Witam,
mam za zadanie zbudować rejestrator energii elektrycznej. Pomiar prądu zamierzam dokonywać przy pomocy bocznika. Zastanawiam się teraz nad układem scalonym który posłuży do pomiaru energii. Na początku nasunęły mi się układy z rodziny ADE77xx, ale w nich niestety w nich odczyt zużytej energii odbywa się na podstawie impulsów pojawiających się na pinie CF.
Przynajmniej tak rozumiem schemat z noty katalogowej układu ADE7763:

W nocie katalogowej układu ADE7759 również widnieje informacja żeby SPI używać tylko do kalibracji, ale jednak autor kitu AVT-555 używa go do odczytu mocy co mnie trochę zaskoczyło.
Instynkt mi mówi że takie rozwiązanie z odczytem impulsów z pinu CF nadaje jak najbardziej do liczników, ale do rejestratora nie za bardzo. Szukając dalej znalazłem układ ADE7816, niby ciekawszy, dane da się odczytywać przez SPI lub I2C, ale niestety producent informuje o możliwości pomiaru prądu tym układem za pomocą przekładnika prądowego lub cewki Rogowskiego, nie wspomina nic o boczniku. A właśnie na pomiarze prądu za pomocą bocznika mi zależy. W zasadzie ja nie widzę problemu żeby do tego układu podłączyć bocznik, ale może jest jakiś kruczek którego ja nie widzę.
W skrócie piszę żeby się doradzić jaki układ scalony użyć. Może są tu osoby które miały styczność z podobnymi scalakami?