Co do rozbudowy tego programu o czujniki temperatury, alarmy, przyciski i sterowanie z pilota to jak najbardziej jestem za. Kwestia tylko, czy wyświetlanie tych wszystkich opcji ma się odbywać na dwóch wyświetlaczach jednocześnie (LED i LCD) czy tylko na LCD, a czas tylko na LED? A może do wyboru?
Wirnick napisał(a):
Ja myślę, po tak pięknej współpracy, by wykorzystać dane tablicy w d_led - NIC, cyfry z kropką, znaki specjalne(futura) w funkcji BLINK_SET(). Chyba(obcja), żeby wejść w ANODY?
To chyba jest dobry pomysł odnośnie wyświetlacza LED.
Co do LCD to chyba przydałoby się rozwiązanie p. Mirka z GB (warstwy). Masz GB?
Co do obsługi przycików to proponuje napisać funkcję podobną do SuperDebounce. Myślę, że potrzebne będą 4 przyciki:
1. Menu ( opcja 1: krótkie wciśnięcie pokaż czas, długie wejdź w tryb ustawiania czasu przyciskami Up i Down, po nim jeszcze raz krótkie, przejście np. z godzin na minuty, z minut na sekundy, z sekund na rok itd)
opcja 2: ponowne krótkie wciśnięcie pokaż alarm, długie wejdź w tryb ustawiania alarmu przyciskami UP i Down, po nim jeszcze raz krótkie, jak wyżej)
opcja 3: ponowne krótkie wciśnięcie pokaż temperaturę, długie wciśnięcie (ilość czujników??)
2. Up ( krótkie wciśnięcie - zwiększ o 1, długie wciśniecie Repeat )
3. Down ( krótkie wciśnięcie - zmniejsz o 1, długie wciśniecie Repeat )
4. Set ( krótkie wciśnięcie - zapamiętanie ustawień czasu lub alarmu, długie wciśnięcie włączenie lub wyłączenie alarmu)
Co do opcji 3 to chyba nie ma sensu ustawiać ręcznie ilości czujników, niech procesor nam sam wykryje ile ich jest, jedynie co można by tutaj zrobić to tak, by jakoś te pomiary rozsądnie wyświetlać.
Co do pilota to tutaj przecież nie ma ograniczeń, prawda? Przycisków tam raczej nie brakuje.
No i trzeba się jeszcze zastanowić czy nie zamieszamy się z podłączeniami. Rozumiem, że obecnie mamy przeznaczony cały port na LCD, na LED półtora, na WiFi 2 piny (Rx i Tx), na RTC (dwa piny I2C plus jeden na przerwanie).
Potrzebne są jeszcze 4piny na przyciski, jeden na czujniki temperatury (DS18x20) i jeden na IR (pilot). Przydałoby się też miejsce na jednodiodowy Debuger.
Myślę, że od tego trzeba zacząć, by to logicznie rozplanować.
Dodatkowo, rodzi się jeszcze takie pytanie, czy ATmega32 wystarczy?