pomogło :) Nawet udało się napisać w oparciu o niego prosty zegarek.
Dziękuje za wszystkie rady i przepraszam za tak wyglądający kod - jednak na swoją obronę powiem to co na początku - to jeszcze nie był kod końcowy. Oczywiście w pełni rozumiem wzburzenie (to może złe słowo) jakie on wywołał - powinienem go ładnie popoprawiać i "podać" go już w lepszej formie jednak chęć jak najszybszego wgrania kodu i uzyskania odpowiedzi czemu to Eclipse nie widzi programu popchnęła mnie do tak haniebnego czynu :D
Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi!
Pozdrawiam!

PostNapisane: 17 sie 2015, o 13:01 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

ferre111 napisał(a):
powinienem go ładnie popoprawiać i "podać" go już w lepszej formie jednak chęć jak najszybszego wgrania kodu i uzyskania odpowiedzi czemu to Eclipse nie widzi programu popchnęła mnie do tak haniebnego czynu

Sun cię za to ześle do Lochu ;)

PostNapisane: 19 sie 2015, o 13:48 
Nowy

Obiecuje poprawę? :)

Strefa czasowa: UTC + 1