Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lut 2025, o 04:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lip 2015, o 16:42 
Użytkownik

Witam serdecznie, potrzebuję stworzyć układ który będzie wyłapywał określoną częstotliwość np. 1kHz z całego sygnału. Jak powinien wyglądać taki układ? Czy wogole są jakieś takie dedykowane układy które mogą wykonywać takie działania automatycznie (zmiana wybranej częstotliwości z poziomu kodu programu)? Taki sygnał byłby podawany na przetwornik analogowo-cyfrowy gdzie byłaby odczytana wartość (napiecie) dla danej częstotliwości.

Wykonałem poniżej schemat filtra srodkowo przepustowego. Czy on wogole jest poprawnie wykonany i wyliczony według Was? Czy będzie przepuszczał częstotliwości w zakresie 1-1.5KHz ?

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lip 2015, o 19:07 
Użytkownik

Witam
Za pomocą takiego filtra - dwa rezystory i dwie pojemności nie uzyskasz selektywności jaka Cię interesuje. Od biedy mógłbyś zastosować taki układ:
Obrazek
tylko włączony w pętlę sprzężenia zwrotnego jakiegoś OPAMP'a ( w tym układzie jest to filtr posmowozaporowy ).
Możesz też "pogrzebać" na T E J stronie - może coś znajdziesz.
Na pewno w warunkach domowych i na kilku scalaczkach nie bardzo da się zrobić taki regulowany "wyłapywacz" danej częstotliwości.

Pozdr.

PostNapisane: 16 lip 2015, o 20:54 
Użytkownik

Hej,

Najprostszym rozwiązaniem jest wykorzystać układ LM567 - służy on do detekcji tonów. Szczegóły znajdziesz w DS:
http://www.ti.com.cn/cn/lit/ds/symlink/lm567.pdf

PostNapisane: 17 lip 2015, o 10:27 
Użytkownik

tak, chodzi mi najbardziej o wydzielenie z pasma dzwiękowego, jakiejś konkretnej czestotliwosci i zmniezenie wartosci napiecia. Tak sie zastanawiam czy układy z serii TDA nie moga czegos takiego robic ?

Podane linki sa dośc ciekawe :)

I owszem myslałem o mikrokontrolerze, ale no własnie, niebardzo wiem jakbym miał sie za to zabrac ;/ - tak byłoby najłatwiej - lecz nie bardzo wiem jakby to tego podejsc.
Macie moze jeszcze jakies pomysly ? :)

PostNapisane: 17 lip 2015, o 11:34 
Użytkownik

Cytuj:
wydzielenie z pasma dzwiękowego, jakiejś konkretnej czestotliwosci i zmniezenie wartosci napiecia

Chyba najlepszym, najtańszym rozwiązaniem będzie inwestycja w układ MSGEQ7 - i masz m.in. Twoją częstotliwość 1kHz i możesz odczytać amplitudę.
Jeśli nie, to tylko DFT lub FFT... :)

Ostatnio edytowano 17 lip 2015, o 11:51 przez buz11, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 17 lip 2015, o 11:43 
Użytkownik

najlepiej pojedyncza czestotliwosc np. 0.5kHz, 1kHz, 2KHz itd. choc wiadomo ze tak raczej malo wykonalmne to jest zeby idealnie odfiltrowac

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

sygnał byłby filtrowany a potem podawany na wejscie ADC w uC

PostNapisane: 17 lip 2015, o 12:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jeżeli chcesz zrobić analizator widama to albo zastosuj gotowy scalak albo algorytm FFT.

PostNapisane: 17 lip 2015, o 13:51 
Użytkownik

no wslasnie cos takiego jak analizator, mógłbys przyblizyc w jaki sposób tu zastosować wymieniony algorytm Fouriera do realizacji tego działania?? O jakich gotowych scalakach piszesz kolego ?

PostNapisane: 17 lip 2015, o 14:35 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

https://sklep.atnel.pl/pl/p/MSGEQ7/94

http://diglo.altervista.org/blog/picoff ... u-atmega8/

topic8710.html

Ogólnie FFT to zamiana zmiana dziedziny czasu na dziedzine częstotliwości. Dość skomplikowane jeżeli nie zna się pewnych zagadnień matematycznych. Nie będę ukrywał ze się na tym zbytnio nie znam więc może inni koledzy pomogą.

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

http://www.codeproject.com/Articles/938 ... -algorithm

tu masz artykuł jeszcze

PostNapisane: 17 lip 2015, o 19:20 
Użytkownik

Dziękuję Ci za linki kolego :) Rzeczywiscie to chyba ciezki temat. Tak sobie mysle ze dzieki temu FFT to mozna miezyc wiele kanałów (czestotliwosci) tak ? zaleznie od ustawien programu. Realizując ten projekt na filtrach pasywnych bez FFT ograniczamy sie iloscią wejsc ADC w uC? Dobrze rozumiem tę róznicę ?

PostNapisane: 17 lip 2015, o 20:53 
Użytkownik

Za pomocą układu MSGEQ7 możesz analizować 7 częstotliwości. Jest tani i prosty w implementacji. Chodziło Ci o f=1kHz - i taka jest m.in. obsługiwana przez w/w układ. Jeśli chcesz zrobić prawdziwy analizator widma to tylko FFT. Owszem jest bardzo dużo liczenia na liczbach zespolonych i procek 8-bit ma co robić, ale jest dużo gotowców w sieci - wystarczy tylko poświęcić troszkę czasu na analizę.

PostNapisane: 18 lip 2015, o 09:27 
Użytkownik

Jeszcze raz musze podziekować za linki :P jednoczesnie mam pytanie odnosnie scalaka MSGEQ7 - mam rozumiec ze moznamierzyc podane w datasheet tam czestotliwosci ?? nie ma opcji wybrania innych ?.

PostNapisane: 18 lip 2015, o 11:58 
Użytkownik

Od rana czytam o tym FFT, w zasadzie w temacie generowania widma akustycznego mówi sie tylko właśnie o FFT. Ściągnąłem bibliotekę która używana jest przez większość budujących takie uklady w oparciu o FFT. Sam no nic z tego nei rozumiem ;/ Ciezko mi nawet zaimplementować bibliotekę do swojego projektu, tzn jak wyciągać dane z odpowiedni czestotliwosci. Ktos jest chetny do pomocy tu albo lepiej na gg czy skype?

PostNapisane: 18 lip 2015, o 21:12 
Użytkownik

Witam
Nie mówię że ja znam odpowiedź na Twoje pytania, lecz myślę że gdybyś określił dokładniej co chciałbyś zrobić to może znajdzie się ktoś kto zna problem.
Określenie:
Atmegowiec napisał(a):
...cos takiego jak analizator...

daje szerokie pole do popisu. Czasem najdziksza idea przy "burzy mózgów" jest do zrealizowania, lecz trzeba postawić jakiś cel. Nie piszę tego złośliwie, lecz to wygląda tak - koledzy podsyłają linki, Ty się zgadzasz a dalej nie wiadomo o co Ci chodzi.

Pozdr.

PostNapisane: 19 lip 2015, o 11:16 
Użytkownik

Chciałbym zrobić analizator widma akustycznego. Po prostu coś takiego jak ponzej, tylko na wiecej kanałów (dokładniejszy).

Źle wstawiony obrazek - Różowo-Zielony J.

wiem ze na interecie jest mnóstwo tego... jednakże większość oparta jest na algorytmie FFT, ustaliłem póki co ze zwyczajnie zrobie to w najprosty w możliwy sposób czyli ręcznie wykonam te filtry ( 24 częstotliwosci) na osobnej płytce. Ściągałem biblioteki FFT niestety sa tak napisane w zaawansowany sposób ze nawet nie wiem co do czego i jak z tego skorzystać..
Chce teraz upewnić się jak mają wyglądać poszczególne filtry. Chcę zrobić filtry RC pasmowe przepuszczające określoną częstotliwość, wykorzystam do tego jakieś OAMPy (przewaznie są po 2-4 w jednej obudowie) a wyjścia z tych filtrów będę podawał an jakiś przetwornic ADC i potem byłoby to przetwarzane na wysokość danego słupka LED.

PostNapisane: 19 lip 2015, o 19:42 
Użytkownik

Witam
No teraz wiemy, że budujesz "analizator widma akustycznego" i pod takim hasłem buszuj po necie.
T U T A J masz jeden przykład.
Z tego co zauważyłem po wpisaniu takiego hasła to konstrukcje są przeróżne od spartańsko/analogowych po cyfrowe - może coś wygrzebiesz.
Powtarzam co sam napisałeś, ale są tam też podane analogowce wraz ze zobrazowaniem ich wielkości i trudności strojenia.

Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1