Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 06:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lip 2015, o 14:48 
Użytkownik

Witam. W sumie pierwszy raz próbuję wykorzystać większe tranzystory w projekcie.
Oto schemat:
Obrazek

Założeniem schematu jest możliwość detekcji, która czujka zadziałała, oraz możliwość wyłączenia "wyjców".
Czujki po zadziałaniu dają napięcie ok.12V z możliwością podłączenia sporego obciążenia np. syreny alarmowej.

Chciałem zapytać, czy prawidłowo użyłem tych tranzystorów i czy rezystory 1,2k zapewnią pełne ich otwarcie.

Spotkałem też w internecie schemat z użyciem rezystorów 1k, ale z równoczesnym podciągnięciem bramki do masy przez rezystor 10k.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 17:36 
Użytkownik

Witam
Troszkę dziwnie czyta się ten schemat, ale w.g mnie należy raczej bazy podciągnąć do Vcc ( najlepiej by było dodatkowo dodać tranzystory NPN ) a nie do masy bo nigdy tego nie wyłączysz Twoim "prockiem".

Pozdr.

PostNapisane: 19 lip 2015, o 09:26 
Użytkownik

Schemat zmieniłem na taki:
Obrazek

Tylko problem jest taki, że 50mA to prąd maksymalny transoptora i chyba muszę lepiej dobrać R2, żeby nie dopuścić do jego przekroczenia. Czy może lepiej inne rozwiązanie zastosować ?
Nie umiem też wyliczyć na podstawie noty kat. BD136 http://html.alldatasheet.com/html-pdf/1 ... BD136.html
rezystora R1. Znaczy z prawa Ohma wychodzi mi niecałe 300 Ohm, a z doświadczeń z miernikiem ok. 1,2k.
Podpowie mi ktoś jaki prąd ma być na bazie BD136, żeby załączać obciążenie 0,5A ?

PostNapisane: 19 lip 2015, o 21:55 
Użytkownik

Witam
Zmieniłbym jednak tak jak Ci podpowiadałem: baza PNP podciągnięta do Vcc
Obrazek.
Takie coś powinno działać, ew. zjedź tym 4k7 "niżej" jakby BD.. nie chciał się otwierać.
Rafał555 napisał(a):
Nie umiem też wyliczyć na podstawie noty kat...

Nie wiem co Ty tam liczysz; najogólniej rzecz biorąc: Liczysz/szacujesz jaki "prąd ma płynąć" przez tranzystor, dzielisz to przez wzmocnienie ( podane w datasch. ) i wychodzi Ci jaki prąd minimalny musisz podać na bazę w.w - tutaj wkraczasz z prawem Ohma i liczysz rezystor "bazowy". W praktyce przyjmuje się troszkę mniejszą wartość tego rezystora. Podkreślam że jest to sposób chałupniczy i nie uwzględnia innych niuansów, ale w podstawowych zastosowaniach wystarczy.

Pozdr.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 20 lip 2015, o 09:53 
Użytkownik

Taki właśnie schemat zastosuję. Konkretne wartości rezystorów już sobie ustalę w układzie docelowym, bo na stykówce próbowałem to masakra, za cienkie kabelki, liche styki. Dzięki za pomoc.

Strefa czasowa: UTC + 1