Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lut 2025, o 23:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 cze 2015, o 16:46 
Użytkownik

Witam serdecznie,
Mam problem a raczej pytanie bo doczytywałem różnych informacji.
Złożyłem 2 układy generatorów z NE555 , astabilny i monostabilny załączający ten wcześniejszy.

Wszystko pięknie działa tylko jest jeden problem,
Na wejście wyzwalające pin2 muszę podać masę aby pojawił się stan niski na wyjściu, nie pomaga podanie poniżej 1/3 VCC ;/ a tak bym potrzebował.
i drugi problem to taki że na wyjściu pin3 jest stan wysoki dopóki nie ściągnę masy z wejścia 2 ;/ bo jeśli tylko "musnę" pin 2 masą to wedle założeń na wyjściu pojawia się stan wysoki na 2 s i przechodzi w niski, lecz jeśli masę podam ale jej nie zdejmę to stan wysoki jest cały czas. i tu pytanie czy to jest prawidłowe ?
bo czytałem gdzieś (nie mogę teraz tego znaleźć) że wyzwala impuls a nie jego zmiany, czyli powinno być tak że jak dołącze masę to układ się załączy ale nawet jak jej nie ściągne to po 2 s ustalonych powinnien się wyłączyć a tak nie jest ;/ można tak w ogóle zrobić ? ;/

schemat poglądowy
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 cze 2015, o 18:26 
Użytkownik

Witam
venciak napisał(a):
Na wejście wyzwalające pin2 muszę podać masę aby pojawił się stan niski na wyjściu, nie pomaga podanie poniżej 1/3 VCC ;/ a tak bym potrzebował

Ten układ tak ma; 1/3 Vcc "działa" wtedy gdy zwarty jest PIN2 z PIN6, ale to inny typ generatora.
To samo dotyczy załączenie typu "impuls" - wyzwalane jest stanem niskim a nie napięciem pośrednim.
Co do Twoich schematów: rezystory Vcc/RESET są zbędne, natomiast dla przyzwoitości ;) PIN3/baza tranzystora wypadałoby coś wstawić.

Pozdr.

PostNapisane: 6 cze 2015, o 19:46 
Użytkownik

schemat jest na szybko klejony żeby takiego suchego tematu nie zaczynac ;p

tzn że nic się z tym nie da zrobić ? ;/

to może mam inne pytanie, jak z załączonej masy zrobić impuls ;p
tzn w stacyjce w aucie pojawia sie masa po przekreceniu kluczyka na pozycję 3 i tam już jest i teraz pytanie jak zrobić żeby dla ne555 był to impuls?

PostNapisane: 6 cze 2015, o 20:28 
Użytkownik

venciak napisał(a):
i drugi problem to taki że na wyjściu pin3 jest stan wysoki dopóki nie ściągnę masy z wejścia 2 ;/ bo jeśli tylko "musnę" pin 2 masą to wedle założeń na wyjściu pojawia się stan wysoki na 2 s i przechodzi w niski, lecz jeśli masę podam ale jej nie zdejmę to stan wysoki jest cały czas. i tu pytanie czy to jest prawidłowe ?
bo czytałem gdzieś (nie mogę teraz tego znaleźć) że wyzwala impuls a nie jego zmiany, czyli powinno być tak że jak dołącze masę to układ się załączy ale nawet jak jej nie ściągne to po 2 s ustalonych powinnien się wyłączyć a tak nie jest ;/ można tak w ogóle zrobić ? ;/

Jest to prawidłowe działanie. Impuls wyzwalający powinien być krótszy niż impuls generowany. W przeciwnym razie impuls wyzwalający przedłuży impuls generowany.

venciak napisał(a):
to może mam inne pytanie, jak z załączonej masy zrobić impuls ;p

Można zastosować na wejściu prosty układ różniczkujący złożony z kondensatora i rezystora. Albo użyć innych układów scalonych np. 4047, 4538.

PostNapisane: 6 cze 2015, o 21:10 
Użytkownik

hmm na pierwszy rzut oka układy które podałeś działają podobnie do NE555 czyli nawet tak samo że inpuls rozpoczyna i gdy się kończy to też kończy dopiero pracę układu

PostNapisane: 7 cze 2015, o 11:34 
Użytkownik

Z tego co mi wiadomo to przerzutnik monostabilny na 4538 można skonfigurować tak aby impuls wejściowy przedłużał lub nie przedłużał impuls wyjściowy.

PostNapisane: 11 cze 2015, o 15:37 
Użytkownik

Witam, a więc dalej jestem trochę w polu opisze :

Obrazek

złożyłem taki układ wyzwalający impul pojedyńczy wyjściowy nie zależnie od długości przyłożonego impulsu ale
jeśli chodzi o konfigurację kondensatora z dwoma rezystorami w celu uzyskania tylko impulsu przy przyłożeniu masy to wszystko działa pięknie na płytce stykowej a po zlutowaniu na płytce uniwersalnej już nie ;/ zlutowałem 3 różne komplety wszystko sprawdzałem po kilka razy i nie działa, nie daje impulsu, jak przyłożę mase bezpośrednio na pin 2 to wszystko działa na płytce uniwersalnej, sprawdzone wszystko ze 100 razy użyte różne kondensatory i dalej nic, napięcie zasilania i wszystko to samo co na prototypowej ;/

jakieś rady ?

PostNapisane: 12 cze 2015, o 06:39 
Użytkownik

Witam
venciak napisał(a):
zlutowałem 3 różne komplety

...o których tylko ja wiem ;)
R2 od 100k wzwyż ( nawet 1M ), C1 - 10n, albo mniej ...i testuj.

Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1