Waldi_06 napisał(a):
Po pierwszym uruchomieniu przykładu wyszedł błąd.
Żaden błąd - kompletnie nie rozumiem takiego podejścia .... w książce nie na darmo opisuję różnice w dostępie pomiędzy dwoma różnymi układami I2C czyli pomiędzy RTC PCF83 a pamięcią EEPROM 24C04 żeby czytelnik wiedział jak w ogóle do tematu podchodzić w praktyce - bo uważałem, że jeden przykład może nie wystarczyć, bo część czytelników przyjmie za pewnik, że KAŻDY układ I2C jest tak samo obsługiwany.
Książka ma uczyć poprzez ćwiczenia a nie tak trochę na ślepo odpalanie przykładów. Poza tym - aż muszę koledze pokazać pewien fragment książki gdzie podkreśliłem najważniejsze
więc uprzejmie - proszę, zanim napiszesz na przyszłość na forum, że w książce jest błąd bo tobie się tak wydaje - to proszę o odrobinę pokory i po prostu zadanie pytania - co może być nie tak w tym co sam robisz ... Bo widać, że po pierwsze pomimo to iż w co drugim rozdziale wspominam o zaglądaniu do not PDF (czerwona ramka) .... pomimo to, że opisałem ogólną zasadę dostępu do banków (stron) takiej przykładowej pamięci EEPROM - to jednak nie zaglądasz do not PDF ... po drugie adres wcale nie jest zły w ćwiczeniach - bo taki istnieje a fakt, że trzeba go sobie w ćwiczeniu albo zmienić albo przełączyć stronę pamięci to już inna oczywista sprawa. Dzięki temu czytelnik widzi w czym rzecz, książka ma zmuszać do własnych ćwiczeń i myślenia jak na stacjonarnych kursach języka C.
Waldi_06 napisał(a):
No i wyszło mi, że błędy są celowe
To nie są żadne błędy kurczę - a jak czytałeś inne posty to powinieneś wiedzieć, że jak była mowa o teoretycznie podobnych sytuacjach (mowa tu np o ala schemacie podłączenia LCD a później w ćwiczeniu na pendrive użycie innych pinów) to również nie ŻADEN BŁĄD i proszę nie pisać takich bzdurek ok ? To taka moja gorąca prośba .... Tak ma być i tak zostanie w książce ....
To dzięki takiemu podejściu MNÓSTWO osób dużo lepiej i szybciej się nauczyło wielu rzeczy bo zmusiło ich to to zajrzenia np do pliku *.h wyświetlacza LCD, do zmiany konfiguracji - po prostu do własnych testów - a później sami pisali - że to DZIĘKI TEMU zrozumieli w końcu po co są np pliki konfiguracyjne *.h
tak samo z wyborem adresu w EEPROM - skoro w jednym ćwiczeniu z TWI wyświetla ci się dobrze - to w drugim ćwiczeniu zajrzyj że pan do PDF'a jeśli już nie do książki (tam gdzie zaznaczyłem to podkreśleniami na czerwono)
w pewnym momencie napisałeś sam:
Waldi_06 napisał(a):
to poprzestałem na wpisaniu adresu na tyle wczesnego aby zmiescił się napis (adres 249).
I TO JEST CELEM książki ...
Waldi_06 napisał(a):
Tego się nie spodziewałem i nie pochwalam w tym aspekcie.
Oczywiście, że nie musisz pochwalać - nie musi się każdemu podobać styl i tok nauki w mojej książce, nie każdemu musi odpowiadać pewien typ merytorycznego podejścia i ćwiczeń zmuszających do własnych prac ... Zawsze można sięgnąć po inną książkę - a na szczęście w obecnych czasach jest ich sporo z tego zakresu, w Helionie łatwo znajdziesz - w czym problem ?
Waldi_06 napisał(a):
Nie poddaję się i walczę dalej, ale proszę nie pisać, że o to chodziło, bo mnie to nie przekonuje.
Proponuję odłożyć książkę na bok i sięgnąć po inną
.... na pewno będzie lepiej i skończą się twoje kłopoty
Waldi_06 napisał(a):
Moja wypowiedź nie umniejsza olbrzymiego uznania dla Mirka za całość pracy.
Nie chodzi o żadne umniejszanie czy powiększanie - po prostu gdy ktoś pisze bzdury to reaguję i tyle ...
Waldi_06 napisał(a):
A ponieważ w ćwiczeniu 19_ProjektWielozadaniowy mam taki sam błąd jak dwaj koledzy w innych wątkach to z uwaga śledziłem zamieszczone tam wpisy.
proszę twój cytat z tego innego wątku:
Waldi_06 napisał(a):
Jestem w trakcie wykonywania kolejnych ćwiczeń.
Tak na szybko podłączyłem pcb 1.05a i wgrałem soft z 2017r otrzymany emailem do książki i efekt jest dokładnie identyczny.
Niebawem dojdę do tego przykładu.
Zapewne wielu informacji nie zapamiętałem za pierwszym razem i będzie mnie to ćwiczenie kosztowało kilka spacerów.
gdzie też nie chciało ci się nawet chyba doczytać o co chodziło ...
a na koniec:
Waldi_06 napisał(a):
No i wyszło mi, że błędy są celowe (czytałem reakcje Mirka na inne błędy nie celowe i była prawidłowa, czyli analiza i próba naprawy błędu). Zapewne po to aby uczniakom chciało się chcieć mysleć. No dobra, ale można to wprost napisać. I już.
Po pierwsze nikogo nie traktuję "z góry" tak jak ty .... co to za określenie "uczniakom" ? ....
Podsumowując - zostaw lepiej tę książkę, skoro tobie aż tak mocno nie chce się myśleć a jak masz pisać o takich "tylko wg ciebie błędach" i wygłaszać swoje prawdy objawione to albo sam napisz tego typu książkę, zapewne zrobisz to lepiej albo jak wspominałem wcześniej - weź się za inną gdzie nie będziesz potrzebował myśleć bo widzę, że twoim celem jest książka którą RAZ przeczytasz, wszystko zadziała samo a ty będziesz gwałtownie nauczony - no i nie poczujesz się jako jakiś wyimaginowany uczniak.
------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]Dla kontrastu zacytuję tutaj maila, którego otrzymałem zaledwie wczoraj (a nie jest to jakaś odosobniona i pojedyncza opinia od czytelników):
Cytuj:
Panie Mirku,
jestem pochłonięty Pana książką Bluebookiem oraz poradnikami na Youtube, wytłumaczenie przeliczania liczb binarnych na dziesiętne i szesnastkowe mistrzostwo świata
, rejestr przesuwny .. i wiele innych.
W książce jestem już za wskaźnikami (których ideę działania pojąłem wreszcie) i czytam ją jak kryminał nie mogę się oderwać, wszystko wchodzi do głowy i rozumiem o czym Pan pisze. Fakt dawno temu liznąłem C ale wróciłem do tego totalnie wyzerowany
a potrzebuję robić sterowniki.
Mam klika innych książek ale Pana jest jak na razie najlepsza
Musiałem to Panu napisać.
Pozdrawiam
Więc panie szanowy Waldi_06 - rozumiem, że książka cię nie porywa
ba! nawet zmusza do jakiegoś myślenia, do PDFów zajrzeć ci się nie chce bo nie masz czasu, do poradników wideo - w których niejednokrotnie uzupełniająco mówiłem o I2C też cię nie ciągnie ale też innych wielu dodatkowych materiałów - to się powtórzę znowu tak jak ty - zmień pan książkę
albo zabierz się i napisz własną - gorąco polecam.