Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 mar 2026, o 01:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lip 2015, o 20:14 
Nowy

Witam serdecznie, zdaje się, że to mój pierwszy post zatem witam całą forumową społeczność. Do tej chwili byłem tylko czytelnikiem tego forum jednak sytuacja zmusiła mnie do poproszenia o pomoc :) Mam problem z podłączeniem wyświetlacza HY-12864Z7. Wyświetlacz w zasadzie jedyny na rynku pasującymi wymiarami do mojego projektu, w którym niestety wymiary właśnie, decydują o wyborze LCD. Przeczytałem wątek poświęcony sterowaniu LCD'kami opartymi o KS108: http://forum.atnel.pl/topic1859.html. Pomijając brak pinu RST w moim wyświetlaczu oraz VEE, podłączyłem wszystko tak jak w temacie, przekopałem wyjątkowo obszerną dokumentację wyświetlacza (całe 2 strony). Kontrast podłączyłem tak jak stoi w papierach: http://www.datasheetarchive.com/dl/Scans-020/ScansEX18355.pdf. Porty PD0-7 -> DB0-7, PC0-4 -> RS, RW, E, CS1, CS2. Swój układ sprawdzałem naście razy, 3 razy zmieniałem rozmieszczenie linii gdyż brałem pod uwagę nawet wzajemne zakłócanie. I teraz tak, za żadne skarby nie mogę regulować kontrastu. kombinowałem na wszystkie sposoby ale nie działa. Między V0 a VSS powsadzałem różne rezystory od 10 ohm do 20k ohm. Nie mam żadnej przetwornicy żeby podłączyć do V0 ujemne napięcie, zresztą moim zdaniem z dokumentacji nie wynika potrzeba stosowania takowej. Znajduje się tam nieznany dla mnie parametr Vlcd o wartości 13V, nie wiem co z tym fantem poczynić. Dodam że po załączeniu wyświetlacza widać że wszystkie piksele świecą - matryca jest ciemniejsza. Czasami za to totalnie losowo zapalają się piksele - często na jednej połówce wyświetlacza - również są bardzo wyblakłe. Druga sprawa, ale to może wynikać z braku odpowiedniego kontrastu (nie wiem co się dzieje na wyświetlaczu) - biblioteka ze wspomnianego wyżej tematu nie za bardzo chce działać, ale do czasu rozwiązania problemu z kontrastem nie zamierzam się tym na razie przejmować. Może ktoś udzieli mi jakiejś rady, co jest grane?

PS. poniżej prezentuje fotografię "zapalonych" pikseli.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 20:45 
Użytkownik

Podłącz potencjometr nawet ok. 10K. Jedną linią do minusa drugą do plusa, a środkową do V0. Regulując go będziesz mógł dobrać sobie odpowiedni kontrast i wartość rezystora, który będziesz mógł potem zamienić potencjometrem.

PostNapisane: 15 lip 2015, o 08:42 
Nowy

frog - podłączyłem potencjometr zgodnie z radą. 1k, 10k, 20k, 100k.. W każdym przypadku to samo. Od dołu kontrast bardzo delikatnie się zwiększa, aż do poziomu który widzimy na zdjęciu w 1 poście, w tym punkcie każdy obrót do góry skutkuje obniżeniem kontrastu. Ciekawostka. Losowo wkładałem i wyciągałem rezystory. Jak widzicie na jednym z obrazów wyświetlacz zaświecił się jak powinien - no może prawie gdyż pierwsza od góry linia, zdecydowanie była jaśniejsza. Dodatkowo sytuacja miała miejsce kiedy V0 wisiało "w powietrzu".

Antystatyczny - nie musi mieć super kontrastu. To co ze sobą prezentują, w zupełności mi wystarczy. Jeżeli jednak piksele matrycy są ledwo odróżnialne od podświetlonego tła to raczej nie są wyblakłe a po prostu ledwo świecą. Losowo zapalonymi pikselami na razie się nie przejmuję, w chwili obecnej chce żeby dało się regulować ten cholerny kontrast (szczególnie że ma się dać z poziomu aplikacji). Fotka tyłu wyświetlacza w załączeniu poniżej.

Obrazek Obrazek

PostNapisane: 18 lip 2015, o 21:13 
Nowy

Wyświetlacz okazał się uwalony. Mimo inicjalizacji i wysyłania informacji do kontrolera, tylko część pikseli reagowała.

Strefa czasowa: UTC + 1