wireless napisał(a):
mam teraz inny problem, jeśli zasilę układ baterią cr2032 to pada ona po paru minutach
co ją tak obciąża? LED nawet wywaliłem
No to teraz rozpoczyna się przed tobą cały nowy rozdział pod tytułem jak zadbać o pobór energii
to nie jest tak, że przełączymy gdzieś jakiś bit i nagle spadnie pobór prądu do zera, to pewnie wiesz ale....
1. trzeba zadbać o takie napisanie programu aby procek zasypiał głęboko (PowerDOWN) gdy nic nie robi
2. trzeba przemyśleć elektronikę, która musi się dostosować np do wybudzania procka stanem niskim na wejściu INT
3. całkiem inną kwestią i osobną to zagadnienia związane z wprowadzaniem modułów RFM70 w tryb PowerDown, tego w książce nie opisywałem bo tym się nawet nie zająłem - najważniejsze dla mnie było aby je jak najszybciej uruchomić, odpalić i pokazać biblioteki porządne jak robić komunikację, bo co komu z PowerDown w nich jak nie będzie PODSTAWY
czyli komunikacji. W tym celu trza będzie już poczytać noty PDF do RFM70 i doczytać które rejestry i jak ustawiać żeby moduł też usypiał a nawet podczytać zdaje się o RSSI czyli możliwości zmiany mocy nadawania, bo jeśli odległości nie duże to z punktu widzenia bateryjnego może to też mieć znaczenie
4. równie ważne - całą elektronikę modułu tak zaprojektować żeby w trybach PowerDown zarówno procka jak i RFM70 nic nie zżerało niepotrzebnie prądu ... to wbrew pozrom dla początkującej osoby też sztuka, bo nagle okazuje się że każdy głupi niby rezystor podciągający jakieś wejście do VCC (NAWET ten wewnętrzny programowy) to DARMOZJAD, który jak pasożyt będzie żywił się sokami z naszej baterii, a jak ich będzie jeszcze kilku - no to wiadomo - załatwią ją bez elektrolitu
temat jest dość rozległy jak widzisz - ale należy zacząć od pkt.1 czyli nauczyć się przede wszystkim prockowi dawać zastrzyki pavulonu, tylko żeby nie zasnął na zawsze
Potem to samo tyle że z RFM70
www.youtube.com/mirekk36 ]