Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 sty 2025, o 04:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 cze 2012, o 11:48 
Użytkownik

Witam,

Posiadam moduł Bluetooth ATB-BTM i chwiałbym kupić przejściówkę USB/Bluetooth. Pan Mirek poleca konkretną przejściówkę firmy D-Link o symbolu DBT-122. Ciężko jest ją dostać w czterech sklepach byłem i lipa - nie posiadają takiej :(

Jeżeli dobrze zrozumiałem ( http://atnel.pl/elektronika/zestaw-test ... th-atb-btm ) to po pierwszym podłączeniu (rozpoznaniu) modułu ATB-BTM w Menadzeże urządzeń pojawi się wirtualny port COM. Dzieje się to automatycznie?
1. Czy każda przejściówka po podłączeniu (rozpoznaniu) modułu ATB-BTM automatycznie doda wirtualny port COM?
2. Czy trzeba oprócz standardowych sterowników do przejściówki instalować jakieś oprogramowanie do wirtualnego portu COM?
3. Jak bym nie dostał przejściówki firmy D-Link DBT-122, to jaką polecacie?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 cze 2012, o 12:06 
Moderator

JA powiem tak - te przejściówki D-Linka o których pisałem były i są szczególnie dobre dla Win XP, ale jeśli się używa Win7 to w zasadzie nie ma żadnej różnicy - no byle nie trafić na jakąś super tanią chińską, która będzie co chwilę zrywała połączenie (bo tak też się zdarza) .... ale generalnie już na dzień dzisiejszy nie jest tak źle z tymi przejściówkami.

Więc pod Win7 - nie trzeba żadnych driverów instalować i to jest piękne - od razu działa na driverach z windowsa i oczywiście tworzy się automatycznie port COM

PostNapisane: 18 cze 2012, o 12:33 
Użytkownik

To wydaje się prosta sprawa odpalić moduł ATB-BTM, mam nadzieję, że w praktyce też tak będzie ;) Ja mam własnie win7 :) To pozostaje mi kupić przejściówkę i testować moduł. Dziękuję za bardzo szybką odpowiedz, pozdrawiam.

PostNapisane: 18 cze 2012, o 13:02 
Moderator

Tak dokładnie jak piszesz a gdyby były jakieś problemy to pisz śmiało - szybko pomożemy ;)

PostNapisane: 18 cze 2012, o 23:01 
Użytkownik

...kupiłem przejściówkę firmy hama za 29,oo PLN i zaczełem działać:
1. Instalacja przejściówki pod win7 bez problemu. Sterowniki standardowe z win7
2. Podłączenie BTM-222 i pierwsza konfiguracja. BTM zostało prawidłowo rozpoznane. Wybrałem opcję parowania bez kodu. Tu pojawił się pierwszy problem. Komputer dobrze rozpoznał, 2 telefony również rozpoznały przejściówkę. Natomiast najważnijszy i najlepszy telefon jaki mam nie rozpoznał, nie mógł znaleźć BTM - Samsung Galaxy Mini. W sumie najbardzij na tym telefonie mi zależało ponieważ mam na nim zainstalowany mini terminal i jak na razie nie mogę go przetestować.
3. Konfiguracja BTM za pomocą koment AT też przebiegła bez problemu. Moje ustawienia to: 115200/8/n/1
Kod:
AT
OK

ATL?
5
OK

ATB?
0012-6f-256468
OK

ATD?
0000-00-000000
OK

ATE?
1
OK
ATF?

ERROR
ATH?
1
OK

ATK?
0
OK

ATL?

5
OK
ATM?
0
OK

ATD?
0000-00-000000
OK

ATO?
ERROR

Przez przypadek znalazłem literówkę w pierwszej części książki strona 381 zamiast ATL=n powinno być ATLn (n=1..5)

Do tej pory wszystko szło OK.
Kolejnym krokiem miało być odpalenie 2 terminalów. Z tego co zrozumiałem z książki to w terminalu w którym podawałem komendy AT miał pojawić się napis ..connected ..:..:.. , niestety to się nie udało.

Terminal się zawieszał, już przy próbie otworzenia portu na którym mam zainstalowany był bluetooh.

Terminal konfiguruje z portu 4 (przejsciówka FTDI) działa to super, Bluetooh zainstalował mi się na porcie 9 oraz na porcie 8 ??? Czy to normalne aby powstawały z automatu dwa porty? W programie terminal pojawia mi się jeden port 9, Terminal nie widzi portu 8 ? Na sile w menadzeże urządzeń usunąłem port 8. Niestety nic to nie dało :( Nie ma jakiś wykrzykników itp wygląda na to że wszystko jest dobrze zainstalowane.

Testy przeprowadzałem na terminalu 1.9 oraz na putty. Na jednym i drugim terminalu z konfiguracją modułu nie było problemu. Natomiast jeden i drugi terminal się wieszał jak próbowałem połączyć się modułem bluetooh.
Aha parametry transmisji dawałem takie jak ustawiłem za pomocą koment AT (115200/8/n/1).

Od kilku godzin dokonuje różnych prób i bez rezultatu, pomysły na dzisiaj mi się skończyły.

PostNapisane: 19 cze 2012, o 00:55 
Użytkownik

Zmieniłem komputer (winXP), zainstalowałem sterowniki z dołączonej płytki CD, tym razem zainstalowało się aż 9 portów COM !!! Wynika z tego, że za pomocą jednego bluetooh można podłaczyć jednocześnie kilka urządzeń. W dedykowanym oprogramowaniu jest wszytko bardziej przejrzyste niż w win7, tam zainstalowały się wirtualne porty COM ale jak to parować, połączyć to wielka zagadka, którą mam nadzieję jutro uda mi się rozwiązać ;) W WinXP są dwie zakładki Pair, następnie Conect. Czyli najpierw trzeba sparować moduł, następnie się z nim połączyć i dopiero wówczas można wysyłać komunikaty z terminala.

Penie co firma to ma inne rozwiązanie - inna ilość wirtualnych portów com się instaluje oraz każda ma swoje dedykowane rozwiązanie do parowania i łączenia modułów.

Szkoda, że mój Galaxy nadal nie widzi tego modułu :( Ciekawe z jakiego powodu? W jakiś sposób to dedykowane oprogramowanie do bluetooh rozpoznaje telefony, laptopy, i inne moduły. Może w Galaxy jest włączony jakiś filtr, który nie pozwala wykryć modułu BTM-222 ?

PostNapisane: 19 cze 2012, o 02:35 
Użytkownik

Na win7, też już mi chodzi - tylko trzeba było zainstalować dedykowane oprogramowanie do przejściówki. Jak dobrze mi się wydaje to za pomocą jednej przejsciowki można podłączyć z kilka urządzen BT które mogą chodzić jednocześnie równolegle na różnych wirtualnych portach. Wystarczy napisać oprogramowanie np na telefon lub PC i zarządzać wszystkim z jednego miejsca ;) Komunikacja pomiędzy sterownikami odbywała by się przez PC. Ciekawa sprawa jak by tak można było zrobić :)

PostNapisane: 19 cze 2012, o 05:45 
Moderator

Po kolei,

1. to że instaluje się kilka różnych portów COM w przypadku przejściówki USB/BT to normalne. Tzn, to zależy właśnie jeszcze od samej przejściówki ale też od oprogramowania. Np te sterowniki w Win7 zwykle instalują 2 porty ale tylko jeden z nich służy do nawiązywania połączeń wychodzących, drugi za to jest do przychodzących (tak to się dzieje) i dlatego koledze na jednym z nich na pewno nie zadziała. Z drugiej strony może jakieś najnowsze przejściówki muszą mieć własne drivery pod Win7. Ja tam cały czas jeszcze jadę na starych przejściówkach z zapasów.

2. Zdecydowanie wiele przejściówek tego typu umożliwia działanie na kilku portach COM jednocześnie sam to wykorzystywałem podłączając np 4 telefony przez BT do komputera i mojego oprogramowania do SMSów

Fakt, że telefon nie widzi modułu BTM-222 to już jakaś najbardziej dziwna rzecz. Tak się składa, że tego typu konfiguracje ja testowałem już na wielu różnych telefonach i różnych firm. (Nokia (wiele typów), Sony-Ericcson, Samsung Galaxy SII) Ani razu nie spotkałem się z tym, żeby telefon nie potrafił wykryć w otoczeniu BT modułu BTM-222 czy BTM-112. No na to to ciężko mi coś poradzić albo podpowiedzieć. Zresztą teraz właśnie piszę pierwszą aplikację pod Androida na Samsunga Galaxy SII, która będzie sterować właśnie przez ATB-BTM-222 modułem WAV-PLAYER-RECORDER .... ;) niedługo to zaprezentuję .... działa wyśmienicie. Może to kwestia jakiejś konfiguracji tego telefonu kolegi ? chociaż ja u siebie nic nie musiałem konfigurować.

PostNapisane: 19 cze 2012, o 08:37 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Ani razu nie spotkałem się z tym, żeby telefon nie potrafił wykryć w otoczeniu BT modułu BTM-222 czy BTM-112. ....
....Może to kwestia jakiejś konfiguracji tego telefonu kolegi ? chociaż ja u siebie nic nie musiałem konfigurować.

Najprawdopodobniej jest to kwestia konfiguracji telefonu, ponieważ na pozostałych telefonach widzę moduł BTM-222. Akurat tak pechowo się składa, że na tym jedynym mam zainstalowanego androida (Samsung Galaxy Mini - Android 2.2). Instalowałem na nim oprogramowanie do terminala bo bluetooh może ono coś namieszało hmmm...

Ogólnie połączenie bluetooh chodzi bardzo fajnie, chodź krótko testowałem, ale jestem pod wrażeniem i jestem zadowolony!
Podstawowe moje problemy wynikały z tego, że nie rozróżniałem co to jest "parowanie" i "połączenie" !

Ad 1. Dokładnie standardowo pod win7 oraz Vista są instalowane 2 porty wychodzący i przychodzący. Moja przejściówka na szczęście miała sterowniki pod jeden i drugi system i wszystko śmigało elegancko. Przejściówka tania firmy hama kupiona w media za 29,oo PLN :) Po krótkich testach polecam ja - na XP również wszystko ładnie chodziło.

Ad 2. Pierwszy raz miałem do czynienia z taką przejściówką i się zdziwiłem, że aż tak dużo tych portów wirtualnych powstaje! Ale dzięki temu przyszło mi się kilka fajnych pomysłów, np zrobienie sieci sterowników które będą zarządzane z PC lub tel. Jak by były przesyłana "mała" ilość informacji oraz sterowniki były by "niedaleko" siebie to wszystko chyba fajnie by śmigało :)

PostNapisane: 19 cze 2012, o 08:52 
Moderator

Dokładnie - można jak piszesz przez jedną taką przejściówkę zestawić nawet kilka połączeń przez różne virtualne porty COM ;) Ja korzystałem z tego i działało wyśmienicie.

PostNapisane: 25 cze 2013, o 16:24 
Nowy

Spotkałem się z podobnym problemem, co kolega. Samsung Galaxy Mini nie widzi mojego modułu BTM-222 mimo, że jes on wykrywany przez inne telefony. Czy ktoś ma jakieś pomysły ?

PostNapisane: 26 cze 2013, o 18:33 
Nowy

Zostawię po sobie ślad dla potomnych, posiadaczy telefonów samsung galaxy mini oraz galaxy Y. Połączenie z modułem btm-222 jest możliwe za pomocą programu SENA BTerm ( bt terminal) który umożliwi sparowanie z modułem za pomocą adresu :)

Strefa czasowa: UTC + 1