Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 28 maja 2025, o 05:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 12 lip 2015, o 16:46 
    Nowy

Witam!
    To mój pierwszy post na tym forum i postaram się zrobić dobre wrażenie gdyż poziom i wiedza jego użytkowników jest naprawdę wysoka a kultura wypowiedzi niespotykana i na poziomie oraz jest tutaj wielu użytkowników o sporej wiedzy których loginy kojarzę z innych for...
    Po krótkim wstępie przechodzę do sedna.
    Od dłuższego czasu bawię się (najlepsze określenie) w budowę inteligentnego domu na bazie raspberry pi i projektu nettemp.pl
    Jak do tej pory mam podłączone kilka czujników temperatury, przekaźniki do sterowania pompą solarną, zabezpieczenia hydroforu itp.
    Jednakże w okresie letnim sporo jest burz i podłączone przekaźniki bezpośrednio do portów GPIO raspberry na skrętce komputerowej ok. 20m wydaje mi się ryzykownym podejściem do tematu i łatwo o uszkodzenie.
    Nie jestem bardzo zaawansowanym elektronikiem dlatego pytam Was czy aby zabezpieczyć chociaż w jakimś stopniu
    porty gpio mogę zastosować układ ULN2803a czy może lepiej LTV847.
    Porty będą służyły tylko i wyłącznie do sterowania przekaźnikami.

Chciałem to w taki sposób podłączyć
    Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 13 lip 2015, o 17:58 
    Użytkownik

Cześć Kolego,

Na początku taka informacja, że odpowiada Tobie nie-elektronik, tylko informatyk i krótkofalowiec-amator (HAM) ;) -stąd będzie odpowiedź taka jaka będzie.
    W mojej ocenie powinieneś podłączyć moduł z przekaźnikami poprzez osobny dodatkowy moduł, gdzie będzie schowany układ 2803 (plus ewentualnie dodatkowe zabezpieczenia w postaci transoptorów/optotriaków).
    Generalnie jeżeli chodzi o magistralę zasilania (z punktu widzenia elektrycznego) to powinny być trzy linie: gorąca (+), masa (-) oraz uziemienie (- do ziemi). W przypadku uderzenia pioruna (w dopuszczalnym zakresie różnicy potencjałów) elektrony pokonują do ziemi możliwie najbliższą drogę -w teorii oczywiście. W każdym razie jak chcesz zrobić tak, żeby piorun ominął Raspberry to musisz dość dobrze odseparować Raspberry od modułu z przekaźnikami. W najprostszym przypadku wygląda to tak:
    [RASPBERRY w metalowej obudowie, która jest podłączona do uziemienia] --- magistrala danych --- [MODUŁ z przekaźnikami w metalowej obudowie, która jest podłączona do uziemienia]. Metalowe obudowy w takim przypadku są koniecznie, bo pełnią coś w rodzaju puszki Faradaya... Raspberry i Twój moduł z przekaźnikami są już tak zaprojektowane, że jak przykręcisz je metalowymi śrubkami do obudowy to wszystko będzie dalej okey.
    Najważniejsze jest prawidłowo wykonane uziemienie. W moim przypadku wygląda to tak, że mam wkopaną na ok.1,5 metra w ziemię grubą na 0,5 cm blachę nierdzewną skręconą śrubami silnie do tzw. bednarki, bednarka wychodzi na powierzchnię gruntu i skręcona jest śrubami do grubego stalowego kabla, który dalej wpuszczony jest do domu i wychodzi ze ściany tak, że jest ponad metr nad ziemią, no i dalej już mam w puszce wyprowadzenia mniejszych "kabelków" do docelowych urządzeń. Acha... To miejsce gdzie jest wkopana blacha jest starannie wybrane, tzn. przeważnie po deszczu zawsze tam zalega woda, co uskutecznia nieco uziemienie.
    Twój projekt gdzie magistrala danych to skrętka o długości 20 metrów powinien spełniać swoją rolę, ale nie zdziw się kiedy Raspberry padnie gdy solidny piorun uderzy akurat w moduł z przekaźnikami. Oczywiście te metalowe obudowy, o których pisałem do pewnego stopnia ochronią delikatną płytkę PCB Raspberry, ale idealne rozwiązanie to to nie jest. Już lepsze byłoby gdybyś zaprojektował to w taki sposób:
    [Raspberry]--->[moduł WiFi np.Atnel WiFi]------>magistrala wifi (bezprzewodowa!)------>[moduł WiFi np.Atnel WiFi]+MCU(tylko przekazywanie rozkazów z Raspberry)---->[moduł z przekaźnikami]
    W powyższym układzie piorun co najwyżej uszkodziłby jeden moduł WiFI + jakiś MCU, np. Atmega8, albo i nawet tańszy np. Atmega2313, a dalej piorun nie byłby w stanie nic zrobić, bo jest bariera powietrzna.

Pozdrawiam! j23 Jarek

PostNapisane: 25 lip 2015, o 20:08 
    Użytkownik

Hej!!

Hmm, monitorowanie na pi, ok. Sterowanie pompą - nie ok. Pi nie nadaje się w mojej ocenie do żadnych zadań mission critical, takich jak sterowanie czymkolwiek. Nawet akwarium, bo szkoda rybek.
    Z moich doświadczeń - pi działa dobrze, ale krótko. Co jakiś czas czeka Cię nieplanowane reinstalowanie wszystkiego, ten sprzęt się niestety często sypie.... Szczególnie karty pamięci. A co wtedy dzieje się z pompą?
    Piorun trafi Ci się raz na 10000 innych awarii, co nie znaczy że nie trzeba się zabezpieczyć. Uwagi j23 są jak najbardziej na miejscu, pomysł z wifi bardzo fajny. 20m skrętki to duża antena i może przysmażyć.
    Alternatywa - Arduino - znacznie bardziej stabilne, niestety nie tak proste w implementacji.

Strefa czasowa: UTC + 1