Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 mar 2026, o 16:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lip 2015, o 19:38 
Nowy

Witam serdecznie. Jak każdy początkujący użytkownik avrów po miesiącu zabaw dane mi było zobaczyć :

avrdude.exe: set SCK frequency to 187500 Hz
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x000000
avrdude.exe: Yikes! Invalid device signature.
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07

avrdude.exe done. Thank you.

Dlaczego? Jak w tytule, podczas wgrywania programu zawiesił się komputer, mkvCalc pokazywał 80% postępu wgrywania. No nic, resetuje komputer, próbuje podłączyć moj uC jeszcze raz, klikam "Sprawdź podłączony Avr" i widzę takie coś. Jak już forum nauczyłem pierwsze co, to sprawdzenie czy podłączenie OK. Wyciągam felerny uC, montuje nowy i działa. Wracam do poprzedniego (felernego) i znowu to samo. Cała akcja działa się na ATMega8.
Jak myślicie uC można jakoś odratować?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2015, o 20:15 
Użytkownik

Witam

A jak sprawa wygląda z taktowaniem mikrokontrolera ?
Podłącz dowolny kwarc pod nóżki XTAL1 XTAL2 i spróbuj odczytać mikrokontroler.

Pozdrawiam
Elektronik

PostNapisane: 15 lip 2015, o 22:07 
Moderator

qiri napisał(a):
Jak każdy początkujący użytkownik avrów po miesiącu zabaw dane mi było zobaczyć :

Przede wszystkim jaki masz konkretnie programator - to ważne.

PostNapisane: 15 lip 2015, o 22:16 
Nowy

Mój programator to AVR ATB USBASP 4.0. Z kwarcem próbowałem 16Mhz, zarówno z kondensatorami jak i bez.

Zauważyłem, że avrdude kilka razy podczas wgrywania mi się zawiesił, ale nigdy nie uspało to tak mojego uC. (Swoją drogą, nie mam pojęcia dlaczego mi się wiesza). Mogę jeszcze dodać, że nic nie kombinowałem z fusebitami.

PostNapisane: 15 lip 2015, o 22:25 
Moderator

No to w takim razie panie kochany czas najwyższy pokazać swój schemat i jakieś ze 2-3 wyraźne zdjęcia co tam namodziłeś - to może uda się pomóc znaleźć babola - tzn gdzie go zrobiłeś ...

bo jeśli wykrywa ci sygnaturę procka 0x000000 to może oznaczać niestety błąd połączeń

PostNapisane: 16 lip 2015, o 11:02 
Nowy

Byłem u kolegi, który zajmuje się technikom uC zawodowo. Próbowaliśmy zarówno AVR Dragon, Doctor Fuse, gotowego układu startowego. W skrócie uC padł.
A więc na przyszłość uwaga, iż zawieszenie avrdude lub komputera podczas wgrywania programu może spowodować śmierć uC.

PostNapisane: 16 lip 2015, o 11:11 
Moderator

qiri napisał(a):
A więc na przyszłość uwaga, iż zawieszenie avrdude lub komputera może spowodować śmierć uC.

Przykro mi ale ZDECYDOWANIE zdementuję takie hmmm no niestety - proszę niech się kolega nie obrazi - opowieści , powieści czy beletrystykę bo nie wiem jak to nazwać ....

śmierć uC to powoduje użytkownik poprzez zadanie mu fizycznych cierpień ;) .... A jeśli się czegoś nie rozumie to się nie opowiada tak dziwnych rzeczy ;)

Jakbym ja miał zliczyć przypadki kiedy mi się na jakichś szczególnie czasem starych kompach, albo z uwagi na wadliwe przewody - zawiesiło programowanie przez avrdude - to panie miałbym obok biurka już górkę takich uśmierconych procków, która byłaby wyższa ode mnie, a ja liczę sobie 1.76 cm wzrostu :lol:

Jestem przekonany - że ten "cudowny wniosek" wysnułeś sam ... bo na pewno nie mógł go wysnuć twój kolega, który zajmuje się zawodowo tymi sprawami.

Piszę o tym dlatego - że później inni początkujący trafiają na różnych polskich forach na takie bajki - i mają stracha - oooo Boże ... czy ja nie uśmiercę procka? .... Po czym nawet nie sprawdzi np że odwrotnie podłączył zasilanie albo za wysokie - i to akurat w momencie programowania przez avrdude, które jeszcze w splocie przypadków się zawiesiło - no i kolejny poleci na jakieś forum potwierdzić - że tak to racja - "luuudzie zawieszające się avrdude zabiło mi procka, zabiło ... :( matko jedyna" .... nie nie - to są BAJKI ;)

PostNapisane: 16 lip 2015, o 13:26 
Nowy

Zapewne racja, sam się uczę. I tak to prawda to mój wniosek. Może coś przestało stykać, może coś szturchnąłem.

W takim razie pozostaje sądzić, że coś się takiego stało akurat wtedy kiedy avrdude/komputer odmówił posłuszeństwa.

PostNapisane: 16 lip 2015, o 13:32 
Moderator

No i dokładnie tak warto podejść i szukać przyczyny - bo wiesz - jak jej nie znajdziesz to będziesz kolejne procki załatwiał sobie i w końcu uznasz że co ? że wszystkie są do chrzanu, że avrdude się ciągle zawiesza ?

zobacz miliony ludzi używają avrdude ... i pewnie też się zawiesza ....

A więc jak mówiłem na początku - zwróć uwagę na połączenia, zasilanie itp itd - jak nie jesteś pewien to zawsze daj przed uruchomieniem na forum fotkę czy fotki, schemat i postaramy się pomóc

bo niestety takich postów, że ktoś początkujący pisze - "no już wszystko sprawdziłem 100 razy" są też miliony, a gdy pokaże schemat / zdjęcia to okazuje się że rypnął babola albo po jakimś czasie znalazł że jednak jakiś kabelek (szczególnie na stykówce) był poluzowany ....

Strefa czasowa: UTC + 1